miercuri, 27 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Ce s-a mai ales de investigația celor de la Recorder asupra Direcției Generale de Protecție Internă

  de - | 9 februarie 2023, 7:25 PM | Naţional

  0

  Recorder: „Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), adică serviciul secret al Ministerului de Interne, continuă să se comporte ca o instituție care nu are nicio obligație de transparență în fața cetățenilor care îi asigură bugetul. La scurt timp după apariția investigației „Puterea din umbră”, șefii departamentului de Securitate a Informațiilor – biroul acuzat că a distrus carierele unor ofițeri MAI prin retragerea abuzivă a avizelor de securitate – au fost declarați „apt limitat” și trecuți în rezervă.

  Când un ofițer trece în rezervă ca „apt limitat”, înseamnă, explicat în termeni civili, un fel de pensionare pe caz de boală. În mod normal, asta ar obliga Direcția Generală de Protecție Internă să clarifice public următoarea dilemă: faptul că șefii departamentului care retrage avize de securitate s-au îmbolnăvit împreună, imediat după apariția unei investigații de presă care le viza activitatea, este doar o simplă coincidență? Sau este doar o strategie prin care DGPI își protejează oamenii, oferindu-le alternativa pensionării în floarea vârstei, în locul unei anchete care să lămurească dacă au comis sau nu abuzuri?

  Ce știm sigur este că, până acum, DGPI n-a avut nici cea mai mică intenție să lămurească aceste lucruri, preferând să țină totul departe de ochii publicului.

  În ianuarie, imediat după apariția investigației „Puterea din umbră”, serviciul secret al Ministerului de Interne a ieșit cu un drept la replică în care nega abuzurile semnalate în materialul Recorder și ne acuză că i-am afectat misiunile și reputația.

  Sursele noastre spun însă că, în acele zile, atmosfera din sediul DGPI n-a fost nici pe departe la fel de relaxată precum se sugerează în dreptul la replică apărut în spațiul public. În birourile celor mai importanți oameni din acest serviciu secret luminile au rămas aprinse până târziu în noapte, iar într-una dintre dimineți doi dintre ofițerii cu rang înalt și-au depus cereri de pensionare.

  Cei doi erau chiar oamenii aflați la vârful Direcției Securitatea Informațiilor (DSI), cea care analizează acuzațiile aduse unui polițist și decide dacă acestuia i se retrage sau nu autorizația de acces la informații clasificate. În investigația Recorder, au fost prezentate cazurile mai multor ofițeri scoși din sistem prin retragerea avizelor de securitate de către DGPI, iar cazurile lor ridicau multe semne de întrebare.”

  Mai multe detalii pe recorder.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.