vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Blocul Operator Urologie, modernizat cu aparate de ultima generație: „Acest echipament reușește să scoată pietrele fără să ne atingem noi de pacient”

  de Andreea Daniela B. | 26 mai 2022, 2:37 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

  0

  Spitalele publice din Arad au, din nefericire, o reputație destul de proastă, în special din cauza condițiilor din ele. De câțiva ani însă a început modernizarea, sau cel puțin s-au pus la punct toate actele pentru a putea moderniza ce avem deja, tocmai în scopul de a nu o lua de la zero pentru că asta ar însemna foarte mulți bani și ani pierduți. Știm cu toții că Spitalul Județean a fost nevoit să se îmbunătățească din toate punctele de vedere și, conform comunicatelor de presă din ultima perioadă, începe să se vadă diferența.

  Astfel, astăzi am fost la fostul spital Municipal, acolo unde s-au modernizat trei săli de operație cu ajutorul cărora arădenii nu vor mai fi obligați să se îndrepte spre alte județe atunci când vine vorba de tratarea problemelor de sănătate. Din declarațiile viceprimarului Lazăr Faur, chiar ieri, DSP Arad a emis autorizațiile necesare pentru blocul operator urologie, acest lucru fiind încheierea unei „epopei de cinci ani pentru că atunci a fost ridicată autorizația sanitară de funcționare, fiind blocul operator considerat neconform. După o investiție e municipalității în valoare de aproape 2,3 milioane de lei avem acest bloc operator renovat și funcțional pentru o folosință optimă. Se încheie o perioadă grea pentru pacienți, medici și spital care au fost nevoiți să găsească soluții alternative. Proiectarea și construcția a durat doi ani și a trebuit să găsim soluții pe parcurs, mai ales că este o clădire veche care trebuia autorizată și de ISU”.

  Pacienții nu vor mai fi obligați să meargă la Oradea sau Cluj

  Astăzi avem posibilitatea să inaugurăm aceste trei săli din cadrul blocului operator urologie. Spitalul Județean a publicat în SICAP un anunț pentru documentația tehnico-economică în ceea ce privește reabilitarea blocului operator de la sediul central. Vrem să continuăm proiectele și suntem sprijiniți de unul dintre cele mai bune compartimente de fonduri europene din țară. Din informațiile pe care le avem, săptămâna viitoare urmează să semnăm încă un contract de finanțare pentru reabilitarea rețelei de și montare senzori incendiu”, spune managerul spitalului, Florina Ionescu.

  aparatura prima 2 3

  „Cele trei săli de operație erau până acum pentru partea de sus, rinichiul, tractul urinar superior, prostata și tractul urinar inferior și chirurgie deschisă. Țelul și viziunea noastră este să putem opera în aceste săli orice intervenție chirurgicală sau urologică, la paroscopică sau endoscopică și să putem face, împreună cu chirurgii, toate operațiile pe care le știm, căci suntem la nivel european în ceea ce privește cunoștințele. Acest echipament reușește să scoată pietrele fără să ne atingem noi de pacient, prin undele de șoc generate de acesta. Mai avem încă un echipament nou, achiziționat cu doi ani în urmă pe care vom începe să îl folosim. Sala de chirurgie deschisă are o dotare din partea facultății cu lămpi cu lumină specială și cu cameră pentru imagini transmise în timp real, astfel fiind folositor chiar și la partea didactică, iar cea de-a treia sală o folosim pentru tractul urinar inferior, prostata și vezica. Avem un aparat care combină imaginea de la RMN și cea în timp real, fiind foarte bun în diagnosticul precoce pentru cancerul de prostată și am început să avem deja rezultate mult mai bune în ceea ce privește diagnosticul, sperând ca pasul următor pentru cancerul de prostată să fie chirurgia paroscopică, așa cum este în Oradea și Cluj”, spune Horia Dan Mureșan, șeful secției Urologie.

  Cinci ani de așteptare pentru blocul operator

  1 5

  Gigi Aiordăchioaie, Horia Dan Mureșan, Dan Andrei Korodi

  Astăzi avem un vis împlinit.. După cinci ani am reușit să deschidem blocul operator pentru pacienții din Arad, fiind o mare realizare chiar și pentru personalul sanitar care poate lucra de acum în alte condiții, unele normale pentru secolul nostru. Suntem dotați pentru urologia secolului XXI cu ecografe, endoscoape, aparatură necesară și toată paleta pentru operațiile urologice care se poate executa. Pacienții nu vor mai fi nevoiți să caute soluții de diagnostic sau tratament în alte centru medicale. Suntem parteneri cu chirurgii și așteptăm ajutor și înțțelegere pentru dezvoltarea chirurgiei la paroscopice pe care am început-o și am făcut-o împreună”, declară Horia Dan Mureșan, medic primar și șef de secție Urologie.

  „Din păcate, această lucrare s-a desfășurat în perioada anilor de pandemie, a început chiar în perioada pandemiei când greutățile produse de structura clădirii vechi au fost multiplicate și de faptul că muncitorii au fost constrânși să lucreze în anumite condiții. Din fericire, totul s-a terminat cu bine. În sfârșit, Spitalul Județean deține un bloc operator la standarde europene și primii care vor beneficia de acest lucru sunt pacienții arădeni. Noi am reușit să facem o echipă strânsă prin care să reușim să atingem toată paleta de intervenții chirurgicale ce se pot realiza. Ne bucurăm că în sfârșit am reușit să deschidem acest bloc operator după atât de mult timp”, a spus Gigi Aiordăchioaie, medic primar șef secție Chirurgie Generală II.

  „Cu mare bucurie inaugurăm blocul operator Urologie. Acesta este singurul din municipiu și județ, un bloc ultramodern cu condiții oprime și circuite adecvate, unde urologii pot să își desfășoare activitatea. Aici se pot efectua intervenții chirurgicale deschise, la paroscopice, minim invazive endoscopice, precum și diferite terapeutice sub ghidaj imagistic, ecoghidat sau radiologic. Renovarea a fost un proces de anduranță la care au contribuit edilii locali, conducerea spitalului, conducerea Facultății UVVG, dar și cadrele medicale. Să sperăm că aici vor fi salvați cât mai mulți pacienți arădeni”, a completat Dan Andrei Korodi, medic primar Chirurgie Generală

  echipa spital modernizare

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.