luni, 24 martie, 2025

Special Arad Logo

    Au înțeles mesajul de la alegeri, au făcut un nou guvern, dar îi doare-n PIN-ul cardului de mesajul românilor

    de Valer Mărginean | 24 decembrie 2024, 10:09 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    27

    (foto: replicaonline.ro)

    Premierul ne asigură că a înțeles mesajul. Nu sunt foarte convins, dar n-am ce face, îl cred. Îl credem cu toții, așa cum îi credem pe toți politicienii când ne spun asta. Doar știm că politicienii sunt sinceri nevoie mare, iar fostul și actulaul premier este fruntaș în sinceritate. Ne-a convins pe toți în primul său mandat de premier.

    Aș zice că-i sincer, ca toți cei din clasa politică, până-n fundul buzunarului. Sau, ca să fim și eleganți, și în trend, până-n PIN-ul cardului.

    Dacă s-ar face un clasament al țărilor, după criteriul discursului premierului la investirea guvernului, România ar fi printre fruntașe. Doamne!, câte cuvinte frumoase, ce discurs îmbărbător! Aproape că nici nu ne mai sperie gândul la zilele de după Revelion, nici la taxe și impozite, cu atât mai puțin la prețuri și tarife. Nici la înghețarea pensiilor și salariilor sau eventuala/așteptata indexare a pensiilor speciale.

    Un pic, totuși, ne dă de gândit capacitatea premierului de a înțelege mesajele transmise la vot. Vă rog citiți ce-a spus în Parlament, cu ocazia prezentării programului de guvernare:

    ”În interiorul clasei economice de mijloc avem o categorie minoritară (şi din ce în ce mai minoritară) cu putere economică şi cu prestigiu social, şi o categorie majoritară (şi din ce în ce mai majoritară) cu o putere economică cel puţin similară, dar lipsită complet de prestigiu social. Iar puterea economică nu rabdă prea mult timp să fie lipsită de prestigiu social. Când eşti sărac, rabzi. N-ai încotro. Dar când nu mai eşti sărac, nu mai rabzi. Inegalitatea poate fi suportată, dar inechitatea între egali, nu! Iar concluzia este că, în România, prestigiul social – cu toate beneficiile care decurg din el – aparţine exclusiv clasei educate”.

    Asta a înțeles premierul din votul românilor la alegerile parlamentare și la anulatele prezidențiale. Că, de îmbuibați ce suntem, tot mai mulți, nu mai putem răbda lipsa prestigiului social. Ce mai poți zice? Cu siguranță domnia sa are o singură vină: a studiat prea mult proiectul lui Iohannis, România educată. Altfel chiar nu se poate explica decât în termeni foarte duri.

    Se poate înțelege că nu a schimbat nimic în partid. De ce ar fi făcut-o? Se știe că echipa câștigătoare nu se schimbă niciodată. Or, clasamentul după alegeri arată clar că PSD este câștigătorul campionatului. E drept, cu un scor de liga a 2-a, dar asta e, atât s-a putut din cauza prestigiului social.

    În schimb, este greu de înțeles cum a putut fi atât de arogant (aș fi folosit alt cuvânt, dar suntem în prag de mare sărbătoare creștină) încât să vină în noul guvern cu aceeași oameni, știind că românii nu-i mai suportă: Grindeanu (ăla ce-și ascunde ceasul când se întâlnește cu presa), Florin Barbu („agricultorul” care a eliberat fondurile APIA pentru pilele lui Stănescu care taie stuf), Rafila, Bucura-Oprescu, Intotrero…

    Desigur, nici PNL nu-i cu mult mai breaz. A venit cu indispensabilul Predoiu (cel mai arogant ministru care a existat în România de la Adrian Năstase încoace), sfinția sa Boloș, Burduja și, nu se putea altfel, mincinosul inventator de furtuni, Fechet, zis și Ashley.

    Surprinzător, lipsesc Ciucă, Rareș Bogdan și Elena Udrea…

    Se pare că și proaspătul președinte al Senatului, Ilie Bolojan a studiat proiectul de „inestimabilă valoare”, România lui Iohannis, și nu-l interesează ce mesaj au transmis cu adevărat românii la alegeri. Aveam alte așteptări, dar așa-i cu pomul lăudat.

