Bibarț estimează că Aradul ar avea nevoie de 100 milioane de lei pentru a trece cu bine sezonul rece la încălzire

  de Raluca Medeleanu | 6 January 2022, 1:53 PM | Administraţie | Topic special

  1

  Primarul Călin Bibarț a spus că a avut în această săptămână o întâlnire cu prefectul Csaba Toth pentru a atrage atenția din timp asupra problemei prețului extrem de ridicat la energie, care reprezintă o presiune tot mai mare asupra bugetului Aradului. Primarul speră că și anul acesta, în perioada care a mai rămas din sezonul rece Aradul să mai primească sprijin financiar de la Guvern.

  „Dacă se mai răcește vremea și ajungem ca în ianuarie să fie circa 50 milioane lei, este foarte mult pentru bugetul Primăriei! Comparativ, am însumat în 2021 de la bugetul local peste 45 milioane lei (cheltuieli pentru plata gazului, n.red.), iar de la Guvern am primit 11,6 milioane. La fel, nu doar gazul îl simțim cu toții, ci și prețul la energia electrică a crescut exponențial. De exemplu, pentru transportul în comun, Compania de Transport Public având vechiul contract, pentru lunile noiembrie, decembrie a plătit câte 300.000 – 350.000 lei pe lună. În ianuarie a intrat contractul nou cu 2,4 milioane lei! Toate acestea se reflectă în buget…”, a spus primarul.

  Bibarț a spus că tocmai de aceea a purtat aceste discuții încă de la început de an cu prefectul, fiind practic o continuare la semnalul de alarmă pe care l-am tras încă de la început lunii august 2021, când a atenționat „că s-ar putea să o ia prețurile razna și să avem probleme”.

  În ceea ce privește banii disponibili din bugetul local pentru acoperirea cheltuielilor, primarul a afirmat că s-au luat toate măsurile și că există bani ca Primăria să acopere toate cheltuielile pentru luna ianuarie, cu condiția ca prețurile să nu crească foarte mult. „Vorbim despre bursă. De exemplu, în ultimele zile prețurile au fost mult mai mici decât înainte, dar pentru că nu a mai lucrat industria, ceea ce confirmă lucrul pe care l-am spus încă de anul trecut: dacă la nivel național s-ar fi îngrijit să existe o cantitate arhisuficientă pe piață, prețul era mult mai mic (…). Trecem și pestre asta, dar din păcate nu e corect ca banii arădenilor să se ducă pe plata facturilor și investițiile? După aceea din ce mai facem și dezvoltarea orașului? Că nu o să fim aici doar să funcționăm…”, a spus Călin Bibarț.

  Întrebat fiind dacă există o estimare cât ar fi necesar ca Guvernul să sprijine pentru a acoperi aceste cheltuieli pe întreaga perioadă rece, primarul a spus că inclusiv până martie-aprilie, ar fi nevoie de 100 milioane de lei, suma fiind calculată pe consumul actual, „dar nu a fost foarte frig și nu știe nimeni exact cât va fi prețul”.

  „Ne-am dori (ca prețul, n.red.) să se ducă în jos. Nu e o problemă. Să primim noi banii, să nu fim nevoiți să-i consumăm pe așa ceva și-i dăm înapoi. Dar trebuie să avem o capacitate de estimare și nu în ultima zi să zicem «auăleu»”, a mai spus Bibarț.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.