joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Nu e destul că facturile la gaz și curent explodează… Guvernul a stabilit ca persoanele care stau la bloc să fie obligate să-și schimbe repartitoarele

    de - | 5 octombrie 2022, 10:26 AM | Naţional

    3

    imagine cu rol ilustrativ

    Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite, potrivit unei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial.

    OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică, prevede că „în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

    Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027, se mai arată în document.

    Concret, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoare de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

    Citește mai mult pe adevarul.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Și pt citirea de la distanță se percepe o taxă de către firma de profil pe fiecare apartament.
      O nouă șmecherie în cârdășie cu firmele respective dar e bine pt orice se poate da vina pe UE.
      Iar în Europa vestică sunt orașe și țări întregi care habar nu au de aceste repartitoare.
      Pt Arad cred ca singura soluție pt numărul scăzut de clienți actual sunt centralele de cvartal fostele puncte termice transformate în mini centrale de cartier la pachet cu panouri solare pe blocuri pt perioada de vară.
      În Aradul Nou sa implementat o centrală de cartier cu un randament mult mai bun decât CET-ul.
      Agentul termic nu trebuie să parcurgă o distanță mare până la consumator. Distantele mari înseamnă pierderi de apa și temperatura, avarii.
      Dar bineînțeles ca astea sunt soluții utopice în realitatea arădeană în care se reabilitează termic 12-14 blocuri anual și nici alea cum trebuie.
      Cred ca Primăria are prea multe priorități și defapt nici una cum trebuie.

      +4 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.