Bianca Ilonca croiește zâmbete și colorează suflete. „My Eternal Present” – o colecție de emoții (Interviu)
„Ce este timpul? Cine sunt? De unde vin? Încotro mă-ndrept?” – se întreabă autoarea în videoclipul de prezentare a colecției „My eternal present”, prin vocea actriței Dorina Darie Peter… și tot ea răspunde la întrebare: „Ne găsim un scop și producem un efect… sau cel puțin asta îmi place să cred. Ne lăsăm amprenta în lume și în Univers. Simt cum toată viața și energia Planetei se trezește și trăiește în mine. Mă pierd și mă regăsesc”. O frumoasă și armonioasă filosofie de viață care îmbracă timpul. Sau cu alte cuvinte… prezentul etern. „Mă îmbrac în sentimente.
Sunt o emoție. Tu știi cine ești?”
Ea este Bianca Ilonca și este arădeancă. A plecat la București ca o tânără rebelă și s-a întors ca o adevărată artistă, gata să-și îndeplinească visul. Între timp, și-a găsit scopul în viață. Este o creatoare de modă plină de imaginație care vrea să îmbrace oamenii în emoții. Croiește zâmbete și colorează suflete. „My eternal present” este lucrarea ei de licență și prezintă o colectie de 8 ținute, pentru tot atâtea secvențe de viață. „Îmi recreez trecutul, îmi îmbrățișez prezentul și îmi imaginez viitorul”, spune Bianca. Am profitat de prezentul etern și am aflat mai multe despre acest filmuleț, despre colecția cu același nume, despre prezent și viitor… despre culori și emoții.
– Practic, această colecție este despre mine și despre viața mea. Cum mă văd eu la fiecare vârstă. Sau etapă din viață. Am ales ca prin această cercetare să recreez trecutul, să trăiesc prezentul și să îmi imaginez viitorul, a început să ne povestească Bianca, fără să apucăm să punem prima întrebare. Am lăsat-o să continue.
– Colecția „My Eternal Present – Circle of life” (Ready-to-wear / Primăvara-vară 2016) are la bază o idee conceptuală asupra timpului, redată printr-o atitudine tinerească și contemporană. Am ales să mă inspir din amintirile mele, din viziunea și reflecția mea asupra prezentului și a viitorului. Formele complexe, alăturarea de țesături și materialități diferite ca structură și texturi, au subliniat o metaforă din ceea ce am simțit în momentul creației. Un amalgam de sentimente. Sufletul meu a fost destructurat și reconstruit din bucăți diferite, neașteptate, un fel de tehnică a colajului. Prin estetica lucrărilor am dorit să redau sentimentul de viață, joacă, bucurie, prospețime. Un alt punct de pornire a fost generația tinerilor „Tumblr”, din care fac parte. Atitudinea rebelă și moda străzii se infiltrează în inspirația creatorilor de modă și redefinește ce înseamnă arta și ce înseamnă să fi un artist în ziua de azi. Totul este artă, totul este modă, văzute prin ochii tinerilor de azi. Îmbrăcămintea ne definește și ne spune povestea prin forme și structuri compoziționale, materialități, culoare.
– Spune-ne puțin mai multe despre conceptele din spatele celor opt ținute…
– Cele opt personaje, prin care explic mai clar fiecare etapă, sunt: Baby love – „Când un copil se naște, se naște o operă de artă”, Rocket kid – „Descoperă. Descoperă lumea”, Teenage dream – „Delicat. Dificil. Tranziție”, College girl – „Învață să iubească. Învață să se cunoască” (n. red. – în video-ul de mai sus, „College girl” este interpretată chiar de Bianca), Beautiful bride – „Trăiește un vis”, Happy mommy – „Îndrumi. Iubește”, Business woman – „Schimbă lumea” și Classy granny – „Înțelege”.
– De când lucrezi la acest proiect?
– Am ideea în cap de doi ani, de un an o macin și de jumătate de an m-am apucat de lucru. Am făcut hainele, filmul și pozele în două săptămâni, acasă (n. red. – la Arad). Am avut o echipă extraordinară, 17 haine în 7 zile, pozele și filmul în 2 zile… îi șocată lumea când aude asta 🙂
– Ce urmează, acum că ai terminat Facultatea? Ce planuri de viitor ai?
– Master la Cluj, tot în design vestimentar, unde doresc să studiez același concept ca și la licență, doar că va fi pentru bărbați (și mai greu 🙂 ), după care urmează să îmi construiesc un brand, cu numele meu. Vreau să cuceresc lumea. Am ajuns la decizia finală care îmi va influenţa toată viaţa. M-am pierdut și m-am regăsit. Mă fascinează tot ceea ce înseamnă îmbrăcăminte, accesorii, încălţăminte, tot ceea ce îmbracă și îmbrățișează omul. „Faptul că pot purta propria operă de artă mi se pare incredibil, iar când voi ajunge să îmi privesc lucrările pe alţi oameni, atunci voi fi cu adevărat împlinită”. Asta spuneam în urmă cu 3 ani, la sfârșitul liceului. Am învăţat că atunci când arta este sinceră, ea este autentică.
– „Între timp am aflat cine sunt. Asta mă definește” – ai spus în video. Dezvoltă ideea asta un pic…
– Am trăit foarte intens în ultimele luni, au fost o grămadă de evenimente care m-au testat psihic și fizic. Am uitat ce vroiam în viață, toate planurile mi-au fost date peste cap. De când am început să mă concentrez doar la colecția de licență, care avea legătură directă cu viața mea, am început să trăiesc frumos din nou, am început să îmi amintesc cine eram. Și m-am regăsit. De fapt, m-am regăsit în tot procesul ăsta de creație. Mi-am regăsit toate puterile și optimismul infinit.
