joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Ce sporturi putem practica după ieșirea din starea de urgență? Vezi care sunt condițiile pe care trebuie să le respectăm

  de Dan Lazăr | 14 mai 2020, 9:18 AM | Coronavirus | Recomandările editorilor | Sport

  2

  Din 15 mai, lista disciplinelor sportive care se pot practica, conform deciziei Ministerului Tineretului şi Sportului, este următoarea: aeronautică, alpinism, atletism (probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutăţii, aruncarea suliţei), automobilism, kaiac (kaiac sprint, rafting, stand-up paddle, kaiac pe ape repezi), canotaj, ciclism (ciclism rutier, mountain bike), echitaţie, golf, karting, motociclism, tenis de câmp (proba de simplu), tir cu arcul, tir sportiv, yachting (windsurfing, bărci cu vele).

  MTS a emis o serie de condiţii pentru reluarea sporturilor individuale în aer liber, care pot fi practicate de către sportivi şi publicul larg. Acest cadru este valabil exclusiv pentru activităţile sportive care se pot practica individual, în grupuri nu mai mari de 3 persoane şi în aer liber.

  Setul de condiţii a fost prezentat, într-o conferinţă de presă, de ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe.

  În cazul în care disciplinele sportive enumerate mai sus sunt practicate în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, aceste baze trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
  a. Să fie împrejmuite;
  b. Fiecare punct de acces să fie păzit;
  c. Să se facă triajul epidemiologic al participanţilor la activitatea sportivă şi măsurarea temperaturii corporale la intrarea în baza sportivă;
  d. Accesul să fie permis numai în funcţie de capacitatea bazei, pentru a evita aglomeraţia. Acolo unde acest lucru este posibil, accesul să se facă exclusiv pe bază de programări prealabile, calculate în aşa fel încât să se permită suficient timp între utilizatori pentru dezinfectarea spaţiului.
  e. Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis. Prin excepţie, minorii pot avea ca însoţitor o singură persoană adultă.
  f. Nu va fi permis accesul public la spaţiile care prezintă risc epidemiologic semnificativ (duşuri, saună, vestiar, sală de fitness, sală de masaj, sală de mese etc.);
  g. Este permisă funcţionarea automatelor de distribuire a alimentelor, a băuturilor răcoritoare şi a cafelei, iar conducerea bazei sportive are obligaţia de a asigura dezinfectarea acestora în mod regulat;
  h. Fiecare bază va avea asigurată cel puţin o cameră suplimentară (spaţiu de izolare), care să nu comunice cu celelalte spaţii definite, pentru cazul în care o persoană prezintă în timpul antrenamentului/al lucrului simptomatologie COVID-19. Utilitatea acesteia este aceea de a izola aceste persoane care prezintă simptome până la un consult de specialitate/evacuare.

  Dacă o bază sportivă nu poate îndeplini cumulativ condiţiile de mai sus, aceasta va rămâne închisă.

  Măsuri care preced antrenamentului:

  Orice antrenament trebuie să fie precedat de o procedură de auto-evaluare. Simptomele comune ale îmbolnăvirii de COVID-19 sunt: tuse, febră, dificultate în respiraţie (creşterea frecvenţei respiratorii), cu debut brusc. Alte simptome care pot apărea sunt: nas înfundat, secreţii nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome sau l-au prezentat în ultimele două săptămâni trebuie să urmeze procedurile descrise de autorităţile sanitare şi să nu părăsească locuinţa pentru a se antrena.

  Deplasarea către şi de la locul de desfăşurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecţie dispuse de autorităţi (de exemplu, purtând echipament de protecţie personală).

  La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea şi/sau dezinfectarea mâinilor şi a echipamentului sportiv cu produse biocide avizate.

