duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Au târât școala în campanie… La Biroul Electoral Municipal a fost depusă cel puțin o contestație cu privire la folosirea în scop electoral a elevilor din echipa de robotică „Delta Force”

  de Special Arad | 4 iunie 2024, 3:38 PM | Administraţie | Educaţie | Politikos | Topic special

  4

  Primarul liberal al Aradului, Călin Bibarț, candidat pentru un nou mandat, a publicat luni seară un spot în care echipa de robotică a Liceului Național de Informatică (LNI) din Arad, „Delta Force”, își exprimă explicit sprijinul pentru candidatura lui la Primărie.

  Spotul este filmat în laboratorul de robotică din cadrul liceului, în condițiile în care legea interzice propaganda politică în unitățile de învățământ.

  Contactată de Edupedu.ro, directoarea LNI, Lilla Peligrini, a spus că, deși era în concediu medical, știa „despre clip”, când acesta a fost filmat, dar că nu a „întrebat detalii”. Inspectorul școlar general de Arad, Marius Gondor (PNL), a spus că nu știe subiectul, că va „verifica”, dar a ținut să sublinieze că echipa de robotică are mai multe locuri unde își desfășoară pregătirile, nu doar în liceu.

  În spotul respectiv, publicat de candidatul Călin Bibarț luni seară, grupul de elevi poate fi auzit strigând: „Pe 9 iunie susținem Călin Bibarț pentru Primăria Arad. Hai Bibi!”. Ei ridică, totodată, afișe pe care este inscripționat „Hai Bibi!”

  Ce spune Legea și ce a cerut ISJ-urilor Ministerul Educației înaintea începerii campaniei electorale

  Legea Educației 198/2023, art. 11 (1), prevede: „În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.

  Legea nu interzice explicit activitățile de acest fel în afara unităților de învățământ și în afara orelor de școală. Pe de altă parte, cu mult înainte să înceapă campania electorală, Ligia Deca transmitea inspectoratelor o circulară în care atrăgea atenția că sunt interzise activitățile politice în școli, dar și cele cu elevii, cu implicarea personalului din școli, în afara orelor. Documentul nota, între altele: „Se interzice implicarea organizată a elevilor de către personalul unității de învățământ în activități cu caracter politic, chiar dacă acestea se desfășoară în afara orelor de curs și a spațiului școlar. Nerespectarea acestor prevederi constituie abatere disciplinară și se sancționează conform legii”.

  Ce spun directoarea Liceului de Informatică și șeful ISJ despre folosirea „Delta Force”

  Contactată marți de Edupedu.ro, directoarea Liceului Național de Informatică din Arad, Lilla Pellegrini, a spus că a fost în concediu medical, dar, deși știa despre filmarea clipului, nu s-a interesat în legătură cu acesta, când a revenit din concediu. Ea a mai spus că nu văzuse imaginile, până în momentul convorbirii  Directoarea a insistat că „pe site-ul școlii noastre nu s-a publicat așa ceva”. Întrebată dacă a făcut verificări, având în vedere că este o acțiune politică în cadrul liceului, contrar legii, ea a întrebat dacă acel clip unul de campanie electorală.

  O contestație depusă

  Din informațiile Special Arad, la Biroul Electoral Municipal a fost depusă cel puțin o contestație cu privire la aspectul semnalat mai sus, cu elevi folosiți în campanie electorală.

  Inclusiv liderul suporterilor UTA Arad, Claudiu Negru, a reacționat pe Facebook, criticând folosirea de către candidatul Bibarț a elevilor, mai ales că doar cu 24 de ore înainte de apariția clipului cu „Delta Force – Hai Bibi!”, primarul a folosit echipa de fotbal și antrenorul acesteia pentru a se promova electoral.

  Citește și: Flagrant la frontiera Nădlac. 200 de euro mită pentru a permite unui camion cu deșeuri din UE să intre în România

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ii doare la basca pe ciumatii din politica,faptule consumat si in mintea alegatorului s-a intiparit. Cat priveste distribuirea de pliante la locuinte,zilele trecute in zona Podgoria si-a facut aparitia n grup de amazoance de varsta a treia,care cersea voturi pentru o clica albastra galbena,si care ar fi ridicat Aradul pe culmi nebanuite…Cata nerusinare !!!

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.