    Mesaj în clar: nu vă mai suportăm minciunile, aroganța, incompetența

    Dacă tot am pomenit de aroganță și minciuni, să spunem câteva cuvinte despre Programul de guvernare al Guvernului Ciolacu-2. Este o poveste de 27.079 cuvinte (spre comparație, acest text are aproape 1300 de cuvinte și știu că vi se pare lung, poate și plictisitor), o risipă de vorbe goale, pornind de la așa numitele „principii de guvernare” și terminând cu „programul” defalcat pe ministere. Și, da, de promisiuni, unele mai fanteziste decât altele.

    Ce-i drept, autorul sau autorii au făcut pe deplin și dovada că au imaginație. Cu un pic de talent, ar putea face chiar și literatură SF.

    Am spicuit câteva idei, pentru cei care nu au citit această „operă”:

    -„Deficit bugetar mai mic de 3% din PIB pe termen mediu” – ultima oară când au promis deficit de 3% din PIB au început pomenile electorale care au dus deficitul la peste 8% din PIB.

    -„O mai mare echitate, simplitate și predictibilitate a sistemului fiscal” – o mai veche fixație a guvernanților. Asta nu i-a împiedicat să modifice Codul fiscal de aproape 600 de ori în 7 ani de la promulgarea acestuia. Asta, da, predictibilitate!

    -„Trecerea de la un buget de resurse la un buget de rezultate: transparență în alocarea cheltuielilor publice; analiza calitativă a alocărilor bugetare pe programe și politici publice și pe ordonatori; implementarea bugetării verzi” – SF curat. Propun și eu ceva, tot SF: pentru fiecare încălcare nesancționată a principiului principiului „transparenței în alocarea cheltuielilor publice”, premierului și celorlalți membri ai guvernului, să li se  scădă câte 1 leu din salariu. Doar din județul Arad ar ajunge încălcările pentru salariul pe o lună.

    -„Asigurarea profesionalizării și independenței managementului, creșterea performanțelor economice și a veniturilor generate de acestea” – asta chiar este una dintre cele mai tari promisiuni, cu șanse de reușită cam cât un câștig mare la loto.

    Subsumată punctului intitulat Reforme și performanță în managementul companiilor de stat al Ministerului Finanțelor – alocat multidisciplinarului domn Tánczos Barna, economist de meserie, deci bun de secretar de stat la Ministerul Transporturilor (2007 – 2009), apoi Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor – această promisiune e ca și îndeplinită.

    Parcă-i văd pe inspectorii de la…, chiar așa, cine va controla „profesionalizarea și independența managementului”, ANAF sau direct UDMR?

    Cine-i va controla pe șefii de partid, mari sau mai mici, care își vor pune prietenii sau lingăii de partid în fruntea instituțiilor sau autorităților cu capital de stat? Cine-i va opri pe șefii județeni de partide să negocieze toate funcțiile de conducere ale deconcentratelor? Cine-i va opri pe aceeași șefi să impună numirea la șefia Inspectoratelor de Poliție, de exemplu, oameni din obediența proprie?

    Așteptăm cu nerăbdare primul act al domnului Tánczos Barna prin care va asigura independența managementului. Mă întreb dacă „România educată” a fost tradusă în maghiară sau liderii UDMR au citit varianta română?

    Mesaj Guvern Tanczos

    Tánczos Barna (dreapta), alături de cel mai pro-european premier din Europa, Viktor Orbán (centru)

    Sursa: g4media.ro

    Programul ăsta de guvernare, la fel ca toate celelalte, de altfel, nu este altceva decât maculatură, fără absolut nicio valoare politică, de exemplu, că despre valoare economică, financiară sau socială chiar nu are rost să vorbim. Acest program nu implică absolut nicio responsabilitate pentru membrii guvernului, atâta timp cât coaliția are majoritatea în parlament și nu intervin certuri între partide.

    Maculatura asta însă este singura dovadă scrisă că politicienii sunt prea aroganți și siguri pe ei ca să mai fie receptivi la mesajul alegătorilor.