  Condiţii de antrenament:

  1) Condiţii general valabile
  a) Se permite practicarea activităţilor sportive doar pe terenuri în aer liber. Desfăşurarea activităţilor în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise este interzisă.
  b) Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanţă de siguranţă faţă de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanţă este de cel puţin 2 metri în perioadele de repaus şi de cel puţin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ţine cont de faptul că particulele de transpiraţie ori salivă se pot transmite pe distanţe mult mai mari în acest context.
  c) Este interzis scuipatul în spaţiul de antrenament.
  d) Este permisă, cu condiţia respectării tuturor măsurilor de distanţare socială şi igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din şcoala alergării, exerciţii de echilibru şi orientare spaţială din gimnastică, exerciţii cu propria greutate, exerciţii de tehnică şi tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situaţii specifice de luptă/joc, execuţia tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coş/poartă fără minge etc.).
  e) În cazul sportivilor de performanţă, care sunt asistaţi de antrenor şi alţi specialişti, distanţa de siguranţă trebuie păstrată inclusiv în timpul şedinţelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este de faţă, el trebuie să poate echipamentul de protecţie pe tot parcursul interacţiunii directe cu sportivul.
  f) Echipamentul sportiv (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.

  2) Condiţii specifice

  a) Aeronautică – Sunt permise doar activităţile care se pot practica individual, în condiţii de siguranţă.
  b) Atletism – În timpul probelor de alergare, distanţa între sportivi trebuie să fie de minimum 10 metri.
  c) Automobilism -În interiorul unui automobil va fi prezentă o singură persoană.
  d) kaiac – Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri.
  e) Canotaj – Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri.
  f) Ciclism – Distanţa de siguranţă între sportivi este de minimum 10 metri.
  g) Echitaţie – Distanţa de siguranţă între sportivi este de minimum 10 metri.
  h) Tenis la simplu – Pe un teren de tenis este permis accesul a cel mult trei participanţi (2 jucători, 1 antrenor/medic etc.). Nu este permis accesul pe teren al copiilor de mingi. Schimbarea terenurilor nu este permisă. În măsura în care este posibil, jucătorii îşi vor marca propriile mingi şi le vor folosi doar pe acestea la serviciu. La sfârşitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.
  i) Yachting – Sunt permise doar probele care presupun prezenţa unei singure persoane în ambarcaţiune. Distanţa de siguranţă între ambarcaţiuni este de minimum 6 metri. Pregătirea ambarcaţiunii în vederea ieşirii pe apă se face cu respectarea distanţării sociale şi cu utilizarea echipamentelor de protecţie personală.

  Condiţii după antrenament:

  1. Echipamentele sportive trebuie dezinfectate cu atenţie după fiecare folosire.
  2. Îmbrăcămintea folosită în timpul antrenamentului trebuie pusă direct într-o sacoşă închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălată la o temperatură de peste 80 grade.
  3. Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauţiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esenţial, în zona de fizioterapie/kinetoterapie trebuie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebuie să fie dotat cu echipament de protecţie personală.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nu inteleg de ce nu ai voie sa practici inotul in bazinele acoperite atata timp cat ai posibilitatea sa pastrezi distantarea sociala, bazinele sunt cu apa cu clor. Si poti tine un control asupra sportivilor si nu numai.. Oare nu au nici un interes politic pt acest sport?
   Nici ei nu cred ca stiu ce sa mao faca..

   Poate sporturile nu ajuta foarte mult la economia tarii, dar lasa ca ajuta muzeele.. Alea sunt foarte importante pentru economie ( au ramas fara clienti si trebuie cumva sa ii ajute?) 😅.. A cui o fii interesu, ca pt sport am observat sa nu prea sunt cruriosi politicienii ( se si vede)

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. „tenis de câmp (proba de simplu)” … au decis cu „înțelepciunea lor proverbială” INCAPABILII, … că „fiindcă” este un pericol public proba de dublu … se molipsesc de Corona virus mingile de tenis și la dublu nu se poate păstra „distanțarea socială”.
   .
   Probabil au ținut cont de indicațiile „prețioase” elaborate și expuse de președintele celor care suțin că „M**E PSD” și Constituția României este Facultativă!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.