Cătălin Latiș a făcut o incursiune în istoria designului la ABC





Ce este designul, cât de omniprezent este el în viața oamenilor, cum se joacă designerii cu formele – de la cele mai banale până la cele mai neconvenționale – și, nu în ultimul rând, cum apelează ei la diferite „trucuri”, atingând părți ale psihicului uman fără ca noi, consumatorii, să observăm măcar? Iată câteva întrebări la care a încercat să răspundă Cătălin Latiș, designer și asistent universitar la Facultatea de Design din cadrul UAV Arad, ieri seară, la evenimentul organizat de CitiZenit în „buncărul” ABC din Piața Avram Iancu.
Într-un stil prietenos, antrenându-i pe cei prezenți la un dialog amuzant, Cătălin a încercat să prezinte modul în care designul s-a metamorfozat de-a lungul secolelor, inițial având doar o funcție practică, inginerească, ajungând mai apoi un gigantic „labirint” interminabil al imaginației creatoare din zilele noastre.
Importanța formei, a culorii alese, a simbolisticii din spatele unui produs, toate elementele la care un designer de succes trebuie să se gândească, pe lângă evidenta utilitate a unui produs, au fost explicate într-un limbaj comun, accesibil, astfel încât fiecare persoană din sală să poată să-și facă o idee „cu ce se mănâncă designul”.
În cadrul serii s-au prezentat creațiile unor designeri celebri precum Michael Thonet, Marcel Breur, Mies Van Der Rohe, Gerrit Rietveld, Raymond Loewy sau Peter Behrens.
O inițiativă lăudabilă din partea Asociației CitiZenit, orașul nostru ducând lipsă de seminare gratuite în locuri în care, practic, nici nu realizezi că înveți ceva, ci mai degrabă simți că ai ieșit în oraș să te relaxezi, să te întâlnești cu prietenii la un pahar de ceva și, pe lângă trivialitățile tipice de seară într-un local, mai și rămâi cu informații noi și interesante.
Seria „Dialog despre arhitectură și design – intervenție în spațiul public” continuă miercuri, 10 februarie, de la ora 19, tot la Club ABC, invitat special fiind Marian Heredea, designer şi arhitect.
foto: CitiZenit
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)