Când Tudor Gheorghe are smiley face, știi că-i musai să te modernizezi!

  de Raluca Medeleanu | 20 aprilie 2015, 10:10 AM | Pamflet

  1

  La-nceput a fost Cuvântul…Și a tot fost El, mii și mii de ani și lumea părea că se descurcă de minune folosindu-l. Toate bune și frumoase, până a apărut o chestie afurisită, numită „rețeaua de socializare”. De-atunci Cuvântul n-avea să mai fie la fel.

  Mai întâi mIRC-ul, Yahoo Messenger-ul, Hi5-ul, sau MySpace-ul, ca mai apoi Twitter-ul sau Facebook-ul – fiecare, pe rând, a mai contribuit puțin la crearea celui mai mare inamic al Cuvântului – emoticonul.

  Și ce revoluție au pornit, printr-o chestie micuță, grafică, care te scutește de pierderea prețioaselor minute din viață, pe care le-ai irosi scriind atâtea litere! Cuvinte întregi au dispărut, propoziții, fraze… Iar un text care cândva necesita o pagină de litere grupate, acum se reduce la un simplu rând de desene kitsch-oase, ultra colorate.

  Era și de așteptat ca oamenii de cultură să reacționeze… Cei care țin la conservarea limbii literare, la respectarea gramaticii. Și s-au ținut pe poziții, luptând eroic împotriva „războiului emoticoanelor”.

  Dar dacă până acum speram ca această „rezistență culturală” va reuși să țină piept cu stoicism invaziei multicolore și „multi-grafice”, acum corabia pare să înceapă, încet, încet, să se scufunde.

  Dacă și afișul turneului lui Tudor Gheorghe (o figură emblematică pentru tradiția românească) are un smiley face [ :) ] pe el, atunci e clar! Dex-ul să ridice un drapel alb și să introducă oficial cuvântul „emoticon” și, încetul, cu încetul, să ia la rând toate semnele din lista de chat – :) , :P , :D , <3 , :/ ,  ;)  …

  IMG_4469

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.