joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Biblioteca Județeană vă invită la o expoziție dedicată universului decorativ feminin și la o conferință despre viața Nadiei Comăneci și a Mariei Tănase

    de Special Arad | 7 decembrie 2022, 12:09 PM | Cultură

    0

    Comunicat. Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează în perioada 12-30 decembrie 2022, o inedită expoziție cu titlul „Stil, arte și carte”, cuprinzând o frumoasă colecție de accesorii și bijuterii artizanale, alături de o interesantă colecție de carte privind istoria universului decorativ feminin.

    Accesoriile și bijuteriile artizanale unicate, create de coordonatoarea proiectului, Irina Șandor, bibliotecar în cadrul Secției „Împrumut carte pentru adulți”, pun în lumină frumusețea, delicatețea și personalitatea eternului feminin, fiind realizate cu migală, din pastă de modelaj.

    Coliere, cercei, brățări, broșe, inele, adevărate „mici decorații prețioase” ce se remarcă printr-o notă distinctivă de originalitate, eleganță și stil, se vor alătura astfel unei interesante colecții de carte din fondurile Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, o călătorie în imagini și text cuprinzând complexe informații privind atributele feminității de-a lungul istoriei universale.

    Expoziția, cu acces gratuit pentru public, poate fi vizitată în perioada 12-30 decembrie 2022, în cadrul spațiului non-formal inedit de expunere, Artoteca Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj I).

    În aceeași perioadă, se organizează și o conferință care ne va aduce informații mai puțin știute din viața Mariei Tănase și Nadiei Comăneci

    Marți, 13 decembrie 2022, începând cu orele 13:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează conferința susținută de istoricul Stejărel Olaru, „Elitele în vizorul serviciilor secrete românești. Incursiuni în biografiile mai puțin știute ale Mariei Tănase și Nadiei Comăneci”.

    Stejărel Olaru este istoric, politolog, lector universitar, expert în istoria serviciilor de informații. A fost consilier de stat pe probleme de securitate națională la Cancelaria prim-ministrului, director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. A publicat volume ca „Securiștii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliție politică” (în colab., Polirom, 2002), „Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Brașov” (în colab., Polirom, 2003; 2017), „Cei cinci care au speriat Estul. Atacul asupra Legației RPR de la Berna (februarie 1955)” (Polirom, 2003), „Vademekum Contemporary History Romania. A Guide through Archives, Research Institutions, Libraries, Societies, Museums and Memorial Places” (în colab., Commissioned by Stiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur, 2004), „Stasi și Securitatea” (în colab., Humanitas, 2005), „Rîmaru – Butcher of Bucharest” (în colab., Profusion Book Publishing House, 2012), „Agentul nostru Victor” (Polirom, 2018).

    Conferința, ce va avea loc în cadrul Secție de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi”, fiind moderată de dr. Doru Sinaci şi prof. Ioana Nistor, va include și o dublă lansare de carte a celor mai recente volume semnate de Stejărel Olaru, „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” (București, Editura Corint, 2019), precum și volumul „Nadia și Securitatea” (București, Epica Publishing, 2021).

    „Maria Tănase. Artista, omul, legenda” reprezintă prima biografie completă a artistei. Autorul a studiat documente de arhivă din România și străinătate, încercând să scoată la lumină, dincolo de mit și legendă, viața și activitatea celei mai îndrăgite artiste a românilor, oferind cititorilor arădeni „o cu totul altfel de carte, remarcabilă prin valoarea ei documentară și cuceritoare prin talentul literar cu care a fost scrisă”, după cum afirmă criticul și istoricul literar Alex. Ștefănescu.

    După o documentare profesionistă bazată pe documente din arhiva fostei Securităţi, dar şi pe studii de cercetare riguroasă cuprinzând relatări, articole, interviuri, Stejărel Olaru semnează volumul „Nadia și Securitatea”, o carte dedicată tuturor celor interesaţi de cunoaşterea adevărului istoric și a înţelegerii funcționării unui stat comunist dominat de organe de securitate represive, de amploarea presiunilor asupra unui om de succes, aşa cum a fost şi rămâne, Nadia Comăneci despre care autorul spune că „destinul i-a fost scris în stele”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.