    Este singura dovadă scrisă că românii nu sunt nici extremiști, nici fasciști sau legionari. Pur și simplu nu mai pot suporta mizeria politică, incompetența, hoția, minciuna patologică, aroganța clasei politice care a condus România în ultimii 35 de ani. Și la fel vor vota și la următoarele alegeri, și la celalalte, până vor aduce la putere un grup de politicieni altfel decât cei de care vor să scape.

    Până atunci, dacă va fi ales un președinte extremist sau suveranist, vina este exclusiv a partidelor ce formează noua coaliție.

    Ultima lovitură merită un premiu. Mințile luminate din coaliție s-au gândit să aducă la Cotroceni, în locul ficusului, un crin. După un tort fără glazură și fără gust, ăștia vor să ne aducă unul invers: un tort fără blat, dar cu glazură frumoasă. Unde mai pui că și domnia sa este un răzgândac, la fel ca Ciolacu. În 2017 spunea: „Și Brătianu dacă învie, nu mă întorc în politica activă”.

    Ne va fi dor de tăcerile ficusului.

    Știu că filmulețul de mai jos circulă pe rețelele de socializare, dar merită să-l (re)vedeți și aici. Andrei Pleșu, ca de obicei, savuros în descrierea lui Crin Antonescu:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ficus, dulap, Mutu ,in multe feluri i s-a spus. Dar în aroganta lui s- a ușurat mereu de sus pe noi. Și iată că o face și acum, deși mandatul i-a expirat, conform Constituției, este inca în funcție, că așa a decis el .
      Va mai amintiți cum și-a organizat o așa-zisa dezbatere electorală în campania de acum 5 ani?

      +60 voturi
      +1
      -1
    2. O întrebare pentru jurnaliștii de la Special Arad: ați putea să ne scrieți (cel puțin într-un comentar) CONCRET (nu generalități și bla-bla…): CUM AR TREBUI SĂ ARATE UN GUVERN PE CARE SĂ NU-L LUAȚI ÎN BĂȘCĂLIE (sau mai diplomatic formulat: care să vă placă)?

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Nu i-a expirat nici un mandat.
      E „perfect constitutional”.
      Cam aşa scria autorul articolului acum vreo două săptămâni.
      Tot el era convins 100% de „atacurile Rusiei”, dar fără dovezi, tot el susţinea că de fapt Georgescu nu a lucrat la ONU, iar anularea turului doi al alegerilor prezidențiale s-a facut complet legal (pentru a evita „atacul rusesc”).
      Intre timp s-a mai liniştit, semn că s-a trezit la realitate.

      --14 voturi
      +1
      -1
      • Dacă tot aveți o problemă cu părerile autorului, interesant ar fi să aveți măcar o urmă de argumente când îl „combateți”. De exemplu, să argumentați cât de cât juridic neconstituționalitatea „prelungirii” mandatului lui Iohannis dincolo de 21 decembrie. Dacă nu o.puteți face, măcar respectați opinia autorului și nu mai bombăniți de parcă ați fi la un protest „a(i)uristic”.
        Cât despre implicarea Rusie, ce să zic? O lume întreagă o spune și se pregătește să facă strategii pentru contracararea acțiunilor rusești și iată, vii dumneata să ceri dovezi..
        E sărbătoare, îți doresc Crăciun fericit, motiv suficient să mă abțin de la răspunsul pe care-l meriți.

        --2 voturi
        +1
        -1
    4. Dovada prostiei trebuie căutată la cei care de 35 de ani votează aceleași personaje, sperând că le meargă mai bine, iar după alegeri se trezesc la realitate și brusc devin nemulțumiți.
      Exemplu concret: arădenii cu bibarț și românii cu pds&ciolacu.

      În rest, spor la luptele cu legionarii și rușii prin piețe ! Sî le faceți și niște poze când îi prindeți, ca să aveți dovezi.

