sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Căutând cântărețul care, spre deosebire de Elvis, chiar s-a întors din morți – în deschiderea FARAD9

    de Tomck@t | 8 septembrie 2022, 11:59 AM | Cultură | Film

    0

    Ediția a noua a festivalului arădean de film documentar FARAD a debutat miercuri seara cu un film care a împlinit zece ani: „Searching for Sugar Man” – o poveste cu adevărat incredibilă, prea bună ca să fie adevărată… și totuși adevărată, despre un artist muzical din anii ’70 care a devenit o legendă înainte să devină celebru. Un nimeni pe scena muzicală americană, despre care s-a vehiculat că a murit dându-și foc pe scenă sau că și-a împrăștiat creierul cu un pistol la primul său concert și primul – și ultimul – mare eșec, însă dincolo de Ocean, în Africa de Sud, popularitatea i-a crescut din underground la nivelul unui superstar național, în rând cu The Beatles și The Rolling Stones, depășindu-l și pe regele Elvis. „From american zero, to african hero” – după cum titra un ziar.

    „Searching for Sugar Man” este povestea artistului Rodriguez, al cărui nume s-ar putea să nu spună nimic multora nici în ziua de azi, chiar dacă, cu siguranță, am auzit cu toții undeva, cândva, cel puțin o piesă cântată de el. De exemplu, „Sugar Man”.

    Filmul documentar regizat de Malik Bendjelloul povestește căutarea nebună din anii ’90 a câtorva fani și jurnaliști sud-africani după orice indiciu și detaliu despre viața și presupusa moarte a eroului necunoscut… a acestui misterios Rodriguez care s-a dovedit a fi mai tare decât Elvis Presley, un soi de Iisus contemporan, care a „murit” pentru cei „îngropați” în cotidianul urban nemilos și pentru cei asupriți de un sistem dictatorial „peste mări și țări”… ca într-un final miraculos să „învie” și să urce pe scenă în fața unei mulțimi în delir, în fața unui public mai numeros decât ar fi visat vreodată.

    Filmul a câștigat Oscarul pentru „Cel mai bun documentar” în 2013. Din păcate, nu se găsește pe niciun serviciu de streaming în România, proiecția la FARAD a fost, așadar, un adevărat răsfăț din partea organizatorilor pentru arădenii prezenți ieri seara la Cinema Arta.

    Festivalul continuă cu alte filme documentare fascinante, cel care urmează a fi proiectat în această seară (ora 19:00, la Cinema Arta), „Cu fața spre soare” / „Turn Your Body to the Sun” (regia: Aliona van der Horst), film din 2021, fiind prezentat în premieră în România.

    Anchete exterioare, anchete interioare – temele ediției din acest an

    „FARAD are, în fiecare an, câte o temă. Anul acesta ne-am oprit asupra temei INVESTIGAȚIE. După cum vedeți, pe T-shirturi scrie «Caută și vei găsi». De ce ne-am oprit asupra acestei teme? Pentru că ni s-a părut că, într-un anumit fel, pandemia și toate evenimentele globale din ultimii ani, dar în mod special pandemia, oarecum ne-au obligat, ne-au forțat la introspecție, adică la un fel de anchetă interioară. Așa încât, până la urmă, «Caută și vei găsi», caută în exterior și vei găsi, caută în interior și vei găsi. Investigația, la fel ca și libertatea, au fost două cuvinte cheie, ni s-a părut, care au fost revelate de ultimii ani. Programul celor zece filme e alcătuit de filme extrem de diverse. Există filme chiar de anchetă, cum ar «Cârtița» sau «Pentru un pumn de cartofi prăjiți», există filme în care, de fapt, căutarea pleacă de la un subiect, dar până la urmă, căutarea ajunge să fie a unei persoane, un film despre aselenizare, pe care vi-l recomand, un film despre un serial care a avut un succes absolut extraordinar în America de Sud și a cărui regizor moare anonim (…)”, a punctat președintele festivalului FARAD, Corina Șuteu, în deschiderea ediției din acest an.

    Fostul Ministru al Culturii, Corina Șuteu a menționat că Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului și Mihai Chirilov, consultantul artistic FARAD au lipsit de la deschiderea ediției din acest an, dar vor veni la Arad în următoarele zile, pe parcursul festivalului. Curatorul și programatorul Dimitris Kerkinos este implicat, de asemenea, în organizarea unui festival de film documentar în Salonic (Grecia), iar Mihai Chirilov, alături de Oana Radu și Corina Șuteu, este implicat și în organizarea festivalului de film românesc de la New York, „Making Waves”, dar și în organizarea TIFF, care tocmai ieri s-a extins și la Constanța. Nici primarul Aradului, Călin Bibarț, nu a fost prezent la deschiderea FARAD9, chiar dacă președintele festivalului, Corina Șuteu a subliniat că organizatorii nu trimit invitații speciale, întregul public (inclusiv angajații CMCA) – un public numeros, de altfel! – fiind format din arădeni cinefili, de toate vârstele, dornici de filme documentare de excepție.

    Până duminică, programul festivalului include în acest an zece filme în total, toate la Cinema Arta, dar nu numai, de fapt, deoarece în premieră, FARAD s-a extins și la Timișoara, locația fiind curtea Institutului Francez din viitoarea Capitală Culturală Europeană. Primul film a fost proiectat la Timișoara ieri seara, iar al doilea, „Pentru un pumn de cartofi prăjiți” / „For a Fistful of Fries”, urmează vineri seara în orașul vecin. Acesta va fi proiectat și la Arad, sâmbătă.

    VEZI PROGRAMUL COMPLET AICI.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.