Asociația bucureșteană Ephemair își transferă „artileria grea” la Arad, în parteneriat cu kinema ikon
Joi și vineri, 19 și 20 august, în colaborare cu kinema ikon și mai multe organizații de cultură și educație din țară, Asociația Ephemair din București propune arădenilor două evenimente la Muzeul de Artă, „eART35 talks” și „70%C9H9N”, cel din urmă extinzându-se și la KF.
Atelierul arădean de artă experimentală kinema ikon este unul dintre cele mai importante fenomene culturale pe scena artei contemporane românești, dovadă fiind numeroasele participări de-a lungul anilor (și cu precădere în ultimul timp) la evenimente de anvergură ale domeniului, în epicentre artistice naționale precum capitala, Cluj-Napoca și Timișoara. Acum e timpul ca actorii culturali din București, Cluj și Iași să vină la Arad, în cadrul unui proiect dublu, susținut de branduri și instituții „grele” precum Rezidența BRD Scena9, Lateral Space din Cluj-Napoca, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Art + Design din Iași și Revista Arta.
Organizatorul celor două evenimente este Asociația Ephemair, ONG-ul „responsabil”, printre altele, și cu dezvoltarea proiectului NAG – Noaptea Albă a Galeriilor. Cel mai recent proiect al acestei asociații – cel care va ajunge acum și la Arad – este „eART35 talks”, o cercetare artistică asupra schimbărilor post-pandemice din câmpul culturii si al educației, ce adună generații diverse de teoreticieni, filosofi și artiști într-o serie de dezbateri și expoziții, în București, Cluj, Arad și Iași.
La „eART35 talks” din Arad va participa Călin Man (artist vizual, liderul kinema ikon), Nita Mocanu (artistă și profesoară de arte vizuale la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, membru kinema ikon), Raluca Paraschiv (lector la UNARTE București, discipline predate: Comunicare și relații publice în artele vizuale, Semiotica vizualului), iar moderatoarea va fi Raluca Oancea (de asemenea, lector la UNARTE București, unde predă Estetică și Arta Noilor Media + colaboratoarea Revistei Arta). Evenimentul va avea loc în sala kinema ikon a Muzeului de Artă Arad în data de 19 august, de la ora 19:00.
Nu în ultimul rând, vor participa la dezbatere și artiștii expoziției „70%C9H9N”, Alex Antonescu, Marian Codrea, Dan Chiș, Dragoș Dogioiu, Alexandra Drăgulinescu, Ioana Dumitrescu, Dora Huiban, Marta Mattioli, Ema Motea, Marina Oprea, Emanuel Ștefan, Toma Ștefănescu și Selina Yilmaz, un eveniment curatoriat de Raluca Oancea și asimilat în seria de expoziții marca kinema ikon care poartă titlul generic „serial”, aflat la sezonul 4 și episodul 6. Expoziția va avea loc tot în sala kinema ikon din incinta Muzeului de Artă vineri, 20 august, începând cu ora 18:00, după care la KF, la ora 20:00.
Despre eART35 talks:
După șocul inițial al pandemiei și prelungirea acestuia pe termen nedefinit, în contextul inflației de conținut digital în câmpul artei și educației și în preambulul expoziției 70%C9H9N care va putea fi vizitată din 20 august la Muzeul de Artă din Arad, echipa eART35 de teoreticieni, filosofi și artiști, din Arad, București, Cluj, Iași continuă investigația asupra posibilităților artei și teoriei de a funcționa online, asupra redefinirii profesorilor ca producători de content, asupra utilității tururilor virtuale în galerii, talk-urilor înregistrate, meet-urilor și zoom-urilor.
