Noi reguli pentru munca românilor în străinătate. Care sunt obligațiile furnizorilor de servicii

  de Special Arad | 16 December 2021, 11:00 AM | Naţional

  0

  Noi reguli pentru munca românilor în străinătate intră vineri în vigoare, nerespectarea acestora de către firmele de recrutare fiind amendată cu sume cuprinse între 25.000 şi 40.000 de lei.

  Astfel, Legea 296/2021, publicată marţi în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare de vineri, introduce o nouă amendă pentru aceste firme, cuprinsă între 25.000 şi 40.000 lei, în cazul în care medierea între compania din străinătate şi lucrătorul român are altă finalitate decât stabilirea unui raport de muncă, scrie avocatnet.ro. 

  Printre obligaţiile nou introduse pentru agenţii şi furnizorii de servicii se numără: asigurarea că, anterior deplasării lucrătorilor, aceştia deţin toate documentele necesare accesului şi exercitării dreptului la muncă în statul de primire; asigurarea că lucrători plasaţi beneficiază de timp suficient pentru studierea ofertelor ferme de muncă, înainte să le semneze.

  Durata minimă alocată este de cinci zile pentru lucrătorii aflaţi la prima mediere şi de două zile pentru cei care au mai beneficiat de pe urma acestor servicii; suportarea costurilor repatrierii cetăţenilor români, dacă aceştia au fost plasaţi în străinătate fără să fi fost îndeplinite condiţiile necesare pentru plasarea lucrătorului (existenţa unui contract de muncă sau document similar, asigurare medicală şi altele), dacă aceste costuri nu sunt suportate de către angajator. Lucrătorii români care, după semnarea contractului de mediere, nu îşi respectă obligaţiile ce decurg din acesta, vor fi nevoiţi să achite până la 200 de euro (prevedere introdusă în vară de OUG 33/2021), cu excepţia cazului în care au fost agreate contractual şi plătite alte sume – prevedere nouă, adusă de Legea 296/2021.

  Sursă Adevărul

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.