vineri, 25 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Viața, așa cum e – O decizie care a anulat anularea alegerilor pune țara pe jar

    de Valer Mărginean | 25 aprilie 2025, 7:01 AM | Topic special | Viața, așa cum e

    0

    Judecătorul Alexandru Vasile având în fundal un monument care ar putea explica decizia de anulare a anulării...(foto: libertatea.ro)

    Cu mai puțin de două săptămâni înainte de botezul fiicei sale, o mamă află că s-a anulat o veche decizie prin care i s-a interzis să facă avort în urmă cu 6 luni – fetița s-a născut prematur și cu câteva probleme ce par a se fi rezolvat, așa că totul părea că decurge normal pentru creștinare. Doar că decizia asta a instanței a tulburat liniștea familiei, mai ales că judecătorul a dispus nu doar anularea actului de interzicere a avortului, ci a dispus unității medicale efectuarea acestuia, pe cheltuială proprie, plus achitarea cheltuielilor de judecată.

    Vi se pare absurd? Ei bine, viața în România ne arată că nimic nu este suficient de absurd încât să nu se poată întâmpla cândva. Sigur, povestea de mai sus este inventată tocmai pentru a putea fi înțeleasă cât mai bine Hotărârea completului 12 F al Curții de Apel (CA) Ploiești din 24 aprilie 2025 prin care anulează Hotărârea Curţii Constituţionale (CCR) nr. 32 din 6 decembrie 2024 (cea prin care au fost anulate alegerile prezidențiale din 2024) și suspendă executarea acesteia (toată hotărârea, AICI).

    Mai mult, obligă Curtea Constituțională a României la plata cheltuielilor de judecată către reclamantă, în cuantum de 70 de lei.

    Cei mai puțin familiarizați cu problemele juridice probabil nu înțeleg mare lucru din povestea asta și astfel nici nu sesizează pe de o parte absurdul situației, iar pe de alta, pericolul pe care-l reprezintă la adresa stabilității statului român.

    Să le luăm pe rând, dar nu înainte de a preciza că decizia CA Ploiești nu este definitivă, că Parchetul de pe lângă CA Ploiești a făcut recurs și că este greu de crezut că acesta nu va fi admis.

    În primul rând, trebuie să spunem că hotărârile CCR sunt definitive și executorii și nu pot fi supuse niciunei căi de atac. De altfel, Constituția României stipulează la articolul 147 că „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii (…)”.

    În al doilea rând, nicio decizie a CCR nu este act administrativ, deci nu intră sub incidența procedurii de contencios administrativ, cum a judecat „completul 12 F” de la CA Ploiești. Exagerând puțin, am putea compara judecata de la CA Ploiești cu judecarea unui criminal condamnat definitiv, după procedura de încheiere a contractelor colective de muncă.

    Și nu în ultimul rând, trebuie să spunem că și dacă prin absurd această hotărâre ar deveni definitivă, ar fi imposibil de pus în aplicare pentru că Hotărârea CCR „anulată” a fost pusă în aplicare prin programarea și organizarea alegerilor din mai.

    Ce mai, o decizie care chiar pune țara pe jar, dacă nu cumva îi dă foc de-a dreptul.

    Este absolut de neînțeles ce a gândit judecătorul „12 F” când a luat decizia de anulare a unei Hotărâri a CCR, pe care a tratat-o ca și cum ar fi un simplu act administrativ, așa cum ar fi decizia unui șef de Serviciu de a sancționa un subaltern sau o dispoziție de primar.

    Și asta, cu atât mai mult cu cât o acțiune având ca obiect anularea aceleiași Hotărâri a CCR a fost respinsă ca inadmisibilă de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 11 decembrie 2024. Mai mult, conform unor informații transmise presei de Consiliul Superior al Magistraturii, alte curți de apel din țară au mai soluționat, prin respingerea acțiunii, încă aproximativ 30 de contestații în anulare a Hotărârii CCR.

    De altfel, Secția pentru judecători a CSM a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica posibila abatere disciplinară săvârșită de judecător – probabil i se va imputa încălcarea articolului 271, litera s), „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”,  mai precis, că a nesocotit din  „din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material ori procesual”, ceea ce înseamnă gravă neglijență.

