vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Mandat de ctitor: visul celor două porturi și-o piață fără reguli

  de Valer Mărginean | 31 mai 2024, 10:50 AM | Topic special | Viața, așa cum e

  2

  Ctitoriile de aur din mandatul lui Bibarț: pavarea Pieței Catedralei și punerea pe roți a pieței agro-alimentare

  Primarul nu mai are nici timp și nici chef de campanie electorală, nu mai consideră necesar să-i convingă pe arădeni de cât de bine știe el să gospodărească banii publici și, implicit Aradul. Așa că s-a retras. Nu din cursa electorală – îți trebuie anumite calități ca să poți lua decizii majore în viață și nu-i cazul – ci din campanie.

  Pentru că, nu-i așa?, la câte ronduri inutile a făcut în aproape patru ani de mandat, arădenii sunt lămuriți. Mulți s-au retras și ei, sătui, ca să nu spun scârbiți de prestația întregii clase politice, de minciunile și fățărnicia lor. Lămuriți, dar scârbiți, nu vor vota, gest echivalent cu demisia din calitatea de cetățean.

  Nu pot fi de acord cu acești demisionari și nici cu scuza că nu au pe cine vota. Dacă ceva important din viața lor sau a celor apropiați lor ar depinde de o alegere, cu siguranță nu s-ar refugia în demisie, nu s-ar lamenta că nu au pe cine alege.

  Și-apoi, niciodată și nicăieri în lume nu există certitudini când alegi pe cineva să te reprezinte. Ascultăm, comparăm, alegem pe acela care ni se pare că este cel mai aproape de așteptările noastre. În timp vom vedea dacă a fost sau nu alegerea bună. Iar dacă a fost bună, îl realegem, dacă nu, altul la rând.

  Alții, tot lămuriți dar în alt sens, s-au retras demult în certitudinea că-l vor vota. Vor fi mulți, puțini, suficienți? Rămâne de văzut, așa cum viața ni-i arată mai mereu prezenți la acțiunile de îmbăloșare organizate de primar. De altfel, acești susținători l-au convins să se retragă din campanie. E timpul altor „mari proiecte”, alegerile-s ca și câștigate, chiar dacă  generalul are ceva probleme și pare cu cornițele tăiate după ce DNA l-a pus sub control judiciar.

  Iar pentru prezentarea acestor proiecte nu se dă în lături de la nimic, nici măcar de la folosirea imaginii Primăriei într-o acțiune prin care s-a ridicat în slăvi. Plus, desigur, banii publici, dar ce mai contează acest amănunt? Doar el este stăpânul suprem al Aradului și a banilor săi, pe care îi cheltuie cum „vrea mușchii lui”.

  retras invitatie Bibi

  În imagine puteți vedea invitația transmisă doar unor persoane de încredere, purtând antetul Primăriei. Realitatea „din teren” a fost însă alta, fundalul scenei de pe care a cuvântat și primarul Bibarț cel retras era doar cu el, marele ctitor de pavaje.

  retras Bibi Arad

  Curat apolitic a fost evenimentul ăsta în care s-a vorbit mult, mai puțin despre „Arad 2024-2028, orașul de mâine”.

  E drept, nu s-a vorbit nici despre cele două porturi pe care le-a promis același Bibarț la prezentarea desenului numit Plan Urbanistic General – despre care „desenatorul portuar” nu mai vorbește de câteva luni bune.

  În orice caz, ideea celor două porturi de pe Mureș a fost foarte bine primită de arădeni. Și nu doar foarte bine, ci cu multă încredere. Nici nu avea cum să fie altfel, pentru că ideea este absolut genială și perfect realizabilă, cu rezultate economice uriașe. Bibarț va fi numit primar pe viață și comandant suprem al Flotei Mureșului.

  retras prim pescador

  Primul pescador din viitoarea flotă din porturile lui Bibarț

  Între timp Hamburg și Rotterdam par să se fi retras din afacerile lor portuare, conștiente că nu pot face față porturilor lui Bibarț.

  Adevărul este că marinarii ce vor adăsta în Arad vor avea nevoie de o zonă de relazare, Și uitați că marele ctitor s-a dovedit și vizionar. Centrul fiind plin de cine-biserici și săli de păcănele, așa că, după ce-a stat o vreme retras în ronduri, a gândit bine: o piață pentru marinari.

  Piața volantă – un fel de piață pe roți sau, ca să rămânem în zona lui Bibarț, piață în rond – va deveni, desigur, piață de pește, mândria economică a porturilor Arad. Deocamdată este un program pilot, după cum a anunțat chiar marele ctitor, cu reținerea celui care știe că, de fapt, este un program matelot. De aia nici nu s-a mai obosit să facă rețea de apă pentru volanții piețari, nici canalizare sau curent electric.