      --15 voturi
      +1
      -1
    5. Adevărul e că Șoșoaca și Georgescu ar rezolva rapid situația. Cu 2 răcnete și 3 intalniri cu marțienii ar scoate tara din șanț.
      Georgescu, mitomanul atât de drag ție chiar nu a fost angajat al ONU, deci, da, nu a lucrat la ONU. Minte cu seninătate. Iar naivii pun botul.

      +19 voturi
      +1
      -1
      • Să știți că nu explică, așa cum ziceți, foarte clar. Dimpotrivă, de vreme ce autorul (din păcate, anonim) trece fără să amintescă măcar, preveferile art. 83, alineat 2 în care se spune: „Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales”.
        Or, după părerea mea, într-o analiză obiectivă nu este permis să treci pur și simplu tocmai peste argumentul CCR.
        Mie mi s-a părut că au fost reluate argumentele avocatului lui CG, Piperea, cu întreaga doză de subiectivism.
        Oricum, din partea televiziunilor sau a presei centrale aș fi așteptat altceva. De exemplu, să ceară părerea unor profesori renumiți de drept constituțional, nu ale unor avocați sau politicieni…
        Nici mie nu-mi.place Iohannis. Deloc. Dar asta nu înseamnă că aș putea spune că acum încalcă vreo normă constituțională.
        De acord că ar fi un gest de minimă onoare să demisioneze. Dar nici Piperea, nici eu sau vreun șef de partid nu-l poate obliga…

        --1 voturi
        +1
        -1
    6. Din analiza atentă a conținutului alineatului 2, care prevede că: „Preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de Preşedintele nou ales.”, se observă două lucruri esențiale:

      1. Textul constituţional din alineatul 2 nu conţine termenul „prelungire”, ci doar „exercitarea mandatului”. Din asta se trage, în mod logic, concluzia că textul constituţional reglementează o situaţie ce priveşte strict exercitarea mandatului în curs, adică în cursul celor 5 ani, şi nu un caz de prelungire a mandatului peste durata de 5 ani. Dacă dorea să reglementeze un caz de prelungire a mandatului, legiuitorul constituţional, o spunea clar, aşa cum a făcut la alineatul 3, că mandatul preşedintelui se prelungeşte până la depunerea jurământului de către preşedintele nou ales. Dar, nu, nu a spus că mandatul se prelungeşte, ci doar că se exercită. Iar exercitarea nu poate exista decât în cadrul duratei mandatului. Când mandatul încetează, de exemplu, prin expirarea termenului de 5 ani, el nu mai poate fi exercitat, deoarece mandatul nu mai există. Şi nu poate fi exercitat ceva ce nu mai există. Pentru a putea fi exercitat şi după 5 ani, mandatul trebuie prelungit, iar condiţiile prelungirii sunt prevăzute în alineatul 3, nu în alineatul 2..

      2. De asemenea, textul citat se referă la existenţa unui „Preşedinte nou ales”, tocmai pentru a stabili în mod clar că atunci când există un preşedinte nou ales (alegere care se face, potrivit reglementărilor constituţionale, până la expirarea mandatului preşedintelui în funcţie) mandatul preşedintelui în funcţie nu încetează în momentul alegerii noului preşedinte, ci mai târziu, adică în momentul în care noul preşedinte depune jurământul.

      Deci, în situația în care nu există un preşedinte nou ales, textul alineatului 2 nu se poate aplica, lipsind premiza esenţială pentru aplicare acestui text, şi anume existenţa unui preşedinte nou ales, la data invocării şi aplicării alineatului 2 din art. 83 din Constituţie.

      +11 voturi
      +1
      -1
      • Așa-i, îmi cer scuze, am scris cu gândul la o altă analiză.
        Am citit-o și pe asta și tot subiectivă mi s-a părut. Argumentul potrivit căruia alin. 2 se aplică doar în timpul mandatului nu m-a convins.
        Acest alineat urmărește să pună în practică ideea că fumcția prezidențială este continuă, fără pauze în ce privește exercitarea. Un ecemplu, poate ușor forțat, dar plauzibil: dacă președintele nou ales are un accident și intră în comă pentru câteva zile, fără să poată depune jurământul, se va urma regula interimatului? Mi s-ar părea absurd. Așa cum tot absurd mi se pare că acum, fiind vorba despre un individ pe bună dreptate detestat, căutăm interpretări tot mai îndepărtate de normalitate în interpretarea textului constituțional.
        Dar este doar o părere, oricâte argumente aș prezenta eu. Așa cum și cea a APADOR-CH tot o părere este.
        Tocmai de aceea am spus că ar fi nevoie de expertiza unor specialiști ai dreptului constituțional,reputați și neimplicați politic (ca T.Toader de exemplu).
        Vă mulțumesc pentru corectura la comentariul anterior.

