Bibarț nu cedează în problema Filarmonicii, dar vinde o nouă iluzie: „alte surse de finanțare”

  de Raluca Medeleanu | 9 aprilie 2021, 1:12 PM | Administraţie | Topic special

  4

  Subiectul central al dezbaterii publice pe bugetul Aradului a fost, după cum era de așteptat, soarta angajaților din cadrul Filarmonicii arădene, dat fiind faptul că vestea reducerilor fondului de salarii și implicit reducerea personalului a pornit o adevărată campanie „Salvați Filarmonica”, însoțită de o petiție semnată de mii de oameni, acțiuni pe care primarul le-a numit astăzi „exagerări”. Călin Bibarț a dat de înțeles că reacțiile au fost subiective și oarecum egoiste, întrucât banii trebuie împărțiți echilibrat în toate domeniile, fără ca o instituție să fie „favorită” și că ar urma să fie găsite și „alte surse de finanțare”.

  Dezbaterea publică s-a desfășurat în această dimineață, online prin „Zoom” unde, după ce primarul a prezentat cifrele, au luat cuvântul câțiva angajați de la Filarmonica Arad care au ținut să sublinieze că de mai bine de 10 ani deja numărul necesar de artiști pentru a susține concerte este redus considerabil. Mai mult, au afirmat că pentru ca instituția să poată funcționa la linia de plutire, ar fi nevoie de alocarea a circa 8 milioane de lei, în loc de cele aproximativ 5,5 milioane prevăzute în forma actuală a proiectului de buget. Unul dintre aceștia a venit cu anumite propuneri de soluții de unde se pot realiza economii fără să se recurgă la concedieri. Artistul a spus că din cei 119 angajați din 2019, acum au mai rămaas 104, prin faptul că unii au ieșit la pensie. Mai mult, ar mai urma pensionări și în decursul anului acesta, astfel că se fac oricum economii salariale de circa 1 milion de lei în acest sens. Pe lângă aceasta, a propus ca fondul pentru colaboratori sa fie transferat la fondul de salarii.

  A luat cuvântul și liderul de sindicat al Filarmonicii, care a ținut să atragă și el atenția că instituția nu poate funcționa cu un număr mai mic de angajați. „Suntem la un nivel de număr de angajați atât de mic, încât orice reducere duce la desființarea Filarmonicii (…). Propun redimensionarea bugetului de cheltuieli și găsirea unor surse de finanțare care nu sunt de aceeași urgență pentru a avea un oraș complet și din punct de vedere spiritual și cultural”, a spus sindicalistul Mihai Dogaru.

  O doamnă care este coristă a dat un exemplu legat de salarii: „Am vechime maximă și gradație maximă, am în mână 4500 lei. Pentru asta am dat în jur de 10 concursuri în fața comisiilor, pentru aceste grade m-am pregătit temeinic. Cea mai nouă colegă din cor are 2400 lei în mână, majoritatea colegilor mei din cor și orchestră suntem cu salariul între 3000 și 4000 lei în mână, nu discut daca e mult sau puțin, dar vă rog să găsiți resursă din buget să nu ne lăsați fără finanțarea salariilor!”, a spus aceasta.

  Apel ca artiștii să fie implicați în realizarea proiectelor și să fie mai vizibili publicului de pretutindeni

  O altă angajată a făcut apel la managerul Filarmonicii Doru Orban și la directorul Centrului Municipal de Cultură, Daniela Andreica, să facă împreună cu artiștii o echipă comună de proiecte pentru atragerea de fonduri. „Suntem și persoane pregătite în acest sens. Echipa dunmneavoastră se pricepe la partea economică, dar nu știe ce știm noi artiștii, de aceea să facem o echipă mixtă, să accesăm cât mai multe fonduri. Vă solicităm sprijinul și vă rugăm să găsiți resursele minime să putem și noi supraviețui”, a spus aceasta.

  O altă artistă a spus că orchestra și corul au nevoie să funcționeze fără atâția colaboratori, eventual este necesar să se aducă doar un solist sau dirijor celebru la spectacole, pentru a atrage publicul. Mai mult, a atras atenția că este important ca artiștii să fie vizibili, pentru a putea crește în popularitate. „Să mergem afară, în lume, să reprezentăm acest oraș.  Nu trebuie să mergem fizic, dar sunt tot felul de variante de cântat online. Suntem în altă epocă și eu zic că nu este ajustat aparatul de stat la realitatea cotidiană (…). Suntem dispuși și noi să aducem sacrificii, să mergem la minimul de capacitate, dar pe viitor trebuie să găsim o soluție să nu mai tot fim în stresul că oare când murim!”, i-a rugat artista.

