vineri, 25 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Asalt pornit pe TikTok în aprilie: 130 de cereri de anulare a hotărârii CCR. Prima cerere, depusă la Curtea de Apel Timișoara!

    de Adriana Barbu | 25 aprilie 2025, 1:23 PM | Naţional | Topic special

    0

    Peste 130 de cereri privind anularea sau suspendarea deciziei Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale din decembrie 2024 s-au înregistrat la curțile de apel din România de la începutul lunii aprilie, după o companie pe TikTok!

    Prima cerere privind anularea a fost înregistrată pe 8 aprilie 2025 la Curtea de Apel Timișoara. Din cele peste 100 de cereri, doar 4 sunt adresate acestei instanțe, cele mai multe fiind înregistrate, desigur, la București (30), Cluj (16) și Iași (15).

    Informația despre numărul mare de cereri de anulare a deciziei CCR a fost semnalată prima dată pe Facebook, de un cadru didactic de la UBB Cluj-Napoca, potrivit Hotnews, și în newsletterul Biancăi Oanea, la scurt timp după ce știrea privind decizia Curții de Apel Ploiești a „lovit” România.

    Dezvăluirile au început să apară ulterior: G4 Media, Hotnews, Info Sud-Est au arătat că întreaga mișcare a pornit de pe TikTok, inițiată de fosta judecătoare a Tribunalului din Botoșani, Lăcrămioara Axinte.

    CCR Daniel 2

    Cristi Danileț și câteva explicații pe contul său de facebook

    Campanie pe TikTok și lecții pentru depunerea cererilor în instanță

    „Pe un site care poartă numele Turul 2 Înapoi, utilizatorii sunt instruiți, pas cu pas, cum să acționeze în judecată CCR. Pagina conține trimitere către contul de TikTok al fostei judecătoare a Tribunalului Botoșani, Lăcrămioara Axinte. Acolo, aceasta – în prezent pensionară – explică cum se plătește taxa judiciară de timbru”, arată jurnaliștii de la Hotnews.

    La rândul său, Cristi Danileț – care a comentat decizia Curții de Apel Ploiești – a postat ieri faptul că „site-ul care a dus la acest val de acțiuni este https://anulareccr.vercel.app/”, și că „începând cu 10 aprilie 2025, pe portal.just.ro, apar înregistrate peste 120 de dosare în care se cere suspendarea și anularea Hotărârii CCR privind reluarea alegerilor. Pârât în toate dosarele este Curtea Constituțională a României”.

    El a mai spus că „pentru a se eluda sistemul de repartizare aleatorie computerizată, mai multe persoane – care nu au legătură cu dreptul – au introdus aceeași cerere la aceeași instanță (Curtea de Apel Ploiești), în aceeași zi. Dosarele s-au înregistrat unul după altul, de la nr. 292 la 304. În felul acesta, este suficient ca unul singur să ajungă la judecătorul ‘preferat’.”

    CCR

    Fosta judecătoare și campania inițiată pe TikTok

    Cine este fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte, coordonatoarea campaniei pe TikTok

    Mass-media a scos la iveală, la mai puțin de o zi de la decizia de la Ploiești, faptul că la începutul lunii aprilie a avut loc un asalt asupra instanțelor: toate curțile de apel din România au fost bombardate cu peste 100 de cereri de suspendare a deciziei CCR privind reluarea alegerilor.

    Într-o singură zi, 10 aprilie, au fost înregistrate 100 de cereri. Multe dintre acestea au fost identice și introduse la aceeași instanță, pentru a ocoli sistemul de repartizare aleatorie.

    Fosta judecătoare din Botoșani este cea care a redactat modelul de cerere și a realizat mai multe videoclipuri pe TikTok în care explică modul de trimitere a cererilor către instanțe. În aceeași zi, instanțele au primit deja zeci de astfel de cereri.

    @consuela.rn

    sursa:@Lacramioara Axinte Toţi cetățenii româniei care susținem turul doi înapoi, intrați pe avc.Axinte Lăcrămioara şi completați plângerea, data limită 7.04. Doamne Ajută! #RomâniaLiberă #RomâniaDemnă #reluareaturului2

    ♬ original sound – consuela rn

    Potrivit Info Sud-Est și G4 Media, Lăcrămioara Axinte – anti-DNA în urmă cu 10 ani – este descrisă drept „anti-reformistă, promovată de luju.ro și de Realitatea Plus, portavocea pro-rusului Călin Georgescu în campania electorală actuală”.

