miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Aș declara, fără ură, că sunt heterosexual, ortodox și vaccinat, dar mă tem

  de Valer Mărginean | 9 octombrie 2023, 8:22 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  9

  Normalitatea nu iese la paradă (foto: newsweek.ro)

  Nu cred că sunt singurul care vede sau simte în jur tot mai multă intransigență, împinsă până la ură. O ură revărsată zilnic, în spațiul public, împotriva a tot ce se poate: minorități și majorități etnice, minorități și majorități sexuale, credincioși sau atei, simpatizanți sau nesimpatizanți ai unor partide sau grupări politice. Să spui că ești vaccinat sau heterosexual este aproape la fel de periculos cu a nu ține cu UTA în Arad. Nu mai spun, dacă faci greșeala de a recunoaște că ești ortodox.

  Nimeni nu mai pare dispus să-l înțeleagă pe celălalt, să discute calm, să contrazică argumentat dacă nu este de acord cu părerea celuilalt. Nimeni nu mai pare dispus să verifice, să caute surse autorizate pentru informare, nimeni nu mai pare dispus să „piardă vremea” cu eleganța dialogului. Caută replici cât mai tăioase prin care nu doar își contrazic interlocutorul, ci îi distrug părerea sau opțiunea, dacă nu cumva și pe el. Iar de aici, până la violență reală nu-i decât un pas.

  Și, ca să fim bine înțeleși, nu-i vorba doar despre „dezbaterile” de pe facebook. Ura se simte peste tot, de la alimentara din colț, până la primărie, de la serviciu, până la restaurant. Ca să nu mai vorbim de șosele sau de politică. Peste tot ură, vecină cu violența, chiar fizică.

  Traumele din vremea pandemiei încă sunt vii. Și chiar nu reușesc să înțeleg de ce. Am trecut printr-o mare grozăvie, cu zeci de mii de morți, am supraviețuit, dar nu suntem nici mulțumiți, nici recunoscători. Am avut norocul să facem parte dintr-o asociere de state (Uniunea Europeană) care ne-a ajutat să avem acces la vaccinuri, nu mult după ce au început să fie produse. Am avut și medicamente, am avut și medici, am avut și spitale și, de bine, de rău, aparatură.

  Citiți aici: România, prima pe listă țărilor dezvoltate în care s-a murit „peste normal” în pandemie 

  N-am fost în situația altor state, singure și sărace unde s-a murit pe capete – vă mai amintiți imaginile din Venezuela, cu morții lăsați pe străzi? – dar în continuare devenim agresivi când se vorbește despre vaccinuri. Cu „dovezi” care mai de care mai „științifice”. Faptul că „părinții” vaccinului au primit recent premiul Nobel pentru „descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice, care permit dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva Covid-19”, precis nu înseamnă mare lucru pentru „marii specialiști” antivacciniști.

  Citiți aici: Invenția vaccinurilor împotriva Covid-19 câștigă Premiul Nobel la Medicină 

  Și încă n-am scăpat de covid, am avut parte doar de o pauză. Nu va fi ca în 2020 – 2021, dar tare mă tem că se va mai muri din cauza acestui virus. Nu zic să faceți ca mine – m-am vaccinat de trei ori și, deși mi-am luat porția de sudalme, o voi mai face dacă va fi nevoie – dar nici nu vă lăsați prostiți de mesajele celor care vă îndeamnă să beți apă sfințită pentru a fi protejați.

  Apa sfințită a fost un exemplu, poate neinspirat, în opinia nu doar a antivacciniștilor, ci mai ales a celor mai mulți ortodocși. Nu și a mea, deși sunt și eu ortodox. Poate tocmai pentru că sunt ortodox m-a durut reacția unor fețe bisericești care s-au declarat împotriva vaccinului. Cred cu toată ființa mea că a fost și, din păcate, încă mai este, o mare sminteală acest amestec în problemele de sănătate publică.

  Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spunea că „Iraționalul antivaccinism justificat religios rămâne o mare și riscantă neînțelegere care îi poate transforma pe unii, nu puțini, în martiri ai unei cauze false. Biserica și cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici anti-vaccinare”.

  Dacă până acum mi-am luat-o doar de la antivacciniști și, atunci când am susținut că religia ar trebui să fie materie opțională la bacalaureat (articolul poate fi citit aici), de la atei, acum mi-o voi lua și de la mulți ortodocși. Desigur, de la toți, în numele libertății și al adevărului pe care doar domniile lor îl dețin. Tocmai de aceea, le doresc tuturor sănătate. Chiar și celor care mă vor sudui pentru cele ce urmează.

