Ce trebuie să facă cei care au luat prima doză de vaccin, dar nu au mai putut-o lua la timp pe a doua

  de Special Arad | 13 August 2021, 5:34 PM | Recomandările editorilor | Sănătate

  0

  Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a emis o nouă instrucțiune privind vaccinarea în situații speciale. Aceasta se referă la cazurile în care o persoană a luat prima doză de vaccin și apoi fie din cauza unei reacții alergice severe, ori din cauza îmbolnăvirii între timp cu Covid a fost nevoită să întrerupă administratrea celei de-a doua doză. Autoritățile vin cu lămuriri suplimentare pentru astfel de situații și oferă soluții pentru cei care doresc să aibă schema completă de tratament.

  Situația 1 : Întreruperea schemei complete din cauza infectării cu Covid între prima și a doua doză

  Reamintim că vaccinarea nu ne păzește complet de infectare, ci ne protejează să nu facem o formă gravă. Astfel, există uneori și situații în care oamenii au luat Covid după ce au luat prima doză de vaccin. Conform prevederilor regăsite în acest document, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu coronavirus după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze de vaccin.

  În conformitate cu rezumatul caracteristicilor produsului (RCP), intervalul maxim de administrare între doza 1 și doza 2 este următorul:

  ❖ pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile;
  ❖ pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile;
  ❖ pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.

  Important! În situația depășirii intervalelor menționate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze.

  Devansarea dozei a doua este permisă doar în situații speciale, justificate medical, respectiv:
  ❖ pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  ❖ pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
  ❖ pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

  Situația 2: Întreruperea schemei complete din cauza unei reacții adverse severe 

  Atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la cel puțin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

  Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită.

  Situațiile speciale în cauză:

  Pentru vaccinul Pfizer BioNTech: Șoc anafilactic; Miocardită/pericardită
  Pentru vaccinul Moderna:  Șoc anafilactic; Miocardită/pericardită
  Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) : Șoc anafilactic; Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST); Sindrom de extravazare capilară

  Situațiile sus menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel.

  Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză.

  După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

  Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.