Caravana cinematografică pentru nevăzători va aduce la Arad „După dealuri” de Mungiu și „Aferim!” de Radu Jude

  de Special Arad | 17 iunie 2015, 10:56 AM | Cultură | Film | Știri Arad

  0

  Caravana este organizată de Fundaţia Cartea Călătoare, cu sprijinul Asociaţiei Nevăzătorilor din România – Filiala Arad, Centrului Municipal de Cultură Arad și a Lions Club Arad, în cadrul proiectului „Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători”.

  Sâmbătă, 20 iunie, de la ora 16, la cinematograful Arta din Arad, spectatorii vor avea şansa să (re)vadă două pelicule excepţionale.

  INTRAREA LIBERĂ!

  De la ora 16:00 va rula filmul „După dealuri”, premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu (Cristian Mungiu) şi cea mai bună interpretare, pentru cele două actriţe din rolurile principale.
  Filmul spune povestea a două fete ce au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

  De la ora 19:00 va rula filmul „Aferim!”, lungmetrajul pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015.
  Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, „Aferim!”, este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

  În cadrul caravanei sunt proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficienţe de vedere. La intrarea în sală, aceştia vor primi câte un set de căşti, iar în pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt îmbrăcate personajele, despre gesturi, mimică, atmosferă sau orice informaţii care pot facilita înţelegerea intrigii. Restul spectatorilor vor urmări filmul în condiţii normale, dar oricine doreşte poate experimenta vizionarea unui film cu cască audio.

  Proiect „Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători” este implementat de Fundația Cartea Călătoare, în parteneriat cu Asociația pentru promovarea filmului românesc şi este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.