– Acum patru ani ai avut o expoziție de pictură la Cărturești, alături de prietena ta, Miruna Blidariu. Expoziția s-a numit „Painting our Universe piece by piece”. Mai ai această pasiune pentru Univers? Te mai inspiră?
– Da, doar că acum privesc în universul interior… care este conectat cu cel exterior.
– „Sunt o emoție”. Emoția e variabilă, maleabilă… așa e și cu creațiile tale sau încerci să mergi pe o anumită linie, până să o exploatezi la maxim?
– În arta mea încerc să exprim doar ce simt în acel moment, iar dacă este o emoție negativă, mă vindec prin ceea ce creez.
– Ai avut creații care ți-au plăcut la momentul respectiv, dar care nu-ți mai plac defel și nu te mai reprezintă?
– Sincer… nu, și nici nu sunt genul de artist care aruncă un desen sau orice face și nu îi mai place la coșul de gunoi. Păstrez tot ca să îmi urmăresc evoluția. Tot timpul am redat în totalitate ceea ce mă reprezintă, din suflet, și nu mă pot plictisi de asta.
– Care e perioada din istoria modei care ți se pare cea mai apropiată de stilul tău? Sau dacă niciuna neapărat… care-ți place cel mai mult?
– Moda este un curent cultural dominant al unei epoci sau perioade, într-un spațiu geografic și cultural. Moda influențează stilul de viață și invers, iau stilul meu este o fuziune de alte stiluri. Anii ’20 și anii ’60 ar fi preferați. Ca stilistică și estetică anii ’20 sunt cei mai frumoși, iar cum moda influențează stilul de viață și invers, merg pentru anii ’60.
– Ce emoții transmit acele perioade, prin modă?
– Cred că amândouă îmi transmit o stare de libertate. De poftă de viață. Mai ales că în anii ’20, Coco Chanel a revoluționat moda…
– Ai intuit următoarea întrebare. Care ți se pare cel mai influent creator de modă și care este preferatul sau preferata ta? Și de ce?
– Cel mai influent este cu siguranță Coco Chanel, care a eliberat femeia din corset, a introdus costumul masculin în garderoba femeilor și a schimbat istoria costumului, iar preferat… nu cred că am doar unul preferat, asta e ca în muzică, genul preferat. Urmăresc tot ce îmi place și îmi face inima să tresară. De exemplu Iris Van Herpen, Dries Van Noten, Gucci – ultimele colecții, Moschino. Ah… mi-am amintit preferatul: Manish Arora. Pentru că se joacă, pur și simplu, cu formele, culorile, texturile. Îmi sclipesc ochii urmărind colecțiile lui.
– În lucrarea ta de licență văd un Top 10 paletă de culori pentru primăvara 2016 și asta definește, în preponderență, și colecția „My Eternal Present”. Astea sunt tendințele actuale la culori. Dar e o coincidență că-ți plac și ție? Sau cu alte cuvinte: cât de mult influențează tendințele coloristice munca unui designer vestimentar? Privită altfel întrebarea: de ce nu invers? Designerul să influențeze paleta de culori pe trend…
– Eu am văzut că sunt culorile anului după ce le-am simțit. A fost o coincidență. Trendul de culoare este dat de Pantone, iar acesta este instrumentul de lucru al unui designer. Toate au legătură, toate sunt conectate.
– Hainele create de tine pun accentul mai mult pe partea artistică sau mai mult pe partea estetică?
– Eu încerc să am un echilibru în lucrările mele. Artă, estetică și funcționalitate. Vreau să pun arta mea pe om, dar să fie și purtabilă, de aceea am ales să fac o colecție ready-to-wear.
Vezi mai multe fotografii în galeria de mai jos sau pe pagina de Facebook Ilonca Bianca
Imaginea principală: autoportret de Bianca Ilonca
Credit video:
MY ETERNAL PRESENT *Circle of life | BA Graduation Film
Design & Concept : ILONCA BIANCA
Video Production : MIHAI SĂLĂJAN & ADELINA BULIBAȘA
Make-up : OANA ARDELEAN
Hair : IOANA PINTEA
Starring :
Baby Love : ALESSIA FRANCESCA ILONCA
Rocket Kid : DAIANA ROSI
Teenage Dream : EDINA IACOB
College Girl : BIANCA ILONCA
Beautiful Bride : LAVINIA STAN
Happy Mommy : GEORGETA CÎRCOTA
Business Woman : ELENA BULIBAȘA
Classy Granny : DORINA DARIE PETER
Voice over : DORINA DARIE PETER
UNIVERSITATEA NAȚIONALĂ DE ARTE
FACULTATEA DE ARTE DECORATIVE ȘI DESIGN
Profesor coordonator : Lector. Univ. Dr. ALINA MARIA GRIGA
BUCUREȘTI
2016
Comentariile portalului
Probabil ai sa razi,dar crematoriul pentru animale,tot la Oradea este...Veterinarii din Arad,tot la Oradea trimit la incinerare...Si nu e tocmai ieftin...
Acum au nivelat parcarea și au apărut niște stalpi de gard. Cred că nu mai sapa nimic pe acolo, vreo fundație. Sper să termine ce au început.
Aradul trebuie comparat cu Brad, Lupeni,Reșița, Deva,Satu Mare orașe de teapa lui. Daca mergem tot asa in 20 de ani ne comparam cu Lipova si Ineu. (...)