marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Avocatnet.ro. Cum ar fi despăgubiți românii care au asigurarea PAD, în caz de cutremur

    de - | 16 februarie 2023, 9:39 AM | Naţional

    0

    Deși amenințați de manifestări ale fenomenelor naturale tot mai intense, foarte puțini români încheie polițe de asigurare împotriva dezastrelor (cutremur de pământ, alunecare de teren sau inundație) pentru locuințe (PAD).  Așadar, cum și de ce să ne facem o astfel de asigurare? Care sunt costurile implicate și cum putem intra în posesia despăgubirilor pentru riscurile acoperite de contractul de asigurare în caz de calamitate naturală?

    La începutul anului 2023, doar aproximativ două milioane de rezidenți ai României, persoane fizice sau juridice, aveau o polițăPAD pentru propriile imobile. Pentru a înțelege de ce aceasta este, într-adevăr, nu doar o obligație impusă prin lege, ci și o necesitate trebuie să aflăm în ce fel ne poate proteja.

    Polița de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor este definită prin Legea nr. 260/ 2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, drept documentul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinței între proprietar și asigurator, în temeiul căruia acesta din urmă se obligă să plătească asiguratului o despăgubire totală sau parțială pentru daunele materiale suferite de locuință ca urmare a producerii unui dezastru. În temeiul aceluiași act normativ, societatea de asigurare prin care pot fi încheiate aceste polițe este PAID – Pool de Asigurare împotriva dezastrelor naturale, constituită prin asocierea societăților de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii pentru locuințe.

    Așadar, PAD ne poate proteja în caz de daune aduse locuinței doar în urma unor:

    • cutremure;
    • alunecări de teren;
    • inundații.

    Scurt ghid de asigurare a imobilului

    Beneficiarii polițelor de asigurare pot fi toate persoanele fizice sau juridice (sau desemnate de către acestea) care dețin în proprietate o locuință, care să nu fie încadrată în categoria de risc seismic ridicat clasa I, până la data recepției la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirii. În funcție de încadrarea locuințelor în cele două categorii, A sau B, suma pe care o vom putea primi pentru despăgubire variază între 10.000 de euro și 20.000 de euro.

    Așadar, suntem proprietarii unei locuințe și trebuie să facem o asigurare obligatorie pentru imobil. De la dobândirea locuinței, avem la dispoziție o perioadă de maximum cinci zile în care este necesar să încheiem contractul de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor pentru locuințe. În caz contrar, primăria ne va putea amenda cu o suma variind între 100 și 500 lei. Asigurarea poate fi făcută, însă, chiar dacă termenul obligatoriu a expirat, fără a plăti costuri suplimentare.

    Un prim pas este să luăm legătura cu una dintre firmele de asigurare-reasigurare acreditate să facă astfel de polițe, care va completa polița cu datele noastre de identificare, precum și ale locuinței. Contractul de asigurare este considerat încheiat după achitarea de către proprietar (beneficiarul poliței) a primei de asigurare obligatorii, în valoare de 20 de euro pentru locuințele de tip A și de 10 euro pentru locuințele de tip B, la cursul de schimb valutar al BNR din ziua încheierii poliței. Această sumă o vom plăti în fiecare an cu cel mult 24 de ore înainte de expirarea PAD din anul anterior.

    Pașii necesari pentru obținerea despăgubirii

    Dacă suntem deja beneficiari ai poliței de asigurare și locuința noastră a fost afectată direct sau indirect de unul sau mai multe dintre cele trei riscuri: cutremur, alunecare de teren sau inundație – trebuie să știm ca avem la dispoziție o perioadă de cel mult 60 de zile pentru a anunța asiguratorul privind daunele suferite.

    Totodată, e important de cunoscut faptul că beneficiarii asigurării care au adus anumite modificări locuinței, precum construirea, lărgirea sau orice altă acțiune fără autorizație de construire sau cu nerespectarea autorizației, afectând, astfel, structura de rezistență a construcției,nu vor primi despăgubiri.

    Cererea pentru a intra în posesia sumei de despăgubire de la asigurator se va face doar de către persoanele care sunt trecute în polița PAD drept beneficiari: proprietarii construcțiilor – locuințe; persoanele desemnate expres in PAD ca beneficiari de catre proprietari; succesorii legali si/sau testamentari ai persoanelor proprietari, in cazul in care au decedat, sau persoanele desemnatecdrept administratori ai locuinței în cazul persoanelor juridice.

    Constatarea si evaluarea pagubelor, precum si stabilirea sumei despăgubirii se vor face de către asiguratorul care a emis PAD, urmând ca PAID să efectueze plata despăgubirilor direct în contul beneficiarului.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.