miercuri, 26 martie, 2025

Special Arad Logo

    S-a anunțat, așa cum se anunță deciziile la Arad, pe facebook: piață volantă sau mai degrabă votantă, de azi, în Piața Catedralei

    Hodoronc-tronc, anunțat unde altundeva decât pe facebookul primarului, într-un deja clasic rond de dimineață, aflăm și noi ca ceilalți arădeni, că s-a deschis piață volantă în Piața Catedralei.

    Sau, cum ne-a sugerat cineva șocat și el de vestea căzută brusc peste noi, arădenii: s-a deschis piaţă votantă în Piaţa Catedralei, cu 20 de mici tarabe din lemn, fiecare cu un mic parasolar deasupra, unele lipite între ele pentru a servi unui singur comerciant, altele la distanţă, pe un colţ din noua piaţă, şi cu şapte comercianţi cu roşii, căpşuni, cireşe, ceapă, fasole vedre, usturoi şi varză.

    Aşa s-a deschis azi noua piaţă volantă: s-a anunţat dis-de-dimineaţă, pe facebook, că ea tocmai s-a deschis şi tot azi şapte comercianţi şi-au şi încercat norocul cu produsele din gospodărie. Comercianţi veniți desigur din Piaţa Mare (cea acoperită, lângă Turnul cu Apă), de la nici 500 de metri distanță.

    piata volanta Piata catedralei bun

    Noua piaţă volantă-votantă, din Piaţa Catedralei

    „Trece lumea prin piață, că doar e nouă, e atracție, și o să ne vadă și pe noi”, ne-a destăinuit optimist unul dintre comercianți, miercuri, în jurul orei 11.00, când am luat drumul noii investiții, de care am aflat de pe facebookul primarului Călin Bibarț.

    „Dar de când vă pregătiți să vă mutați aici?”, i-am întrebat pe comercianți, în calitate de clienți interesat de roșii și căpșuni, fiind convinși că vorbim cu aceeaşi comercianți care acum un an au fost mutați tocmai de aici lângă Turnul de apă, în noua piață agroalimentară. „Ne-au spus azi să ne mutăm și ne-am mutat”, a precizat unul dintre comercianți. Un altul m-a asigurat că „S-a anunțat de noua piață pe facebook”, în timp ce un altul a precizat că „am fost informați acum două săptămâni că vor putea să ne vindem iar, dacă vrem, produsele în vechea piață”.

    Câțiva clienți veniți să vadă nouă piață susțineau și ei că „s-a anunțat pe facebook” că e piață volantă aici și au decis să vadă cum e.

    gol in piata valoanta

    (Câțiva dintre producătorii care și-au anunțat prezența în piața volantă au lipsit din prima zi)

    Mutarea, anunțată pe facebookul edilului de Arad

    Care a fost anunțul în urma căreia s-a deschis brusc noua piață? Un video postat pe contul oficial de facebook al edilului Călin Bibarț, miercuri dimineață, care începe cu un scurt dialog neregizat cu doi comercianți:

    „ Călin Bibarț: -… dar știți cum e: cererea și oferta, dvs oferiți, trebe să și vină clienți, că dacă nu…
    Comercinați: – Da, trebuie, dar trebuie să fie și condiții și tăte, că dacă nu… Știți la ce mă gândesc: cu parcările aştea, unde parcăm noi după ce descărcăm, că dacă nu…?
    Călin Bibarț: – Găsim o soluție, să vedem cum prinde, că e proiect pilot acum, cum ar veni. Încercăm să facem bine nu rău.”

    piata volanta

    (Producătorii speră la condiții mai bune în piața volantă, pe viitor)

    Ce spune producătorii mutați din Piața volantă?

    Un proiect pilot, parcă scos din mânecă fără vreun calcul prealabil, altul decât cel evident politic, care ar fi putut fi aplaudat la scară deschisă dacă nu ar fi venit cu zeci de neajunsuri tocmai pentru că nu pare să fi fost gândit în detaliu.

    Și chiar despre neajunsurile unei decizii luate pe viteză, în plină campanie electorală, parcă de ochii arădenilor și pentru voturile lor, ne-au vorbit comercianții veniți în Piață Catedralei, dar și cei mutați acum un an în noua piață de lângă Turnul de Apă şi rămaşi să-şi vândă produsele şi miercuri acolo. Desigur, până să afle că suntem ziariști și să oprească dialogul cu noi. „Nu vrem să avem probleme, vrem doar să ne vindem produsele”, ne-au spus aceștia, ferindu-se să mai fie fotografiați, după ce în urmă cu zece minute ne îmbiau să facem mai multe poze că poate vine lume mai multă, dacă punem și noi pe facebookul nostru informaţia că sunt comercianţi aici, în piaţă.