  Heterosexual, dar nu fac paradă

  Nu am absolut nimic împotriva comunității LGBTQ+. Ion Țiriac spunea că a realizat că este bogat atunci când nu s-a mai uitat la preț când alegea ce să mănânce la restaurant. Adică, s-a eliberat de-o grijă. Parafrazându-l, voi spune că mă simt eliberat de orice resentiment față de acestă comunitate de când am realizat că nu o mai „caut”. Nici pe stradă, nici în magazine sau pe unde mai umblu, nici măcar în minte. Pur și simplu m-am eliberat de această problemă, falsă, la urma urmei, a existenței lor.

  Nu îmi mai pun demult problema normalității – nici măcar când este vorba de căsătoria între persoane de același sex – și cred, ca un creștin ortodox ce sunt, că și ei sunt copiii lui Dumnezeu – iar mi-o iau de la ortodocși! Mă deranjează doar agresivitatea cu care se promovează, mai ceva decât pariurile sportive. Iar cea mai agresivă îmbracă forma acelor parade de prost gust și fără sens, urmate în București, an de an, de „parada” lui G. Becali și a preoților săi care „dezinfectează” traseul cu aghiasmă. Subiect de cancan, dar și motiv de a-și atrage ura multor heterosexuali.

  Dacă diversitatea este normalitate, ce caută în stradă? Normalitatea nu face paradă.

  Un primar și multă ură

  N-am vorbit despre ura căreia i-a căzut victimă Vișinel, acel tânăr care a murit după bătaia aplicată de polițiștii locali din Arad. Pentru că aici este ceva mai mult decât ură. Asemenea porniri atavice nu se pot naște doar din ură, așa că precis vom mai analiza cazul.

  N-am vorbit nici despre politicieni, cei care, prin atitudinea lor încurajează manifestările ostile și chiar ura între oameni. Încurajează, în primul rând prin exemplul personal, apoi prin mesaj și atitudine. Îl voi da exemplu doar pe întâistătătorul municipiului, deși nu se deosebește mult de ceilalți politicieni cu domiciliul în Arad.

  Este în fruntea Aradului de aproape un mandat și jumătate, perioadă în care, prin atitudinea sa țâfnoasă, prin jignirile adresate tuturor celor care își permit să-i critice „mărețele” realizări scoțându-i în evidență greșelile, unele chiar ilegale, Călin Bibarț a reușit să rupă comunitatea arădeană. Să-i învrăjbească pe unii împotriva celorlalți, în funcție de atitudinea față de faptele sale.

  Un primar care-și „bagă picioarele” în ziariști și în munca lor și le bagă, de fapt, în toți cetățenii care se informează din acea muncă.

  Un primar care, la câteva minute după cel mai mare cutremur care a zguduit vreodată Aradul, nu a avut altceva mai bun de zis decât că va dispune o acțiune de amendare a arădenilor care nu-și reabilitează casele, nu transmite decât că-i urăște pe arădeni.

  Un primar care de mai bine de 3 luni de când Vișinel a fost omorât de (cel puțin) unul dintre subordonații lui din Poliția locală nu și-a făcut timp să spună măcar un cuvând despre eveniment, este un om fără suflet. Doar o grămadă de carne și oase mișcătoare în ronduri, care seamănă ură în oraș și așteaptă osanale.

  Nu mă tem de criticile sau chiar eventualele cuvinte grele, cum am titrat. Dar știu că mulți se tem să-și spună părerile, de groaza violențelor verbale sau chiar mai mult de-atât, în funcție de subiect.

  Și totuși, tăcerea nu-i totdeauna de aur. Sunt convins că doar spunându-ne părerile și apărându-le cu calm și argumentat putem elimina violența verbală și ura din comunicarea noastră, din viața noastră. Iar după ce reușim măcar s-o mai potolim, poate vom putea vorbi despre școală și cei șapte ani de-acasă. Adică, de educație.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. E normal sa se nască ura. Țiganii fac ce vor în județ , prin municipiu și autoritățile dorm. E normal ca restul cetățenilor să manifeste o ură crescândă.

   N-am văzut un jurnalist să întrebe primarii din Curtici, Covasânț dacă stimabilii care construiesc acele monstruozități de palate au autorizație.
   N-am văzut jurnalist să se lege de cum se „construiește” în checheci. Despre cum sunt cate 8-12 locuințe în 800-1000mp. Toate pe același număr de casă.
   N-am văzut jurnalist să se intereseze că în acea zonă copiii fumează de la 7 ani și beau alcool de la 10. De droguri nu mai vorbim. Asta o știu eu care-s nime’… poliția ce face? Dar autoritățile în general?

   Nu e normal sa se nască ura?

