Câte datorii are Aradul la BERD și până când trebuie să restituie banii





Proiectele care s-au desfășurat în ultimii ani în municipiul Arad au fost realizate din mai multe fonduri: din bugetul local, din fonduri europene sau din fonduri guvernamentale. Mai este însă situația în care Primăria nu a folosit doar aceste trei variante, ci a optat pentru a împrumuta bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Acesta este cazul, de exemplu, pentru investiții la transportul urban, sau pentru proiectul de Regenerare Urbană.
Am fost curioși să aflăm la cât se ridică datoriile pe care Municipiul Arad le are la BERD, astfel că am trimis solicitare (în aprilie) la Primăria Arad, iar astăzi ne-a sosit și răspunsul. Am fost informați că mai există în derulare 3 contracte de credit.
„Valoarea cumulată a tragerilor este de 36.419.812 euro la data de 30.04.2021. Soldul creditului rămas de rambursat la data de 30.04.2021 este de 4.571.780 euro, cu scadență în iunie 2022 și decembrie 2024, pentru BERD II-III și 16.152.565 euro cu scadență în iunie 2028 pentru BERD IV”, se arată în răspunsul purtătorului de cuvânt al Primăriei Arad.
Un megaproiect va împovăra din nou bugetul Aradului
Pe lângă aceste împrumuturi, trebuie să menționăm că Municipiul Arad se va îndatora din nou la o bancă, de această dată nu la BERD, ci la o bancă comercială care încă nu a fost stabilită, întrucât pentru realizarea proiectului de amenajare a noului traseu de transport public UTA – strada Andrei Șaguna – Aradul Nou (în care este inclusă construcția unui pod peste Mureș) mai este nevoie de obținerea a aproximativ 100 milioane de lei (aprox. 20 milioane euro). Reprezentanții municipalității estimează că la se va semna Contractul de credit la finalul lunii august.
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)