    Ce spun comercianții care mai ieri își vindeau produsele în Piaţa Mare de lângă Turnul de Apă și azi s-au mutat în piața volantă? „Suntem ca şi ţiganii, ne mutăm din loc în loc. N-avem o casă a noastră. Când va veni ploaia, ne mutăm înapoi în hală (în Piaţa Mare de lângă Turnul de Apă – n.r.), când o fi prea cald, iar mergem acolo, dacă îs evenimente aici în piaţă, mergem iar înăuntru”;

    „E bine că ne lasă să vindem aici, pentru că e vad mai bun, nu mai suntem ascunşi, dar trebuiau să ne facă mai întâi condiţii şi apoi să ia decizia asta. Facem insolaţie deja. Dar ne-au promis că vor pune copertine, dacă merge treaba, ca la barul de peste drum”; „Nu știm cât vom sta aici și unde ne mută mai apoi. O fi bine, o fi rău, vedem”.

    comercianti PIata Mare

    (Producătorii rămași în Piața Mare, pentru că nu mai vor încă o mutare)

    Cei şapte producători rămaşi în Piaţa Mare și speranțele lor

    La nici 500 de metri mai departe de noua piață volantă din noua și încă neinaugurata Piața a Catedralei, vechea piață numără și ea tot cam șapte comercianți. „Eu am cu inima, maică, nu mă mut în soare. Nu mă pot obliga să mă mut”. „Acum când în sfârșit s-a obișnuit lumea să vină aici și ne mergea cât de cât bine, ne-or mutat dincolo. Măcar aici avem condiţii, încet, încet încep să vină şi arădenii. Unde să ne mutăm iară?”. „Nu-i gratis nici dincolo, cine a spus aşa? Tocmai am plătit taxa azi. Nimic nu-i gratis”.

    Parte dintre comercianții de aici aveau miercuri la amiază și mese în piața volantă, la care vindeau ceilalți membri ai familiei: „O să vedem unde e mai bine, poate putem lua o decizie, dacă ni se dă voie”, ne-au spus aceștia. În moment de față, încearcă să supraviețuiască vânzând peste tot pe unde li se dă voie.

    Un comerciant cu cartofi și magazinele de la parter, cu mezeluri și brânzeturi, adunaseră și ele câțiva clienți miercuri, la orele amiezii. Sus, la etaj, unde Primăria Arad a amenajat pe aproape 50 de milioane de lei, locuri pentru producătorii locali, e tot gol, aşa cum e de un an de zile. Niciun comerciant nu vinde la mesele colorate de la etaj. Singura noutate e un fast-food, a cărui miros de gătit face aproape de nerespirat aerul de la etaj. Dar cum nu era nimeni la ora la care am trecut noi pe acolo, mirosul nu deranja.

    fast food Piata Mare

    (În Piața Mare, în care s-a investit un milion de euro, singurul chiriaș de la etaj e un fast-food)

    Câţiva arădeni veniţi dinspre Piaţa Catedralei întrebau pe străzi pe unde e hala agroalimentară, dar doar din curiozitate, ne-au asigurat, nu ca să cumpere ceva.

    Unde sunt strategiile, consultările, planuri pe tema piețelor?

    Cum de, în aceste condiţii, pe nepusă masă, fără o pregătirea prealabilă, s-a luat decizia deschiderii unei pieţe volante, la nici 500 de metri de o piaţă băgată în comă de către aceleaşi autorităţi locale? Şi chiar în lunile în care Piaţa Mare, pentru care Primăria Arad a cheltuit un milion de euro, începea să prindă puţin de viaţă, pe măsură ce arădenii aflau din gură în gură că lângă Turnul de apă s-a mutat vechea piaţă agroalimentară din Piaţa Catedralei?

    Dacă ne luăm după rondul de zi al primarului de Arad, pentru că aşa s-a promis cândva. „Am promis încă de atunci, când au fost atâtea discuții și zbateri cu refacerea acestei zone că se pierde partea de piață și am spus că vom încerca, sper să și prindă, sper să dorească și clienții, producători se pare că sunt, să amenajăm în această zonă o piață volantă”.

    „Nu vreau să supăr pe nimeni, eu am crescut o bună parte din viață aici. Stăteam atunci pe 6 Martie, cum se numea atunci, în perioada comunistă, Cicio Pop acum, când în general producătorii, care erau fie din Aradul Nou, fie din Horia, marea majoritate șvabi, nemți, veneau cu căruțul, în zilele de piaț, să vândă, după care se pleca acasă și piața era liberă.

    Ulterior, din păcate, a devenit o zonă cu foarte multe cocioabe, clădiri insalubre, cu depozite de tot felul de materiale, ceea ce nu puteam să mai lăsăm. Acum cred că arată mult mai bine și, dacă va prinde acest concep de piață volantă, îi vom încuraja și vom dezvolta. În acest moment, am propus, în prima fază, zilele de miercuri, joi și vineri, de dimineață de la 7.00 până după masa la 3.00, la 4.00 , dacă e cazul și mai mult, în weekenduri de asemenea.