   PS: Apropo de jurnalism! AVEȚI 3 DOAMNE IN ACEA REDACȚIE. Ioana Costas, Raluca Medeleanu și Adriana Barbu!

   Singurii jurnaliști ai Aradului. Bravo!!!

   +9 voturi
   +1
   -1
   • @Arădean – din câte îmi amintesc, am abordat mai demult subiectul „caselor țigănești”, dar, e drept, nu din localitățile menționate de dvs. Mulțumim pentru informație, vom aborda subiectul.
    Da, avem trei doamne în redacție și ne bucurăm că și dvs. le apreciați profesionalismul și curajul. Dar și domnii Mihai Todoca sau Tomck@t, de exemplu, merită aceleași aprecieri.
    Vă mulțumim.

    +4 voturi
    +1
    -1
  2. Mi se pare mie sau sunteti deosebit de inversunat impotriva primarului actual? Faceti ce faceti si tot pe el il “puneti la zid”…
   Dvs. chiar credeti ca el este cel care a destramat si dezbinat Aradul si aradenii?! Daca da, inseamna ca manipulati si deturnati atentia de la “radacina” raului care s-a multiplicat precum buruiana…
   Aveti foarte multe opinii, articole pertinente, exceptionale care analizeaza in profunzime situatii delicate pe care le abordati cu deosebit curaj si competenta; de aceea ma intriga focalizarea pe un singur personaj care stiti si dvs. se zbate intre interesele nu tocmai “ortodoxe” din propriul partid si oamenii pusi pe functii – cam aceeasi de ani si ani de zile…fideli celui care i-a “”uns”.
   Sistemul cum poate fi reabilitat?! Asta ar fi intrebarea…parerea mea este ca doar daca ar functiona Justitia de la cel mai inalt nivel! S-ar propaga respectul si responsabilizarea pana la nivelul nostru al oamenilor de rand/cetatenii. Acolo unde nu functioneaza Institutia Justitiei este haos/jungla!

   +1 voturi
   +1
   -1
  3. Da, așa este. Traim în vremurile în care neomarxismul iși face loc cu greu. Minoritațile au aceleasi drepturi: fie ca sunt religioase, fie sexuale, fie etnice, etc. In vremea vaccinarii anticovid am făcut cateva comentarii la adresa celor care nu s-au vaccinat, dar care îi indemmau si pe alții sa facă la fel, rezultatul fiind ca fiecare nevaccinat avea numarul lui de morți în spate. Am primit percutant rigla peste degete.
   Minoritațile sexuale încearca să atragă atentia asupra drepturilor lor( inclusiv prin acel marș): vor parteneriate pentru a avea drep la succesiune in caz de deces al partenerului, drep de a-si vizita partenerul la spital, consimtamant, etc
   Referitor la comentariului lui @arădean, vă înțeleg nemultumirea, dar vina nu este a comunitatilor de rromi, ci a celor care le du autorizatii sau care nu se sesizează. Nu trebuie generalizat însă, tocmai ca sa nu fim rasiști. Nu e vina lor, a ,,țiganilor”, pentru ce gusturi au. E vina noastră, a celor privilegiați. Noi trebuie să le întindem o mana de ajutor, si asta se poate face numai în timp si numai prin educatie.
   Sunt darwinistă, nu sunt creationistă. Pentru că mi-am exprimat părerea in cateva randuri, am fost pur si simplu desființată tocmai de catre cei care se numesc toleranți si care ,,iși iubesc aproapele”

   --5 voturi
   +1
   -1
  4. – Romanii in principiu nu au încredere în guvern, medicină, biserică, și ușor ușor nici în Mas Media!

   „Se pare că oamenilor nu de moarte le e frică de fapt, ci de părerea celor din jur…
   în România, campania inițială de vaccinare împotriva HPV. Da, aceea încheiată cu un eșec la fel de spectaculos ca și cea actuală.
   Atunci s-au aruncat peste 90% din dozele de vaccin (scumpe…) achiziționate de statul român. Adică de noi toți.
   Au murit apoi niște mii de femei din cauza cancerului de col uterin produs de HPV”

   – Costel Atanasiu, un virusolog român stabilit în SUA, trage un semnal de alarmă și anunță că România este pe primul loc în Europa și pe locul 3 în lume în ceea ce privește cazurile de infectare din noul val COVID.
   Am ajuns cu mult mai rău decât de unde am plecat după atâta vreme. Este incredibil!
   Vom ajunge de râsul manualelor de istorie din viitor, asta dacă va mai fi un viitor în care vom putea râde”.

