joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Și-a pus sora în vârstă de 14 ani să vândă cannabis. Ce măsură a luat Tribunalul Arad în privința minorei

  de Ioana Costaș | 26 aprilie 2023, 12:09 PM | Știri Arad | Topic special

  1

  O fată de 14 ani, trimisă în judecată de procurorii DIICOT Arad pentru comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc în formă continuată şi operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată și-a aflat pedeapsa la sfârșitul lunii martie a acestui an.

  În fapt, s-a stabilit că minora vindea droguri la instigarea fratelui ei, care este cercetat într-un alt dosar, tot de trafic de droguri, instrumentat de DIICOT Arad.

  Faptele fetei au fost descoperite de anchetatori în timp ce aceștia efectuau cercetări în ceea ce-l privește pe fratele ei.

  În 24 noiembrie 2021, în județul Arad, au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare la locuinţele unor persoane cu privire la care exista suspiciunea că deţin droguri şi sunt implicate în traficul de droguri, printre care și fata în vârstă de 14 ani. În imobilul în care minora locuia s-au descoperit mai multe cantităţi de droguri de risc – cannabis – şi substanţe psihoactive, anchetatorii având suspiciunea că fratele fetei ascunde droguri în casa în care locuia sora lui. Astfel, aici au fost găsite peste 650 de grame de cannabis și peste 267 de grame substanțe psihoactive. Drogurile aparțineau fratelui minorei și erau deținute în vederea comercializării.

  În urma perchezițiilor din 24 noiembrie 2021, au fost confiscate, în total, aproximativ 20 de kilograme de droguri, de la cannabis la cocaină și de la heroină la timbre LSD și substanțe psihoactive. De asemenea, anchetatorii au mai găsit aproximativ 140.000 de euro și 70.000 de lei, dar și arme albe și obiecte specifice folosite pentru cultivarea cannabisului. 14 persoane au fost reținute în cauză, în timp ce alte două au fost plasate sub măsura controlului judiciar, la acel moment.

  Procurorii DIICOT Arad spun că în perioada august – noiembrie 2021, fata, la instigarea fratele său, a vândut în mod repetat cannabis și produse susceptibile să aibă efecte psihoactive, în scopul obţinerii de beneficii materiale. Minora se întâlnea cu clienții care îl contactau pe fratele ei și, la indicațiile acestuia, le dădea/vindea drogurile sau substanțele pe care aceștia doreau să le cumpere, pe care le cântărea și ambala în prealabil, încasând totodată, pentru fratele ei, banii de la clienți, se arată pe rejust.ro.

  În perioada august-noiembrie 2021, minora a vândut cannabis și produse susceptibile a avea efecte psihoactive în valoare de peste 4.000 de lei.

  La termenul de judecată din 1 martie 2023, minora a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în actul de sesizare a instanţei şi a solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

  La aplicarea pedepsei, Tribunalul Arad a avut în vedere, pe lângă faptul că inculpata este minoră, „conduita acesteia anterior săvârşirii faptelor, materializată în lipsa antecedentelor penale, faptul că aceasta a recunoscut şi şi-a asumat fapta comisă încă de la primele declaraţii date în cursul urmăririi penale, arătând împrejurările comiterii lor şi cooperând cu organele judiciare pentru a ajuta la aflarea adevărului în cauză precum şi faptul că starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită este relativ redusă, fiind vorba de o infracţiune fără violenţă, motivul săvârşirii infracţiunilor şi scopul urmărit fiind strict obţinerea unor foloase materiale fără o valoare semnificativă”, se arată pe rejust.ro.

  Pentru aceste considerente, Tribunalul Arad a aplicat minorei măsura educativă a supravegherii pe o durată de patru luni, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc în formă continuată şi operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive în formă continuată.

  De asemenea, instanţa a impus fetei – pe durata executării măsurii educative neprivative de libertate – obligaţia de a se prezenta la Serviciul de Probaţiune Arad la datele fixate de acesta. Hotărârea Tribunalului Arad nu este definitivă.

  Citește și: Cele mai mari percheziții din ultimii ani, la traficanți de droguri și de persoane. Sunt vizate grupări din Arad și alte trei județe

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.