    Weekendul ăsta nu, că e 1 Iunie și sunt activități mai multe legate de Ziua Copilului, dar în celelalte weekenduri, când nu sunt spectacole și activități deosebite, dacă este dorință și cerere, nu avem o problemă. Cum, la fel, suntem deschişi, în funcție de ce solicitări vor fi, să se extindă cât mai mult, să mărim programul, chiar şi în fiecare zi, dacă este cazul. Dorinţa este de a fi mulţumiţi şi cumpărătorii arădeni şi producătorii”, a declarat Călin Bibarţ, pe facebook, în rondul de dimineață, sursa de unde arădenii ar trebui, se pare, să se informeze oficial.

    TOP SA: se fac, în fapt, teste pentru o viitoare piaţă volantă

    De la cei care se ocupă efectiv de piaţă. TOP SA (Târguri, Oboare, Pieţe), aflăm că este vorba doar de teste şi că deciziile depind de cum va evolua totul aici: „A fost pornită, deocamdată de test, piața volantă din Piața Catedralei. În primă fază, în urma anunțului TOP SA, s-au înscris 15 producători locali”.

    Întrebat fiind cum au fost selectați producătorii care vând acum la tarabele din Piața Catedralei, directorul Petru Nistor, de la TOP SA, ne-a declarat că au fost selectați în urma unei înscrieri prealabile la sediul societății. Şi că înscrierile încă sunt deschise, condiția principală fiind să prezinte un atestat de producător local. Informaţiile despre noua piaţă, pare-se, au ajuns doar la urechile producătorilor din Piaţa Mare. A lipsit de această dată facebookul.

    „Avem anunț în ziar, dat 4 zile consecutiv, avem o listă pe care producătorii se pot înscrie, în baza atestatului de producător și a unei cereri. Astăzi este prima zi în care încercăm să dăm viață pieței volante, apoi, în funcție de cerere, de câți producători sunt, cum reacționează oamenii, o să reglementăm în perioada următoare”, a spus directorul TOP SA.

    Pentru această săptămână, orarul este miercuri, joi și vineri, de la ora 07:00 la ora 15:00. Apoi, în funcție de cum vor decurge vânzările în aceste trei zile, se va analiza pentru perioada următoare, spun mai marii TOP.

    „Două, trei săptămâni sunt de test, să vedem cum se așează lucrurile. Participarea producătorilor este gratuită pentru început, dar ulterior se va percepe o taxă. Momentan avem 15 producători înscriși, nu știm cum se face dimensionarea, să vedem câte mese vor trebui”, ne-a mai spus Petre Nistor.

    După perioada de probă, urmează să se întocmească un regulament precum cele în vigoare pentru alte piețe din municipiu, cu modalitățile de închiriere a meselor, cred cei de la TOP. Doar că, până atunci, totul e făcut parcă după ureche şi pe viteză. Fără strategii şi regulamente.

    Piata Mare etaj

    (Pustiu în cea mai recentă investiție a Primăriei Arad în piețele Aradului)

    Şansele unei pieţe la nici 500 de metri de cealaltă

    Ce șanse va avea să mai funcționeze Piața Mare în condițiile în care producătorii locali de aici sunt cei care au venit să vândă în Piața volantă din Catedralei și ce strategie a gândit Primăria Arad, cot la cot cu TOP SA, cu cele două piețe, care par să adune per total vreo 20 de comercianți, rămâne de văzut.

    De strategii nu se prea vorbește prin Arad, nici de decizii luate după analize, după consultări cu populația sau în baza sfaturilor specialiștilor. Cum va ieși, vom vedea.

    De o piață volantă dar cu structură foarte clară vorbea nu de mult, în urmă cu nici două luni, dar parcă tot cu iz de campanie electorală, viceprimarul Ilie Cheșa (care revine chiar azi, aici, şi cu un comunicat electoral pe temă), dar, deși e în echipa primarului Călin Bibarț, planurile acestuia pentru aceeași piață nu par să fi ajuns la urechile edilului, care, stăpân peste banii Aradului, a decis și făcut peste noapte o piață volantă.

    bar Piata Catedralei

    (Barul din Piața Catedralei, la copertinele căruia se uită cu speranță comercinații pieței volante)

    Cum strategiile pentru investiţii reuşite par necunoscute administrației locale, iar planurile pentru acestea lipsesc, va trebui doar să ne rugăm să meargă bine piaţa volantă, sau să spunem, așa cum spune la final de rond de dimineață primarul Aradului: „Să fie într-un ceas bun. Să ne revedem cu drag aici. Doamne ajută”.

    Un singur lucru ar mai fi de adăugat ca tabloul să se contureze cât de cât: toate investițiile gândite și realizate până acum în piețele Aradului – aşa cum e cazul Pieței Vlaicu, Pieței Miorița și Pieței Mari de lângă Turnu cu Apă – au îngropat în fapt comerțul. Halele realizate aici, arse sau încă în picioare, care ar trebui să le ofere condiţii mult mai bune comercianţilor decât spaţiile din trecut în care aceste pieţe au funcţionat şi să-i atragă pe tot mai mulţi, stau goale în aşteptarea unor vremuri mai bune.

    Citește și: 

    S-a închis oficial Piața Catedralei. 80 de comercianți s-au mutat în noua hală de lângă Turnul de Apă

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.