    Cine are puterea de a lua o decizie, trebuie să aibă și puterea de a și-o asuma

    Cert este că în acest moment este greu de înțeles ce s-a întâmplat cu „completul 12F”, care în realitate este judecătorul Alexandru Vasile. Dacă din punct de vedere medical totul este în regulă, nu ne mai rămân decât două variante explicative.

    Prima ar fi aceea că a dat curs unei mai vechi supărări legate de faptul că i-a fost revocată detașarea pe 3 ani la Ministerul Justiției (MJ), după doar o lună. Dumnealui mai fusese detașat la MJ timp de 4 ani, între 2013 și 2017 și ar mai fi vrut o detașare și în 2020, odată cu instalarea în fruntea MJ a lui Stelian Ion de la USR. Cum spuneam, detașarea i-a fost revocată după doar o lună.

    Iar de aici putem specula cea de-a doua variantă care ar explica ciudata decizie de anulare a Hotărârii CCR de anulare a alegerilor. Care ar conveni tocmai candidatei USR la prezidențiale. Desigur, nu știm dacă judecătorul Alexandru Vasile chiar este un apropiat al fostului ministru sau al USR. Poate între timp a devenit simpatizant AUR…

    Ne putem doar întreba dacă a fost răzbunare sau calcul rece și implicare intenționată în lupta politică? Pentru că ar fi dezamăgitor de banal să aflăm, după verificarea Inspecției Judiciare, că pur și simplu judecătorul este un idiot…

    Sigur, într-o lume cu tot mai puține țigle pe casă orice este posibil. Deocamdată nu băgăm mâna în foc pentru niciuna dintre variante, dar nici nu le excludem. Așteptăm totuși o decizie publică a Inspecției Judiciare după verificare.

    Până atunci însă, trebuie să arătăm că efectul sigur al Hotărârii de la CA Ploiești este că România a intrat iarăși într-o zonă de instabilitate, de nesiguranță și, posibil, de violențe stradale.

    Cu siguranță cei ce susțin „turul 2 înapoi” se vor reactiva și se vor organiza. Nu mă gândeam chiar la susținătorii Elenei Lasconi, pentru că la câți mai are ar putea organiza mai degrabă un ceai dansant decât o mișcare de stradă. În schimb urmașii lui Zamolxes, Decebal sau Duras-Diurpaneus, mă rog, câți or mai fi și ei nesupuși vreunei măsuri preventive, ar putea ieși în stradă. Poate chiar mobilizați de AUR sau POT.

    Deja rețelele sociale s-au incins, iar judecătorul este un erou. Puțini au curaj să spună că a dat-o în bară – e un act de curaj să te opui curentului. În schimb, unii îl văd deja viitor ministru al Justiției. Evident, unii susțin că totul este o lucrătură menită să anuleze alegerile din mai, să se reia turul 2 pentru a-l mulțumi pe Trump.

    decizie castigat

    decizie gavrila

    Evident, în stradă nu vor putea face mare scandal, pentru că instituțiile de forță vor reacționa fără ezitare, dar agitația va reînvia anumite sentimente printre cei ce s-au mai retras după scoaterea din joc a lui Georgescu.

    Cu siguranță însă Hotărârea luată de „completul 12 F” va atrage și mai multă neîncredere în conducerea României și, mai ales, în justețea unor decizii controversate, cum este și cea a anulării alegerilor.

    Nu este exclus ca această neîncredere să ne afecteze inclusiv economic. Vom vedea în  următoarele zile cum va reacționa bursa de la București, dar și cum vor reacționa posibilii investitori străini, care oricum nu debordau de încredere în noi în ultima vreme.

    „Completul 12 F” a mai demonstrat odată că România este condusă de un clan politic transpartinic, clan care a slăbit toate structurile statului prin supunerea instituțiilor, vulnerabilizând grav siguranța țării. Și asta, numai pentru a-și asigura liniștea și siguranța în derularea afacerilor.

    „Completul 12 F” a demonstrat încă o dată că România este în mare pericol și numai apartenența la UE și NATO ne-a salvat de la catastrofa de a fi devenit un fel de gubernie sovietică.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.