Bătălia politică pentru conducerea școlilor arădene a trecut la faza avizelor de limbă
Ocuparea posturilor de conducere din școli, adică cele de director și director adjunct, este o permanentă sursă de negocieri politice, fără nicio legătură cu competențele sau cu interesele copiilor. Cât despre performanța școlară, chiar nu are rost să mai vorbim, câtă vreme „produsele” sunt printre noi, le vedem și auzim mereu. Unele dintre aceste „produse”, cu trecut dubios și prezent tumultos, viitorul fiind mereu incert, putând fi găsiți în administrațiile centrale și locale sau chiar în Parlament. Pe un astfel de teren alunecos, Pecica nu putea fi decât parte implicată activ în joc.
Școala gimnazială nr. 2 din Pecica a avut, mulți ani, o directoare care făcea parte din siajul primarului. Fiică a fostului director al liceului din oraș și, totodată, fost consilier personal al primarului (titular ne-uzufructuar al unui card bancar…) și susținătoare a primarului, fosta directoare s-a trezit fără post printr-o manevră (cum altfel?) politico administrativă, tipică pentru întregul sistem de învățământ în care a fost invocat și un algoritm născut din coaliția de guvernământ. Așa că, actuala directoare (rămasă fără post din motive de reducere a numărului de elevi în Peregul Mic) este soție de lider politic pecican (UDMR), de al cărui ajutor are nevoie (cum altfel?) primarul orașului. De altfel, explicația „oficială” a acestuia, pentru înlocuirea fostei directoare tocmai asta a fost, dar spusă altfel: „Eszti, nu mă pot pune rău cu ăștia”. Sigur, nu putea să-i spună, sincer și bărbătește: „gata, m-ai ajutat, dar acum nu mai am nevoie de tine”, pentru că, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu poate lua. Măcar a mai învățat ceva despre oameni, chiar dacă învățătura asta a costat-o câțiva ani din viață…
Tot la Școala gimnazială nr. 2 din Pecica s-a vacantat și postul de director adjunct, fapt confirmat de Inspectoratul Școlar Județean Arad (ISJA) care a postat pe site Lista posturilor de conducere vacante, rămase neocupate în urma concursului din perioada septembrie -decembrie 2021. Mai sunt vacante și posturile de director și director adjunct la Liceul din Pecica, doar că acolo batista e pusă demult pe țambal, semn că actuala conducere încă mai are resurse de sprijin pentru primar (ISJA a fost și a rămas un pion prea mic pentru a-și permite să mârâie măcar în fața celui mai susținut primar din județ).
Procedura ocupării posturilor de conducere vacante (deci, când nu au fost ocupate în urma concursului, cum este situația prezentată), de asemenea publicată pe site-ul ISJA, prevede că orice cadru didactic care îndeplinește condițiile cerute (vechime, calificativ, apt medical și așa mai departe) își poate depune dosarul, iar în cazul în care pentru același post au fost depuse două sau mai multe dosare, departajarea se va face în urma unui „interviu în fața unei comisii constituite din 3 membri ai consiliului de administrație al ISJ Arad” (obiectivitate maximă!). Despre un aviz al partidelor politice, fie ele la guvernare sau în opoziție, nu se spune nimic. Cu toate astea, se pare că acest „aviz” este cel mai important.
Încă o precizare necesară: este perfect legal și justificat ca în școlile în care învață și elevi ce aparțin unei comunități vorbitoare de altă limbă decât româna, unul dintre directori să fie cunoscător al respectivei limbi. Prin urmare, s-a împământenit obiceiul ca una dintre filele dosarului depus pentru ocuparea unui post de conducere în astfel de școli să fie „avizul de la UDMR”, deși, dacă bine știm noi, această organizație are competențe mai degrabă politice decât lingvistice și atestarea cunoștințelor lingvistice ale candidatului o putea face, de exemplu, o instituție de învățământ, nu una politică. Dar, poate nu știm noi bine, așa că trecem peste aceste amănunte și amintim că la Pecica, noua directoare este vorbitoare de limba maghiară, așa că nu se mai impunea un „aviz favorabil” și pentru ocuparea postului de director adjunct. Cu toate acestea, UDMR Arad nu are deplină satisfacție dacă nici directorul adjunct de la Școala gimnazială din Pecica nu este vorbitor de limba maghiară și nu și-a dat acordul pentru o altă candidatură, urmând ca postul în cauză să rămână ocupat de aceeași persoană căreia i-a expirat delegarea, dar nu și-a depus dosarul pentru una nouă. Altfel spus, va câștiga partida prin… neprezentare și împiedicarea prezentării oricărui alt concurent. Cel puțin așa i s-a transmis de la UDMR, telefonic, concurentei care și-a depus, totuși dosarul, deși nu are „avizul de limbă maghiară”.
Interesant este și faptul că UDMR Arad nu a răspuns în niciun fel solicitării aceleiași doamne care dorește să candideze pentru postul de director adjunct de a i se comunica motivele neacordării „avizului”. Cu siguranță știu și ei că un asemenea „aviz”, de la dumnealor, nu este tocmai în regulă.
Așteptăm cu real interes deznodământul acestei probleme. Desigur, așteptăm reacțiile oficiale ale celor implicați, adică explicațiile care vor însoți hotărârile deja luate atât la Pecica, dar și în celelalte localități din județ cu același gen de probleme. Sigur, așteptăm și reacțiile oficiale ale celor doi parlamentari de Arad care cunosc foarte bine problema de la Pecica, Mihai Fifor și Farago Petru.
Comentariile portalului
Westfield ca și Westfield, dar te deranjează vecinul, care are centrala fără autorizație, o centrală pe lemne, toată vara taie cu drujba, apoi sparge lemne cu toporul, le (...)
Palcu - la detectorul de minciuni.
@Enola Gay - 15 septembrie 2024 la ora 17:09 A scoate un text din context înseamnă a lua un fragment, adică se face abstacție de conjunctură. Numele bombardierului de tipul Boeing B-29 (...)