vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Asociația „Sfântul Martin”, împreună cu dr. Virgil Musta și mai multe instituții arădene desfășoară un amplu proiect în contextul pandemiei: „Împreună Salvăm Vieți”

    de Raluca Medeleanu | 5 februarie 2021, 11:52 AM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    0

    Asociația „Sfântul Martin” este cunoscută arădenilor pentru numeroase acțiuni de sprijin a comunității, probabil cea mai memorabilă fiind Gala „Comunitatea arădeană sprijină performanța”, în care au fost susținuți financiar și promovați elevii performeri ai Aradului. În pandemie, reprezenanții Asociației „Sfântul Martin” au dorit să vină în sprijinul sistemului medical din Arad, astfel că a realizat un parteneriat cu Fundația de Ajutor Medical Profilaxis Timișoara, Primăria Municipiului Arad, Societatea medicină de familie/medicină generală a judeţului Arad, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” și Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, pentru o acțiune amplă de strângere de fonduri, numită „Împreună Salvăm Vieți”. Banii adunați urmează să fie folosiți pentru a achiziționa pulsoximetre și concentratoare de oxigenm, aparatură necesară în monitorizarea și tratamentul Covid-19.

    Totul a început în urma întâlnirii cu acum deja celebrul doctor Virgil Musta, de la Timișoara, care la ora actuală derulează un astfel de proiect în orașul din vecini, prin Asociația Profilaxis.

    „Doctorul Musta a susținut de-a lungul timpului Gala noastră „Comunitatea arădeană sprijină performanța”, aflată sub Înaltul Patronaj al Ambasadei Franței în România. Auzind că el face acum acest proiect la Timișoara, i-am propus să implementăm și la Arad conceptul, care mi-a părut mai mult decât eficient pentru bolnavii de Covid care se tratează la domiciliu, sau care în urma externalizării din spital rămân cu probleme respiratorii. Domnul dr. Musta a acceptat și apoi am obținut și sprijinul Primăriei Arad, după care m-am gândit că e benefică și includerea în parteneriatul acesta și a celor două universități, întrucât studenții voluntari își aduc aportul la implementarea cu succes a proiectului”, ne-a spus Aurelian Boit de la Asociația „Sfântul Martin”.

    De pe site-ul oficial „Împreună Salvăm Vieți”, isvarad.ro, aflăm că suma necesară se ridică la 327.870 lei, fiind calculată pentru 500 pulsoximetre și 100 de concentratoare de oxigen.

    „Între timp, noi, pe asociație, am cumpărat și 250 pulsoximetre, banii care mai trebuie strânși sunt pentru cele 100 concentratoare și accesoriile de schimb ale acestora, dintre care 36.000 lei avem strânși, sper să reușim să mai adunăm măcar jumătate din sumă până în 15 februarie când ajung aparatele”, ne-a spus Aurelian Boit.

    Un program informatic va coordona eficient distribuirea donațiilor și va oferi recomandări medicilor de familie, în vederea gestionării pacienților cu Covid-19

    Aurelian Boit ne-a explicat cum se va desfășura distribuirea pulsoximetrelor și a concentratoarelor de oxigen, totul cu ajutorul medicilor de familie arădeni, ai voluntarilor și al unui program pus la dispoziție de dr. Musta.

    „Dr. Musta pune la dispoziție un program informatic numit pandemic controller, creat pe baza experienței sale de când a început pandemia, care oferă foarte multe informații medicilor de familie. Pe baza protocolului încheiat între instituțiile partenere, există un contract în care cu ajutorul voluntarilor – sunt circa 16 la ora actuală – se introduc informații despre bolnavii de Covid din Arad care se duc la Spitalul Județean să își facă analizele. Medicul de familie, în momentul în care bolnavul e introdus în sistem, e semnalat în baza unui SMS si a unui mail că are pacient în program, el vede analizele specifice, primește recomandări pentru diferite tipuri de tratament, în funcție de stadiul bolii și inclusiv recomandări pentru monitorizarea cu pulsoximentru sau concetratorul cu oxigen. În momentul în care medicul de familie apreciază că pacientul pe care îl tratează la domiciliu sau care în urma externalizării i se cere monitorizare cu concentrator de oxigen, sună la un număr de telefon dedicat acestui proiect, la Primăria Arad, iar după semnalare, sunt mobilizați voluntarii care se deplasează cu concentratorul. Acestea vor fi date în custodie gratuită, pe bază de proces verbal de predare-primire pacientului și vor rămâne în posesia lui până când medicul de familie consideră că nu mai este necesar. Atunci, noi aducem aparatul la sediu, îl dezinfectăm și îl pregătim pentru o nouă livrare”, ne-a declarat Aurelian Boit, dorind să specifice că aceste concentratoare sunt noi, marca Philips de ultimă generație și sunt achiziționate la prețuri preferentiale, avantajoase, grație implicării în proiect a doctorului Virgil Musta.

    „Este primul proiect de o asemenea avengură, în care voluntarii sunt cu contract de voluntariat, activitatea fiind autorizată din punct de vedere al securității muncii și sănătății”, a mai spus Aurelian Boit.

    Persoanele care doresc să ofere o donație sau firmele care doresc să ofere o sponsorizare o pot face direct pe site-ul oficial „Împreună Salvăm Vieți Arad” (prin ACEST link).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.