        0 voturi
        +1
        -1
    7. Sau :

      Întrebat cine va conduce România în urma deciziei CCR, Toader a declarat: „Legea, în general, trebuie interpretată şi se interpretează în sensul asigurării, continuării funcţionării autorităţilor şi instituţiilor publice. Prin urmare, în baza acestui principiu, care e de rang constituţional, nu se pune problema ca demnităţile să rămână neacoperite, neexercitate de cineva. Dacă nu poate preşedintele şi noi ştim că trebuie numai prin lege organică şi numai în două situaţii, ceea ce nu este cazul, avem un preşedinte din Senat care preia interimatul funcţiei”.

      +12 voturi
      +1
      -1
    8. Mi se pare totuși clar.

      Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, prin hotărârea nr. 32/2024, că alineatul 2 din articolul 83 prevede un caz distinct de prelungire a mandatului.

      Totuși, APADOR-CH contestă această interpretare, argumentând că termenul „exercitare” nu implică o prelungire efectivă și că mandatul președintelui ar trebui să înceteze în lipsa unui nou președinte ales.

      Organizația subliniază că în cazul în care mandatul expiră înainte de alegerea unui succesor, președinția ar trebui să devină vacantă, iar interimatul să fie preluat de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților.

      Conform aliniatului 3, suntem în stare de război sau de catastrofa?

      +22 voturi
      +1
      -1
      • Dacă așa zice APADOR-CH, cu siguranță așa este… Doar că, așa zisul argument se bazează pe „dovezi” de genul „așa ar trebui”.
        S-o luăm logic: vacantarea se realizează doar în situațiile prezentste în Constituție, situații care NU sunt exemplificative și nici de interpretare. De acord?
        Dacă da, nu suntem în situația de a declara vacantă funcția, indiferent ce zice unul sau altul.
        Prelungirea mandatului de asemenea se face în situațiu speciale, limotativ prevăzute în Constituție. Și iarăși nu suntem în această situație. Adică, mandatul NU este prelungit (fapt pentru care nu era nevoie de o lege organică).
        Prin urmare, dacă președintele în funcție nu a dorit să demisioneze pentru a vacanta funcția, suntem în situația în care, fiind neîndeplinită condiția depunerii jurământului de un președinte nou ales, actualul președinte este în mandat.
        Posibil ca această interpretare să fie greșită, dar eu o văd singura auzibilă și susținută de prevederile constituționale. Fără supărare, alte interpretări se bazează pe nesocotirea celorlalte prevederi ale art. 83 și interpretarea subiectivă a unora.
        Repet, este părerea mea, cred că am argumentat-o suficient, oricum mult mai bine decât altele. Și, cred eu, mult mai obiectiv.
        Vă doresc sărbători fericite și un An Nou cu bucurii.

