sâmbãtã, 13 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Peste 6 tone de culturi ilegale de cannabis, descoperite în 2023 de polițiștii români. La Arad, polițiștii antidrog au confiscat de la cannabis, la hașis și Cristal

  de Ioana Costaș | 31 decembrie 2023, 9:00 AM | Știri Arad

  0

  Potrivit unei statistici a IGPR, la nivel național, pe linia combaterii traficului de droguri, în perioada ianuarie – noiembrie 2023, polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurorii DIICOT au organizat 852 de acțiuni operative, fiind puse în executare 2.872 de mandate de percheziție domiciliară și descoperite și ridicate aproximativ 800 de kilograme de droguri. În cadrul acestor acțiuni, poliiștii au descoperit și desființat 58 de culturi ilegale, având 6,1 tone de masă verde, au indisponibilizat 5.060.555 de lei și 1.710.254 de euro, fiind confiscate și 3 tone de precursori.

  În urma acestor acțiuni, 1.198 de persoane au fost arestate preventiv, 73 de persoane arestate la domiciliu și 386 de persoane plasate sub control judiciar.

  Cinci kilograme de hașiș descoperite în urma unui flagrant

  La nivelul județului Arad, una dintre acțiunile organizate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad, sub coordonarea DIICOT Arad, pe linia traficului de droguri, a avut loc în luna ianuarie a acestui an, în urma acesteia fiind confiscate, în total, 5 kilograme de hașiș. Drogurile au fost confiscate după ce anchetatorii au prins o femeie în flagrant în timp ce vindea 1,28 de kilograme de hașiș. Femeia a fost reținută, iar ulterior a fost prezentată cu propunerea de arestare preventivă Tribunalului Arad.

  În luna aprilie, polițiștii SCCO Arad, sub coordonarea DIICOT Arad, au efectuat 16 percheziții în municipiul Arad, acestea vizând activitatea infracțională a unei grupări infracționale formată din 19 membri, cercetati pentru infracțiunile de trafic de droguri de risc și de mare risc, cât și operatiuni cu substante susceptibile a avea efecte psihoactive.

  În urma perchezițiilor, oamenii legii au descoperit cannabis și Cristal, 3.200 de euro, 20.135 de lei, un pistol, mai multe obiecte cu urme de droguri, 7.600 de fire țigarete netimbrate marca Compliment, Marlboro și Rothmans si mai multe telefoane mobile. 19 suspecți au fost conduși la sediul DIICOT Arad pentru a fi audiați, iar față de 8 procurorul de caz a luat măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, aceștia fiind prezentați Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă, în timp ce față de alte 3 persoane a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc si de mare risc, respectiv operatiuni cu substante susceptibile a avea efecte psihoactive.

  Droguri distribuite minorilor

  9 percheziții domiciliare au fost efectuate în luna iulie, pe raza județului Arad, la imobilele unor suspecți, în urma descinderilor fiind descoperite 760 comprimate Ecstasy, cannabis, diferite substanțe psihoactive, o armă, 28 de cartușe, 19.978 de lei, 2.200 de euro, 100 de franci elvețieni, 80 lire sterline. Cinci persoane au fost conduse la sediul DIICOT Arad, în urma perchezițiilor, pentru a fi audiate. Față de un inculpat, procurorul de caz a luat măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore pentru trafic internațional, operațiunea de introducere în țară de droguri de mare risc (MDMA), fără drept, trafic intern de droguri de risc si mare risc în formă continuată (6 acte materiale) cu aplicarea de circumstanțe agravante deoarece o parte din droguri au fost distribuite unui minor, respectiv folosirea minorilor la săvârșirea de infracțiuni, toate aflate în concurs formal de infracțiuni. Inculpatul a fost prezentat Tribunalului Arad cu propunerea de arestare preventivă. Pentru un alt inculpat a fost luată măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile pentru trafic de droguri de mare risc în formă continuată (2 acte materiale). Față de alți doi inculpati, minori, a fost dispusă cercetarea în stare de libertate.

  Citește: Și-a pus sora în vârstă de 14 ani să vândă cannabis. Ce măsură a luat Tribunalul Arad în privința minorei

  În luna septembrie, SCCO Arad și DIICOT Arad au efectuat 13 percheziții pe raza județului nostru, anchetatorii având în vizor activitatea infracțională a mai multor tineri, cercetati pentru infracțiunile de initiere/constituire grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, respectiv, operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive. În urma perchezițiilor s-a găsit cannabis – muguri – cristal, 5 cântare, 4 grindere, peste 2.400 de lei și 50 de euro. 13 mandate de aducere au fost puse în aplicare de oamenii legii, persoanele fiind conduse la sediul DIICOT Arad pentru a fi audiate. Ulterior, patru persoane au fost arestate preventiv în acest dosar.

  Citește și: Traficant de droguri din Arad, arestat preventiv. Cultiva canabis la el acasă și îl vindea în județ

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.