Au decis! Arădenii vor plăti 400 lei pe o gigacalorie la căldură

  de Raluca Medeleanu | 28 februarie 2019, 1:05 PM | Administraţie | Topic special

  2

  Consilierii locali au dat astăzi undă verde creșterii prețului gigacaloriei în Arad. Dacă până acum, prețul gigacaloriei a fost de 360,49 lei, iar subvenția pe care o oferea Primăria 86,64 lei, acum, în urma trecerii proiectului de hotărâre, prețul gigacaloriei va fi 596 lei, iar subvenția 204 lei, deci vorbim de o creștere de trei ori. Mai exact, pe factură, arădenii vor vedea o creștere a gigacaloriei de la 273,85 lei la 391,74 lei, adică cu 120 lei mai mult! Însă toate acestea se vor resimți abia în sezonul următor, căci Primăria va acoperi pentru acest sezon diferența din bugetul local.

  Așa cum era de așteptat, măsura a stârnit controverse, iar doi consilieri locali și un deputat arădean au luat cuvântul, insistând ca proiectul să fie anulat. Au vorbit, pe rând, Marin Lupaș, Gheorghe Săplăcan și Sergiu Vlad, fiecare dintre aceștia indicând că Primăria Arad poartă parte din vină pentru mărirea atât de mare a prețului. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat, 13 consilieri votând „pentru”, însă cu anumite amendamente, dintre care menționăm modificarea perioadei de subvenție pe care o oferă municipalitatea de la 1 martie, la 1 aprilie, ca sprijin pentru buzunarele arădenilor.

  În ciuda reproșurilor, Primăria Arad, prin vocea viceprimarului Călin Bibarț, și-a păstrat poziția în ceea ce privește vina acestor majorări, indicând drept inculpat Guvernul României și și-a exprimat intenția de a sprijini pe cât posibil arădenii, prin mărirea subvențiilor de la 24% la 35%.

  „Ca urmare a aprobării ANRE, generată de toate cheltuielile din ultimul timp din România, a crescut și prețul gigacaloriei substanțial, motiv pentru care noi, ca administrație locală, încercăm să venim în sprijinul cetățeanului. Astfel că pentru lunile din acest an, ianuarie, februarie și martie, din acest trimestru, subvenționăm integral această creștere, astfel că cetățeanul nu va simți în plată lunar nicio majorare. Apoi, în continuare, prin acest proiect de hotărâre am convenit să suportăm jumătate din creștere, din bugetul local, iar jumătatea cealaltă va fi practic o majorare pe care o va resimți cetățeanul. În cifre, dacă înainte, din prețul vechi, noi subvenționam 24% din valoarea lui, acum ajungem la o subvenție de 35%, iar ca valori, dacă anul trecut, în sezonul acesta, plăteam în jur de 12 milioane de lei noi ca subvenție, acest an – în care trei luni le acoperim integral, iar restul parțial – estimăm că vom trece de 40 milioane de lei, iar în ceilalți ani, când fiecare lună va fi subvenționată parțial, vom da în jur de 35 milioane de lei. Practic, dacă până acum ajutam cetățenii cu 12 milioane de lei, ca urmare a acestei majorări dictate de Guvernul României, vom plăti triplu ca subvenție. Și chiar și așa, cetățeanul va resimți în factură, dar probabil doar din sezonul viitor, căci acum vine primăvara și tocmai de aceea am căutat ca lunile de iarnă să le acoperim integral, ca arădenii să nu simtă o astfel de majorare. Sunt discuții, evident, nu e cel mai fericit mod, dar pe de altă parte există și alți cetățeni pe alte sisteme de încălzire, bugetul este a întregului Arad, iar ei nu primesc niciun fel de subvenție, decât cazurile sociale, care primesc subvenții pentru lemnele de foc și cărbune”, a declarat Călin Bibarț, la finalul ședinței Consiliului Local Municipal.

  Potrivit viceprimarului Levente Bognar, în Arad, 30.000 de apartamente au încălzirea prin sistemul termic centralizat.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.