CCR a respins inițiativa „Oameni noi în politică”, deși erau întrunite condițiile prevăzute de lege, anunță Comitetul de inițiativă a proiectului

  de Special Arad | 22 mai 2019, 8:46 PM | Politikos | Recomandările editorilor

  0

  Comunicat de presă – Comitetul de inițiativă și organizațiile civice și politice susținătoare ale inițiativei cetățenești de reformă electorală, Oameni noi în politică. Inițiativa “Oameni noi în politică” a întrunit condițiile prevăzute de lege. CCR trebuie să ofere lămuriri pentru invalidarea acesteia

  În urma deciziei de ieri a Curții Constituționale a României prin care aceasta “a constatat că iniţiativa legislativă a cetăţenilor intitulată “Lege privind modificarea unor acte normative în materie electorală” nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituţie, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert de din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)”,

  Comitetul de inițiativă a proiectului de reformă electorală Oameni noi în politică și organizațiile susținătoare ale proiectului (27 de organizații civice și 4 partide politice) aduc la cunoștința opiniei publice următoarele:

  I) Am renumărat semnăturile validate de primării conform proceselor verbale de predare-primire încheiate între Președintele Comitetului de inițiativă și Senatul României. Conform acestor cifre oficiale, au fost validate de către primării și primite de către Senat un număr de 109.874 de semnături, fiind îndeplinit criteriul numărului de cel puțin 100.000 de susținători. De asemenea, al doilea criteriu, cel al dispersiei teritoriale, este îndeplinit, fiind înregistrate câte cel puțin 5000 de semnături din 11 județe, respectiv Municipiul București:

  București: 19.095 de semnături
  Cluj: 7.256 de semnături
  Bihor: 6.232 de semnături
  Timiș: 6.231 de semnături
  Brașov: 5.846 de semnături
  Arad: 5.840 de semnături
  Prahova: 5.506 de semnături
  Argeș: 5.363 de semnături
  Iași: 5.318 de semnături
  Maramureș: 5.076 de semnături
  Sibiu: 5.027 de semnături.

  II) Am cerut în această dimineață Curții Constituționale a României:

  Să ne trimită în copie PDF (scan) toate opisurile primite de CCR de la Senatul României privind dosarele de semnături atestate de primării. Amintim că aceste opisuri conțin numărul de dosare, numărul de file din fiecare dosar, numărul de semnături predate primăriilor pentru atestare și numărul de semnături atestate de primării pentru fiecare localitate și totalul pe fiecare județ, fiind semnate de reprezentantul Senatului României și Președintele Comitetului de inițiativă;
  Să ne comunice calculul exact făcut de Curtea Constituțională, pe baza opisurilor primite de la Senat, în legătură cu:
  a) Numărul de semnături atestate de către primării primite de CCR de la Senat pentru fiecare județ
  b) Numărul total de semnături la nivel național primite de CCR de la Senat.
  Amintim că Senatul României a semnat opisurile după verificarea fiecărui dosar în parte privind numărul de file și numărul de semnături atestate de către primării.
  În condițiile în care atestarea semnăturilor susținătorilor inițiativei cetățenești Oameni noi în politică a trecut de filtrele legale ale primăriilor și Senatului României, fiind constatată la final, pe baza documentelor oficiale, îndeplinirea criteriilor privind numărul total de semnături și dispersia geografică a semnăturilor, decizia CCR este în contradicție cu realitatea.
  Dacă se dovedește că Senatul a trimis către Curtea Constituțională mai puține semnături atestate de către primării decât cele predate de către Comitetul de inițiativă, vom urma căile legale pentru corectarea situației și tragerea la răspundere a celor vinovați. Dacă Curtea Constituțională a decis să mai anuleze semnături, în absența unei dispoziții constituționale, atunci considerăm acest lucru un abuz. În baza prevederilor constituționale, Curtea este chemată doar să constate îndeplinirea criteriilor de admitere a inițiativei pe baza atestărilor furnizate de autoritățile investite legal (primării).
  Așteptăm motivarea deciziei Curții și vom decide pașii de urmat.

  Semnatari:
  Comitetul de inițiativă al proiectului de reformă electorală Oameni noi în politică
  Și
  Activ AG Pitești
  Acțiunea Civică Galați
  Aradul Civic
  Asociația Platforma România 100
  Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
  Brașovul Civic
  Centrul pentru resurse civice
  Centrul pentru Studiul Democrației
  Corupția Ucide
  Curățăm Galațiul împreună
  Declic
  Eu Ro Aleg 2.0
  Evident Deva
  Geeks For Democracy
  Inițiativa Craiova
  Inițiativa România
  Inițiativa Timișoara
  Mureșul Civic
  Oradea Civică
  Rădăuțiul Civic
  Reactiv Brașov
  Reset
  #Rezist Milano
  #REZISTENȚA
  Ștafeta Steagului Uniunii Europene
  Umbrela Anticorupție
  Vă Vedem din Sibiu

  Și partidele
  Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate
  Partidul Oamenilor Liberi
  Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor
  Uniunea Salvați România

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.