luni, 15 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Cât era şpaga în Borş? Poliţiştii de frontieră percheziţionaţi pentru mită în Bihor au fost duși la audieri

  de - | 18 ianuarie 2023, 10:45 AM | Regional

  0

  imagine cu rol ilustrativ

  Cei patru poliţişti de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Borş, ale căror vile au fost percheziţionate, marţi, de ofiţerii DGA, au fost ridicaţi de oamenii legii şi au plecat la sediul DNA Iaşi, pentru audieri, informează ebihoreanul.ro.

  Potrivit surselor BIHOREANULUI, cei patru agenţi operativi – Gelu Sereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş și Cosmin Măduţa – sunt suspectaţi că luau mită de la cetăţeni moldoveni care tranzitau România şi ieşeau prin PTF Borş, în drum spre Germania.

  Percheziţiile de la Oradea s-au derulat în cadrul unei operaţiuni ample, coordonate de procurorii DNA Iaşi, care s-a desfăşurat pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați şi Neamț.

  Cercetările privesc 26 de persoane – atât angajaţi de la punctele de trecere ale frontierei, cât şi lucrători vamali – bănuite că ar fi luat mită între 20 şi 250 euro, unii pentru a facilita intrarea în România a cetăţenilor moldoveni, iar alţii ca să nu îngreuneze ieşirea acestora din ţară, prin PTF Borş.

  Peste 100 de fapte într-un an

  Într-un comunicat publicat, marţi după-amiază, pe pagina oficială a Serviciului protecţie internă şi anticorupţie din Ministerul Administraţiei şi Internelor al Republicii Moldova, investigaţiile internaţionale, inițiate în comun cu DNA și DGA din România, beneficiind de sprijinul European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (EUROJUST), s-au desfăşurat concomitent, pe ambele părți ale frontierei moldo-române.

  „În cadrul operațiunii comune, au fost documentate acțiunile de corupție comise de către angajații IGPF și ai Serviciului Vamal, exprimate prin pretinderea, acceptarea și primirea, inclusiv prin estorcare, a mijloacelor bănești pentru favorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera de stat cu eludarea controlului vamal, sau, după caz, cu efectuarea unui control superficial”, se spune în comunicat.

  În timpul cercetărilor, anchetatorii au folosit agenți sub acoperire, cu ajutorul cărora, pe parcursul a mai mult de un an, au fost documentate acțiunile ilegale a 14 angajați ai IGPF și 11 angajați ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 117 acte de corupție.

  Sumele pretinse și primite variau între 100 și 900 euro, arată sursa citată.

  Sursa: ebihoreanul.ro

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.