vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2Cei patru români din reportajul Sky News, ridicați de DIICOT în această dimineață. „Se confirmă scenariul pus la cale de jurnaliștii englezi”

  de Special Arad | 10 august 2016, 10:03 AM | Naţional

  0

  Cei patru români care apar în materialul de la Sky News au fost ridicaţi în această dimineaţă de DIICOT. Aceştia încercau să le vândă arme jurnaliştilor.

  După apariția materialului procurorii DIICOT au început verificări și au decis să deschidă o anchetă pentru fapte decontrabandă calificată și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Au reușit între timp să îi identifice pe cetățenii români care apar în materialul dat publicității de jurnaliștii de la Sky News la finalul săptămânii trecute.

  Sunt șapte percheziții în desfășurare în Bistrița-Năsăud și Târgul Mureș pentru ridicarea armelor dar și pentru ridicarea celor patru persoane care apar în material. În cursul nopții trecute, o a cincea persoană despre care sunt informații că ar fi cetățeanul român care a intermediat relația dintre presupușii contrabandiști de arme și jurnaliștii de la Sky News a fost deja ridicată și adusă deja la audieri la sediul DIICOT din Capitală.

  Din informații strânse de procurori până în momentul de față se pare că armele prezentate sunt arme de vânătoare și erau deținute legal. Vor fi făcute audieri pentru a se clarifica întreaga situație, mai ales că materialul difuzat de Sky News sugera că sunt probleme grave cu traficul de arme în România, arme care ar ajunge chiar la celule teroriste.

  Jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre traficanţii de arme respinge acuzaţiile oficialilor români. El susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat „încredere”, iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi. Ambasadorul român în Marea Britanie declarase că materialul Sky News este „o făcătură”.

  Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

  „Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.

  UPDATE 1:

  Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că în cadrul anchetei se confirmă existenţa unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News, urmând să se facă o conducere în teren.

  La acestă oră se efectuează câteva percheziţii în Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici”, a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

  UPDATE 2

  Traficanţii de arme prezentaţi de Sky News sunt din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Mureş. Pe unul dintre vânători îl cheamă Pantics Levente şi este manager la Vodafone în Bistriţa, iar pe intermediar Aurelian Szanto, un bistriţean care trăieşte în Birmingham. Locuinţele lor ar fi fost deja percheziţionate, iar câţiva dintre ei au fost deja duşi la audieri.

   

  Sursa: digi24.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.