  Ce dacă HG 348/2004 prevede că „piețele volante sunt structuri de vânzare având utilitățile asigurate, respectiv apă, canal, electricitate, destinate exercitării comerțului cu amănuntul și prestării de servicii către consumatori” (art. 7, litera e)? Pentru omul marilor proiecte nu există lege. Iar dacă există cumva, îl doare fix în c…, cot de ea.

  Oricum ceea ce noi considerăm că este Piața Catedralei deocamdată este doar șantier. Lucrarea nu-i terminată, deci nu-i predată Primăriei (era să zic „beneficiarului”, dar beneficiar este, deocamdată, doar Bibarț, nu Primăria).

  Dacă există acele avize, înseamnă că Jandarmeria va trebui să se amendeze singură, chiar înainte de a amenda organizatorul, pentru că reprezentantul său face parte din Comisie, alături de cel al IPJ.

  Greu să fii instituție a statului retras-supusă partidului

  Să fii, de exemplu, Direcție de sănătate publică (DSP) și să nu vezi ce-i cu piața aia volantă din șantierul Piața Catedralei, fără apă, canal și curent. Așa cum n-ai văzut nici Târgul de Paști. Mă rog, de Paști o fi fost retrasă în post și rugăciune, dar nici acum?

  Greu să fii și Inspectorat de Stat în Construcții (ISC) sau Poliție ori Jandarmerie (IJJ) și să nu vezi ce activități se organizează pe un șantier din buricul portului Arad. Și astea s-au retras în post, rugăciune și ascultare partinică.

  Posibil ca următorul mare târg, cu concert și îmbăloșeli să fie organizat pe șantierul podului peste Mureș, cu care se laudă Bibarț de parcă ar fi avut ceva de-a face cu el. În deschiderea concertului va cânta corul reunit al instituțiilor de control ale statului, cu dirijori celebri din conducerea IPJ, IJJ, ISC, DSP, PNL și, ca să fie și Bibarț împlinit, PSD.

  După alegeri, șantierul Piața Catedralei va fi locul de desfășurare a unui mare curs de perfecționare la care vor participa toți capii mafiei siciliene, calabreze și japoneze. Au ce învăța de la ai noștri. Lectori vor fi ai noștri, de la care au ce învăța fraierii ăia din Mafia, Ndrangheta și Yakuza.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Mda.
   Strategia lui Bibarț e una pragmatică:
   – ce ar putea spune sau demonstra ceva, în plus, de cât a făcut-o deja ?
   Eventual, doar și-ar mai putea „bate cuie-n-talpă” singur…, doar atât!
   .
   În rest știe că „ce e a lui, e pus deoparte”:
   – turmele de votanți ai cultelor, vor merge, îndrumați de Pastori, să-l voteze, atât pe el, cât și restul clicii mult-prea-neprihănitului Falcă.
   Ce contează că și ei se zbat într-un oraș delăsat, cu străzi pline de gropi și altele reabilitate a 10 -a oară, cu „fandoseli” de granit, în locul unor piețe sau trotuare decente, cu criză de locuri de parcare, dar cu Fast-Parkuri construite unde nu era nici o necesitate și zeci de noi „dezvoltatori imobiliari” cu locuri de parcare insuficiente, cu pod nou construit pe înălțime (ca să-l vadă tot Aradul), în loc să fie pe lățime (1 banda/sens, în continuarea unei străzi cu 2 benzi/sens), în sec.XXI (!!!), cu lipsa unei Maternițăti decente, etc., contează doar că AU PRIMIT TERENURI ȘI SPAȚII „de rugăciune” (de parcă, ADEVĂRATA Credință, dacă ar ea ar exista, nu s-ar putea sustine și în intimitatea propriei locuințe).
   .
   – generația „să se facă”, e cucerită de „mărețele” sale realizări; obișnuiți să se mulțumească cu ORICE face Administrația, și nu trebuie să facă ei, îl vor vota , atât timp cât ei nu trebui să miște vreun deget;
   .
   – „scârbiții” de clasa politică, nu vor veni la vot, pt că E MAI SIMPLU să nu-ți asumi nici o responsabilitate, ca, apoi, să poți să-i critici „cu mânie proletară” pe ceilalți.
   .
   – cei care chiar vom merge la vot si vom vota anti-Mafia locală, vom avea voturile mult prea divizate pe niște criterii de așa-zisă moralitate a unora dintre opozanți vis-a-vis de ceilalți, considerând elitismul unora superior pragmatismului altora !
   .
   Așa că, la sfatul unor „sfătuitori de suflet”, Bibarț a învățat că „tăcerea e de aur”.

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.