    Aceleași surse notează că fosta judecătoare, fan declarat al lui Georgescu, cere „dreptate pentru BogPr”, acuzat de procurori și arestat preventiv pentru că ar fi plătit influenceri TikTok în scopul coruperii alegătorilor în favoarea lui Călin Georgescu la alegerile din 24 noiembrie.

    Judecătoarea a publicat „strategia” și pe blogul său, dar și pe site-ul anulareccr.vercel.app.

    Aceasta a avut poziții publice anti-Ucraina, antivacciniste în timpul pandemiei COVID-19 și a făcut mai multe declarații împotriva fostului președinte Klaus Iohannis.

    CCR contestatie

    Cereri depuse în instanțe (Foto: Casa Jurnalistului)

    Procesele împotriva deciziei CCR și cazul judecătorului Alexandru Vasile

    În procesele intentate în prezent, se cere suspendarea sau anularea unui „act administrativ”, deși decizia CCR nu este un act administrativ. Judecători, juriști și experți în drept susțin că astfel de cereri nu ar trebui soluționate de secțiile de contencios administrativ și fiscal ale curților de apel – de fapt, nu ar trebui soluționate de nicio instanță, întrucât deciziile CCR nu pot fi atacate în justiția română.

    Multe dintre cererile înregistrate așteaptă sentința în aceste zile, în timp ce zeci de judecători au respins deja acțiunile, considerând că acestea nu intră în competența instanțelor judecătorești.

    Un singur judecător a admis cererea: cel din Ploiești.

    Cine este judecătorul Vasile Alexandru?

    Vasile Alexandru este judecător la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel Ploiești. A fost anterior judecător la Tribunalul Prahova, iar între 2013 și 2017 a fost detașat la Ministerul Justiției.

    Potrivit declarației de avere, Vasile Alexandru deține un apartament în Ploiești, un autoturism Skoda Octavia din 2007, are un salariu anual de 205.000 lei și active financiare în valoare de 200.000 lei.

    Parchetul a formulat deja recurs împotriva deciziei Curții de Apel Pitești, iar cel mai probabil Înalta Curte de Casație și Justiție o va anula, având în vedere că a respins cereri similare formulate de Călin Georgescu.

    Citește mai jos:

    Parchetul reacționează: a declarat recurs împotriva deciziei de anulare a hotărârii CCR, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești

    Mai mult, Inspecția Judiciară a fost sesizată și va verifica activitatea judecătorului.

    Un alt magistrat este cercetat de Parchetul General, în dosarul lui Călin Georgescu, pentru „sprijinirea activităților infracționale”. Magistratul este în prezent în activitate.

    Ce spun experții în drept despre aceste contestații?

    Potrivit mai multor specialiști în domeniu, inclusiv fostului judecător al Curții Constituționale Tudorel Toader, o instanță de judecată nu poate suspenda sau anula o decizie a CCR, cu atât mai puțin una deja pusă în aplicare – cum este cea privind anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, concretizată prin emiterea Hotărârii de Guvern privind organizarea de noi alegeri în mai 2025.

    Tudorel Toader a declarat că „judecătorul care a pronunțat o astfel de decizie a reușit să aducă în atenția publică numele său, chiar dacă printr-o decizie inadmisibilă, în afara exigențelor legale și constituționale”.

    Acesta a subliniat că „deciziile CCR sunt definitive, produc efecte de la publicarea în Monitorul Oficial și nu pot fi atacate. Judecătorul fondului nu are competență asupra jurisdicției constituționale, care este în afara sistemului judecătoresc, dar care a reușit să devină, să spunem, cunoscut în societatea românească, fie și printr-o anomalie juridică.”

    Tudorel Toader a declarat la Antena 3 că nu îl cunoaște pe Vasile Alexandru, deoarece, la două luni după ce a devenit ministru, i-a revocat din funcție pe toți magistrații din minister, spunându-le că „e nevoie de ei în robe” pentru a înfăptui actul de justiție în instanțe.

    Conform CSM, citat de G4Media, Vasile a mai fost detașat la Ministerul Justiției pentru o perioadă de patru ani, între 1 august 2013 și 15 iulie 2017, și dorea să revină în minister în 2020, în mandatul nou început al ministrului Stelian Ion (USR).

    Reamintim cititorilor că judecătorul Alexandru Vasile, de la Curtea de Apel Ploiești, a decis, joi, anularea și suspendarea deciziei Curții Constituționale (CCR) privind anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. Decizia poate fi atacată în termen de cinci zile de la pronunțare.

    Apelul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

    Citește și: 

    UpdateCurtea de Apel Ploiești suspendă și anulează decizia CCR privind alegerile prezidențiale. Decizia nu este definitivă

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.