miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Avocatul Poporului contestă la CCR articolul din Legea Educației prin care primeau burse de merit elevi cu medii de 1 și 2

  de - | 24 ianuarie 2024, 8:09 AM | Educaţie

  1

  Avocatul Poporului a sesizat, marți, Curtea Constituţională în legătură cu articolul din Legea Educației prin care primeau burse de merit elevii cu medii de 1 și 2. Este vorba de articolul care prevede că bursele de merit se acordă pentru „minimum 30% din elevii din fiecare clasă”. Potrivit instituției, legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”,notează Digi24.ro.

  Avocatul Poporului anunţă, marţi, că a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art 108, alin 12, lit a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar.

  Textul atacat prevede: „(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează: a. bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

  „Dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (…) context în care considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitate specifice unui act normativ”, se arată în sesizare.

  Potrivit Avocatului Poporului, legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”.

  Avocatul poporului afirmă, de asemenea, că evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă şi o selecţie.

  Citește mai mult pe Digi24.ro.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.