  Primarul a dat înapoi, afirmând că se mai pot găsi și alte surse de finanțare și neagă că ar urma disponibilizări atât de multe

  După ce le-a ascultat intervențiile, primarul Călin Bibarț a susținut că totul a fost perceput exagerat în această perioadă, că numărul de 40 de posturi disponibilizate vehiculat în presă a fost nerealist (noi susținem că el nu a fost inventat, n.red.) și că în buget s-a calculat doar suma de bani fără să se plănuiască mai multe detalii încă. Mai mult, a acuzat că e o completă exagerare afirmația că administrația locală nu susține cultura, căci în ultimul mandat 2016-2020 (când el era viceprimar, n.red.) a fost reabilitată clădirea Filarmonicii cu 3 milioane  de euro, s-a cumpărat orga și alte instrumente noi.

  „Dacă se înțelege că susținerea unei culturi e doar susținere salarială, nu e corect! E de apreciat susținerea pe care a facut-o adminsitrația. Așa cum acum susținem la teatru, cu lucrarile de la cladire(…). Nu vreau să fac comparații pe salarii cu ale altor categorii sociale, pentru că nu e corect, salariul este stabilit prin lege la nivel național. Ați comparat salarizarea de anul trecut(…) 5200 de euro pe zi se cheltuie. Nu spun nici că e mult, nici că e puțin. Eu am datoria să prezint cifre. Ele rezultă din anii anteriori… Modul în care puneți problema, cumva înțeleg că fiecare își vede pătrățica lui, nu acuz, dar cât timp suntem într-o perioadă dificilă, atât avem veniturile pe care trebuie să le împărțim. Nu îmi cereți să finanțez o singură activitate în detrimentrul celorlalte, să fim cât se poate de echilibrați. Mai există surse de finanțare pentru cultură, le voi prezenta săptămâna viitoare și pe acelea, nu s-a discutat despre personal, ci doar despre cheltuieli. Vă rog doar sa vă uitați la cifre și să înțelegeți că Aradul trebuie să aibă și cultură și sănătate și infrastructură și apă caldă la robinet, dacă am greșit cu ceva îmi cer scuze”, le-a spus Bibarț.

  Totuși, unul dintre artiștii de la Filarmonică i-a atras atenția că proiecția bugetară pentru 2021 e ca în 2017, mai mare decât anii anteriori și l-a întrebat de ce nu se pot păstra în acest caz și fondurile de salarii la fel. Edilul a motivat că anul acesta au crescut toate cheltuielile în timp ce taxele și impozitele au rămas aceleași.

  „Îmi pare rău că ați exagerat. Întrebați pe arădeni dacă sunt de acord să se cheltuie atâția bani. Cât suntem dispuși să dăm la o activitate fără să o afectăm pe alta (…). Eu prezint cifre și împreună luăm decizii. Țineți cont de două lucruri: 1. bugetul e o previziune, iar din iulie poate fi rectificat; 2. mai există și alte surse de finanțare și faceți o comparație cu banul public dat pe acest domeniu comparativ cu altele”, a încheiat primarul.

  Rămâne într-adevăr de văzut ce vor arădenii și, implicit, consilierii locali care sunt cei care au ultimul cuvânt de spus cu privire la aprobarea sau respingerea celor stipulate în proiectul de buget. Momentul decisiv va fi următoarea ședință de Consiliu Local, programată cândva în a doua jumătate a săptămânii viitoare, la o dată și oră încă neanunțate.

  Vom reveni

  Citește și: Scăderea cu 60 la sută a cheltuielilor salariale de la Filarmonica Arad, implicit reducerea personalului, ar putea fi nodul gordian al Bugetului Primăriei Arad

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Nenea primaru’, nenea primaru’ o clădire reabilitata nu înseamnă cultura ! Poate la dumneata, pădurar de meserie fiind ți se pitriveste funcția ca nuca-n perete! Degeaba ai reabilitat clădirea Filarmonicii dacă nu are cine susține actul de cultura in ea! Capisci PD-listule?

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.