„În perioada actuală, saturată de «content», ne este clar tuturor că informațiile (distribuite, multimediale) sunt o condiție necesară dar nu suficientă a educației sau creației artistice. Care sunt noile tactici pe care un artist le poate angaja astăzi în scopul de a virusa social media, de a propaga pe canalele globale propriile mesaje critice, destabilizatoare? În ce măsură pot profesorii iniția un set de repere indispensabile orientării în acest ocean haotic al ersatz-ului, al noninformativului?” — Raluca Oancea, directorul proiectului eART35.
eART35 este o cercetare artistică a schimbărilor din câmpul culturii și al educației apărute în perioada pandemică. O radiografie a utilității tururilor virtuale în galerii, a talk-urilor înregistrate, meet-urilor și zoom-urilor va fi realizată în contextul unei serii de discuții și expoziții programate pe parcursul urmatoarelor 4 luni in Bucuresti, Cluj, Arad și Iași. Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
Despre kinema ikon: serial / s. 4 / e. 6 – 70%C9H9N:
Această expoziție își propune să investigheze evoluția imaginii digitale postpandemie, în contextul în care tehnologia NFT a luat amploare iar proiectele XR au cucerit propriile secțiuni la Cannes și alte festivaluri. La o primă vedere, toate condițiile de producere a artei media digitale sunt îndeplinite. Se vorbește chiar despre un original digital, despre o nouă estetică, despre insinuarea categoriilor lumii virtuale în real. Cu toate acestea, un procent semnificativ din imaginile care inundă internetul nu reprezintă decât zgomot, slogane obsesive ale unui capitalism digital grăbit și intruziv, fake news comentate trivial sau afișate insistent pe benzi neon, o baltă entropică de deșeuri, afecte induse și individualități pierdute. De asemenea, tehnologia NFT, lansată în numele descentralizării și a libertății digitale este folosită de celebre galerii precum Uffizi pentru a-și crește vânzările kitsch-izând numele lui Michelangelo, iar în România credincioșii sunt anunțați de o casă de licitații că numai cumpărând un NFT pot arunca o privire în altarul Catedralei Mântuirii Neamului.
În acest context, întrebarea care ne preocupă este legată de noile tactici pe care un artist le poate angaja astăzi în scopul de a virusa social media, de a propaga pe canalele globale propriile mesaje critice, destabilizatoare. Cum putem iniția un set de repere indispensabile orientării în acest ocean haotic al ersatz-ului, al noninformativului? Cât de ireversibilă este mutația fotografiei și a filmului de la re-prezentare la simulare? Cum se modifică discursul despre real într-o lume în care realitatea este mai curând produsă, sintetizată? Cum afirmăm adevăruri, fie și subiective, într-o epocă a postadevărului? Cum ne virtualizăm corpul, cum ne modelăm subiectivitatea, cum ne disociem de algoritmi, emoticoane și sentimente prefabricate? Cum devenim invizibili, imuni la strategiile de urmărire și normalizare ale noilor „societăți de control” (Deleuze)?
Imaginile produse de noi, prea colorate, prea rele și urâte pentru a fi prezentate într-un multiplex, își propun să se distingă mai curând prin velocitate și accesibilitate, asemeni “imaginii sărace” a lui Hito Steyerl. Savurându-și condiția de „reziduuri aduse de valuri la țărmul economiilor digitale” ele se vor mulțumi să sfideze “patrimoniul, cultura națională sau dreptul de autor”.
Expoziția este parte a proiectului cultural eART 35, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Despre Asociația Ephemair:
Asociația Ephemair are drept scop dezvoltarea unor proiecte culturale care promovează arta contemporană românească și internațională. De asemenea, Asociația Ephemair își asumă responsabilitatea socială și rolul educativ față de tineri cărora încearcă să le faciliteze accesul la cultura generației din care fac parte, prin organizarea de evenimente culturale cât mai variate.
Proiectele realizate în cadrul Asociației Ephemair au consolidat scena culturală locală prin evenimente care au implicat deopotrivă instituții din sectorul public și cel privat, ajutând la conștientizarea beneficiilor pe care le pot avea cultura și societatea din România prin asimilarea fenomenului artelor contemporane și sprijinul tinerilor artiști.
Comentariile portalului
== UN MEDIC ,UN INTELIGENT NU VA ALEGE NICIODATA O NULITATE SA L CONDUCA ==DAR DIN PACATE ROMANIA ARE 3/100 INTELIGENTZI SI 52/100 ANALFABETZI FUNCTZIONALI . MAI MULT AVEM PESTE 7,7 MIL DE SUFLETE CU (...)
Și atunci nu este momentul reconfigurării întregului bulevard de la Podgoria la Teatru. Mutat circulația pe mijloc, lărgit pietonalul lângă imobile și creând posibilitatea unor (...)
Tara aberanta oras aberant primar fraudulos...