Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a început azi și se va încheia în 25 mai

  de Special Arad | 27 aprilie 2019, 9:33 AM | Politikos | Recomandările editorilor

  0

  Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început astăzi şi se va încheia în 25 mai, la ora 7.00. În cursa electorală sunt înscrişi trei candidaţi independenţi şi 13 partide şi alianţe, conform News.ro.

  În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-mediei. Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare. Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.

  În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, prevede legislaţia.

  Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

  Toţi competitorii electorali au fost obligaţi de lege să elimine bannerele şi materialele publicitare utilizate în activitatea de promovare până vineri, la ora 24.00, altfel ei vor fi sancţionaţi. În cazul în care aceste materiale vor exista în spaţiul public în campania electorală, se vor putea depune sesizări la birourile electorale judeţene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de poliţie sau primarii.

  În timpul campaniei electorale sunt permise numai afişele cu dimensiunile prevăzute de Legea 334 şi în locurile speciale de afişaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propagandă fiind interzise.

  Primarii sunt obligaţi ca după expirarea termenului de depunere a candidaturilor, dar până la începerea campaniei electorale, să stabilească, prin dispoziţie, locuri speciale pentru afişajul electoral, în care să amplaseze panouri electorale, ţinând seama de numărul partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale dintre acestea care participă la alegeri, precum şi al candidaţilor independenţi.

  Un afiş electoral nu poate depăşi dimensiunile de 5 metri o latură şi 3 metri cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 4 metri o latură şi 2,5 metri cealaltă latură. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.

  Dreptul de vot se exercită în baza unui buletin, paşaport şi actele prevăzute de lege valabile în ziua votului. În ziua scrutinului, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei va fi deschis şi vor fi eliberate acte de identitate în regim de urgenţă.

  La alegerile europarlamentare din 26 mai vor fi organizate 441 de secţii de votare în afara ţării.

  Ordinea candidaţilor pe buletinele de vot este următoarea:

  Poziţia nr. 1 – Partidul Social Democrat

  Poziţia nr. 2 – Alianţa electorală “Alianţa 2020 USR Plus”

  Poziţia nr. 3 – Partidul PRO România

  Poziţia nr. 4 – Uniunea Democrată Maghiară din România

  Poziţia nr. 5 – Partidul Naţional Liberal

  Poziţia nr. 6 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE

  Poziţia nr. 7 – Partidul PRODEMO

  Poziţia nr. 8 – Partidul Mişcarea Populară

  Poziţia nr. 9 – Partidul Socialist Român

  Poziţia nr. 10 – Partidul Social Democrat Independent

  Poziţia nr. 11 – Partidul România Unită

  Poziţia nr. 12 – Uniunea Naţională pentru Progresul României

  Poziţia nr. 13 – Blocul Unităţii Naţionale BUN

  Poziţia nr. 14 – Gregoriana-Carmen Tudoran

  Poziţia nr. 15 – George-Nicolae Simion

  Poziţia nr. 16 – Peter Costea

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.