        --1 voturi
        +1
        -1
    9. @ Valea
      Aș mai adăuga că sensul alin.2 din art.83 nu a fost să indice existența unei condiții pentru predarea, respectiv preluartea mandatului. Ideea era de a marca printr-o solemnitate, momentul transferului. Este vorba de o procedură democratică de predare și preluare a mandatului, de genul ”regele a murit, trăiască regele”. Este vborba de gestica transferului și nu de o condiție pentru transfer. Nu se poate interpreta că absența unui moștenitor, a unuia cunoscut, prelungesște domnia regelui mort. La noi, în minunata repoublică, regele a murit dar, urmare a scenariilor cu zombi, el continuă să se miște.
      Cadrul constituțional care face referire la depășirea mandatului este dat de alin.3. Cadrul privind absența funcției este dat de articolul privind vacantarea, care trebui să devină aplicabil.
      Un alt aspect al interpretării CCR de care nu prea aud vorbind este că nu faci parte din clubul țărilor democratice dacă nu respecți regula limitării la 2 mandate. Și aici nu este articol de intepretat ci o valoare de recunoscut, de asumat, de rerspectat, chiar dacă nu-ți convine.
      Dar nu are rost fiindcă sunt unii care nu vor să accepte pe unul dintre candidați. Este dreptul lor să-l respingă. Poate că au și dreptate, nu știu. Problema este că din respingerea unui candidat se ajunge la respingerea dreptului de alege și la excluderea României din cercul țărilor democratice.
      Deși dl. Mărgineanu are nivelul și pregătirea să înțeleagă că repingerea unui candidat prin anularea alegerilor reprezintă o anularea a celui mai elementar drept individual, nu-i pasă de încălcare fiindcă este mai importantă respingerea candidatului. Se și poate vedea că singurul argument adus de autorul articolului se rezumă la: Intepretarea CCR este cea corectă fiindcă celelate interpretări i se par subiective.
      Eu aș vrea să știu când vor fi alegerile. Nu am aflat fiindcă nu s-au stabilit deși același CCR spunea că se organizează alte alegeri. Eu văd că motivarea CCR este foarte importantă și se aplică strict, dacă este vorba de ce vrea puterea actuală și exact axcelași text nu mai are valoare, putere dacă textul nu convine aceleași puteri. De nu s-a stabilit calendarul alegerilor de către vechiul guvern și s-a așteptat cel nou? De ce s-a așteptat?
      În ordinea logică ar trebui să se pună întrebarea, care este evidentă în mintea tuturor, dar care se evită: Noi alegătorii vom mai avea dreptul să alegem pe oricare dintre canidați sau vom fi nevoiți (ca-n jocul mizerabil al alegerilor pe liste de partid) să alegem numai dintre candidații care vor fi considerați de putere ca fiind calificați?
      Dacă toate instituțiile statului și-au dat concursul și au ajuns până la anularea alegerilor, eu nu cred că vom mai avea dreptul se alegem pe cine vrem noi, dacă n-are ștampila aprobat, aplicată de putere.
      Și pentru că opțiunile sunt limitate; democrație sau autoritarism, avem șansa să simțim fascinația trădării țării și a populației, cu seninătate, de o putere înrăită și sociopată.

      +8 voturi
      +1
      -1
      • Nu interveneam în discuție dacă nu m-ați fi pomenit – e drept, cu numele ușor deformat, dar asta e.
        V-am respectat opiniile, chiar dacă nu toate au corespuns cu ale mele. Când a fost cazul, le-am combătut, mai exact, atunci când a fost cazul mi-am susținut propriile opinii.
        Niciodată nu am susținut o încălcare a vreunui drept (așa cum afirmați) și nici nu am susținut necesitatea eliminării cuiva din cursa electorală (cum de asemenea susțineți).
        Am susținut că nu trebuia să se ajungă la decizia CCR, de vreme ce avem instituții ale statului care au obligația de a descoperi și sancționa fapte ilegale în procesul electoral.
        Am susținut că respectivele instituții nu și-au făcut treaba, lăsând unele activități ilegale să continue, iar prin asta să influențeze alegerile. Am și dat exemplul AEP.
        Se pare ca dvs. nu sunteți prea inyeresat de acest aspect al libertății individuale. Ceea ce mi se pare extrem de ciudat în cazul cuiva dotat cu certe abilități analitice și cu o educație mult peste medie.
        Poate vă amintiți că nici cu eliminarea unei doamne foarte vocale nu am fost de acord, așa cum nu aș fi nici cu alte eliminări din cursa electorală, dacă nu există dovezi că ar fi încălcat legea.
        Prin urmare, m-aș bucura dacă nu mi-ați adăuga în „portofoliu” idei sau afirmații cu care nu am legătură.
        Vă doresc sărbători fericite ßi An Nou cu bucurii!

