Primarul Călin Bibarț: „Nu suntem de acord să se desființeze trecerea peste calea ferată de pe strada Șiriei!”





Aflat într-o vizită pe șantierul de la viitorul pasaj rutier din Micălaca, primarul Călin Bibarț și-a exprimat dezacordul față de decizia de a se desființa trecerea peste calea ferată de pe strada Șiriei.
Pasajul din Micălaca trebuia construit în 2012. Din cauza a întârzierii banilor de la Guvern, care au dus la rezilierea contractului cu primul constructor, apoi a procedurilor tărăgănate de expropriere a terenurilor, șantierul a stagnat ani de zile. Abia în 2022 s-a semnat un nou contract, cu italienii de la Spic srl. Muncitorii au lucrat într-un ritm alert, iar la ora actuală șantierul este într-un stadiu avansat.
Dirigintele de șantier estimează ca pasajul să fie dat spre circulație la începutul lunii decembrie. Cu toate acestea, primarul Bibarț nu este încântat de un anumit aspect al proiectului. Odată cu darea în folosință a pasajului, se intenționează închiderea drumului vechi, către Șiria.
„De ceva perioadă de timp am avut discuții telefonice, în primă fază, cu ministrul transporturilor, cu directorul CFR, la nivel național,iar la cel regional, la Timișoara, pe același subiect: intenția CFR-ului ca la momentul deschiderii traficului de aici (de pe pasaj, n.red.) să desființeze bariera de pe Calea Șiriei, lucru cu care nu suntem de acord! În prima fază, ne-au explicat că e tren de mare viteză și că trebuie alt regim. Le-am arătat că suntem în oraș și că oricum are regimul redus de viteză, iar mai încolo e bariera de la Glogovăț și oricum trebuie să încetinească. Apoi ne-au explicat că este nu știu ce SF (studiu de fezabilitate, n.red.) și PT (proiect tehnic, n.red.) de acum 15 – 12 -14 ani. O fi fost atunci o situație pe teren și că așa s-a gândit ca la construcția pasajului să se închidă Calea Șiriei. Dar nu este normal! Pentru că pasajul preia traficul, în general, de tranzit, de pe DN7, pe centură, frontieră și invers, iar Calea Șiriei face legătura cu Șiria, cu drumul județean și cu toată Valea Crișului și bifurcația spre Valea Mureșului”, a spus primarul.
Călin Bibarț anunță proteste
Bibarț susține că împotrivirea primăriei este susținută atât de mai mulți cetățeni din municipiu, cât și de Primăria Șiria. În primă fază, doleanța a fost transmis în scris, însă edilul amenință că dacă nu va avea efect această măsură, se va trece la faza de protest.
(trecerea peste calea ferată de pe strada Șiriei. Foto: Google Street View)
„Nu putem să facem din Calea Șiriei o stradă înfundată și din drumul care leagă aici, un drum care duce nicăieri și să facem un zig-zag ca să intri în oraș! E o absurditate! Unde mai adăugăm și faptul că mai sunt situații. Să ia exemplu de la Curtici, unde după ce s-a desființat s-a reînființat traficul cu bariera acolo și, nu în ultimul rând, să ne înțelegem: ca să desființeze bariera și lucrarea care există acolo, trebuie să cheltuiască CFR-ul, ca să-i dea pace îi costă doar zero și o simplă aprobare. Ca urmare, vom continua protestele și am venit cu modul acesta elegant deocamdată pentru a transmite acest mesaj”, a spus primarul Călin Bibarț, atenționând că nu va inaugura pasajul în aceste condiții.
Dirigintele de șantier, prezent și el la fața locului, a fost de acord cu cele constatate de edil, adăugând că peste ani se va ajunge să fie nevoie de reparații asupra pasajului dacă se renunță la acea trecere peste calea ferată.
Comentariile portalului
Ești prost informat, dar nu asta contează. Polițiștii trag lunar, cu Beretta de 9 mm, cel puțin 10 cartușe pe tragere. Așadar, Popică Sebi să stea (...)
Pă ,,bătrâna doamnă" dacă o mai țin puterile ar face bine să meargă pă centură după niște bani cinstiți, nu dân bugetul primăriei! E (...)
De peste 100 ani occidentul lupta(asa zisa lupta) ptr.stoparea acestui flagel.Fara succces,drogurile,odata cu democratia au patruns in toata lumea.Oare de ce nu pot face politicienii, (...)