Avocatul Poporului, Renate Weber, demisă din funcție cu scandal

  de - | 16 iunie 2021, 9:59 PM | Naţional

  0

  Coaliţia a revocat-o pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului după două şedinţe cu scandal şi prin argumente care vor trebui să treacă testul CCR. Partidele Puterii pregătesc audieri ale candidaţilor săptămâna viitoare, favorit fiind un profesor universitar susţinut de UDMR, susţin surse din Coaliţie pentru „Adevărul”. Partidele care asigură majoritatea parlamentară nu s-au lăsat miercuri până nu au demis-o din funcţia de Avocat al Poporului pe Renate Weber, după două şedinţe – Comisiile juridice reunite şi plenul comun – ţinute la foc automat. Dincolo de invocarea faptului că Avocatul Poporului a acţionat împotriva Constituţiei şi a legilor ţării, argumentele de revocare nu sunt prea solide, după cum au recunoscut pentru „Adevărul” surse politice din coaliţie, fiind emoţii în ceea ce priveşte atacarea demiterii la CCR de către PSD şi decizia judecătorilor constituţionali.

  Concret, Puterea îi reproşează lui Weber următoarele:

  1) nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal;

  2) nu şi-a îndeplinit rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului; 3) declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, ceea ce a dus la confuzie în rândul autorităţilor şi a afectat buna funcţionare a sistemului sanitar.

  Acest ultim motiv e considerat şi argumentul cel mai puternic. „M-am uitat pe această cerere de revocare şi vă mărturisesc că nu am găsit nici măcar un singur articol din Constituţie care să justifice revocarea”, le-a transmis Renate Weber parlamentarilor din Comisia juridică. De altfel, dezbaterea pe seama raportului de la această comisie a fost fie un rechizitoriu al Puterii la adresa Avocatului Poporului, fie dominat de ţipetele unor aleşi ai PSD ca Nicuşor Halici, Steluţa Cătăniciu şi Laura Vicol, privind „execuţia politică” a lui Weber. Printre argumente nu a fost şi acela referitor la modul cum Weber a mimat atacarea la CCR a Codului Administrativ, astfel încât aleşii locali au rămas cu pensii speciale în continuare.

  Citeste mai mult: adevărul

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.