        0 voturi
        +1
        -1
    10. E dreptul fiecăruia la opinie. Ne dam cu părerea. Si eu cred că sunt obiectiv.
      ,,Mandatul președintelui poate fi prelungit doar in caz de catastrofa sau război”. Este mandatul prelungit? Da, că doar nu e al treilea. Ne aflăm în una din cele două situații? Nu.
      Trecând peste toate astea va doresc un An Nou cu sănătate, că-i mai bună decât toate!

      +4 voturi
      +1
      -1
    11. @ Valer Mărginean
      Și eu tot despre asta vorbeam: ”Am susținut că respectivele instituții nu și-au făcut treaba, lăsând unele activități ilegale să continue, iar prin asta să influențeze alegerile. Am și dat exemplul AEP.”
      Aici avem ideea sugerată ca fiind premiză majoră, respectiv faptul că au existat unele activități ilegale care au influențat alegerile. Premiza asta nu a fost demonstrată ci demontată (campania a fost a PNL care urmărea să-l crească pe Georgescu în dauna lui Simion). Dacă premiză majoră este falsă și raționamentul este fals. Raționamentul ăsta fals este inclus apoi ca premiză majoră în următorul raționament: influențarea tiktok face alegerile nedemocratice. Păi chiar dacă ar fi intrat rușii cu nave spațiale pe teritoriul țării, nu trebuia să existe anularea alegerilor. Dar deși n-au intrat decât pe tiktok, deși intrarea este atât de subtilă că nu poate fi demonstrată (nullum essere que non probandi), deși punerea ștampilei s-a realizat de persoane majore față de care există prezumția de responsabilitate (sau poate punem și asta în discuție și ne spune cumva CCR cine are drept de vot, cine nu are, pe cine să votăm din candidații care sunt cu certificat de eligibilitate primit de la UE), noi totuși suntem țară democratică cu un președinte peste limita celor 2 mandate care a nominalizat un premier care să ne conducă, un nenică pus de un impostor, o conducere care însemnă sărăcie, prostie, mizerie și trădare.
      Complexistatea intereselor geopolitice este imensă și cu efecte pe termen lung și noi nu avem pe nimeni să reprezinte inteligent interesul țării, noi avem ciolaci care, cel mult, au abilitatea să negocieze sinecuri și cedări de domenii strategice, securiști care fac trafic de dosare pentru comisioane, politruci a căror orizont se limitează la cantitatea de piper ce se bagă la cârnaț cu ocazia tăierilor de porc. Crăpăm toți sub greutatea jegului actualei clase politice și în timpul ăsta noi alegem să demolăm o minimă redută împotriva abuzului discreționar al unui stat absurd (alegerile). UDMR în CSAT. Eu știu că peste 75% din ungurii din jurul nostru sunt dispuși să-și vândă un rinichi, alții mai fanatici, pe amândoi, pentru realizarea corecțiilor tratatului de la Trianon.
      Oricum, noi ar trebui să alegem între un detaliu și un aspect major: între antipatia mea împotriva unui candidat și dreptul de a alege.
      Pe mine asta mă deranjează: faptul că există oameni care preferă să trăiască într-un gulag sovietic numai să nu iasă un așa zis putinist.

      --2 voturi
      +1
      -1
    12. @Valer Mărginean. Trebuie să recunosc că am fost prea naiv sperând la un alt răspuns (cu nume /persoane/ CONCRETE) decât am primit de la Dvs.
      Mi-ați răspuns cu generalități și bla-bla… Deci nu puteți să nominalizați persoane concrete din parlamentul actual, care – după părerea Dvs.- ar corespunde criteriilor Dvs. !? Aceștia sunt parlamentarii care au fost aleși. A greșit poporul? Păi n-ar trebui anulate și voturile parlamentare? Dacă tot suntem ”pe val”… Sau să schimbăm poporul…?

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Să le luăm pe rând.
        În primul rând, nu ați pomenit de persoane. Dacă asta ați fi cerut, probabil nu v-aș fi răspuns. Noi nu avem la dispoziție „baza de date” necesară pentru selecție.
        Apoi, cine spune că miniștrii trebuie să fie parlamentari? Nu trebuie.

        --4 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.