   Completare – Pentru unii va părea plictisitor

   Bias-ul (proveniență grecească = violență este privit ca o prejudecată sau o formă de intuiție) Reprezintă o exagerare în favoarea sau împotriva unui lucru, noțiuni, persoane, într-un mod considerat injust, sau o eroare de logică.
   constă în dorința individului de a-și aminti informațiile şi întâmplările din trecut într-un mod care să îi confirme propriile ipoteze și credințe,
   fără a lua în seamă informațiile ce le pot contrazice pe acestea.
   În acest context, memoria poate fi deformată, rămânând doar o simplă interpretare a noastră pentru a ne confirma anumite valori sau credințe.
   Conflictele de confirmare contribuie la exagerarea și supra întărirea convingerilor personale, făcându-le imune la orice dovadă contrarie.

   --2 voturi
   +1
   -1
  5. @Piticul bălții
   Observ că amestecați lucrurile, fie din ignoranță, fie din interes…
   .
   Da, avețî dreptate, Campania de vaccinare anti-HPV s-a încheiat cu un eșec total…
   Dar DE CE oare…?
   Vă faceți că nu știți…?
   Mă îndoiesc, din moment ce l-ați adus în discuție !
   🤔
   .
   Vă spun eu:
   DATORITĂ DEZINTERESULUI TOTAL AL AUTORITĂȚILOR de a face o Campanie de INFORMARE decentă și pertinentă, despre REZULTATELE BENEFICE, de zeci de ani, ale acestuia !!!
   Dacă se folosea MĂCAR 10% din logistica și campania agresivă pt pseudo-vaccinarea antiCOVID, (pe baza unor testări și rezultate mai mult decât discutabile), deci dacă se făcea o Campanie de vaccinare antiHPV, măcar parțial de insistentă și organizată ca cea antiCOVID, vă garantez că ar fi fost UN REAL SUCCES!!!
   😀
   .
   Dar NU s-a folosit…! 😥
   .
   Tocmai de aceea, la această non-Campanie antiHPV, făceam trimitere când acuzam IPOCRIZIA Autorităților care se străduiau „să ne bage pe gât”, (de-a dreptul histeric), un pseudo-vaccin, MAI MULT EXPERIMENTAL, dar tratau cu UN DEZINTERES CRIMINAL, toate celelelalte Campanii de Vaccinare, cu VACCINURI TESTATE și UTILIZATE DE ZECI DE ANI !!!
   😡
   .
   PS:
   Să „mă scutiți” toți, cu „beneficiile” vaccinării ANTICOVID, pt că vă pot aduce la orice oră, zeci de cunoscuți vaccinați cu Pfizer sau Moderna, cu 2 sau chiar 3 doze, care au făcut forme urâte de COVID, și vă mai pot aduce cunoscuți care și-au testat anticorpii la câteva luni de la a 2 a doză si aveau mai puțin decât majoritatea celor care AU FĂCUT BOALA, deci, putem vorbi la orice oră pe date și valori concrete, nu pe „burtologia” autorităților.
   .
   De asemenea vă mai spun o informație, apropo de „bunacredința” Autorităților:
   – dacă ați fi intervievat groparii de la Cimitirul Eternitatea, vă spuneau că numărul CEL MAI MARE DE DECEDAȚI l-au avut în Decembrie 2020 (eu am discutat cu ei in Februarie 2021), tocmai în perioada în care Autoritățile ne asigurau „că a scăzut numărul cazurilor COVID”, deci se pot desfășura Alegerile.
   .
   Și, apropo, deja zeci de ani, diversele Premii de Excelență (atât sportive, științifice sau sociale), din lumea Occidentală, NU MAI REPREZINTĂ O GARANȚIE „a excelenței”, ci, mai degrabă (ca în comunism), răsplata unor INTERESE politico-economice, și asta…, oricât „ne-am ascunde după deget”.😎

   +2 voturi
   +1
   -1
  6. Am ocazia rară de a fi de acord cu Dd.
   Neoprogresism, intransingență, intoleranță, ură, elitism dement, prostie, aroganță etc.
   Nu este vorba de homofobi, de antivacciniști, de rasiști sau de habotnici. Este vorba de demența unora dintre noi de a pretinde că toți trebuie să gândească ca ei:
   – ateii care pretind că trăim într-o societate laică și că bisericile sunt niște nenorociri și credința ceva ne-la-modă, caracterisitcă proștilor needucați
   pe aceeași linie logică
   – habotnici care vor și-o tragă la caca ostentativ, în public în numele modernismului ieuropean și care înfierează pe cei care cred, din prostie, incultură și privitism că nu este normal să oficiezi căsătorii între persoane de același sex;
   pe aceeași linie
   – speriați și închinători la industria chimică și farma care vor să le impună tuturor abordrea lor față de pericolele covid care sunt foooooaaarte mari, un așa zis vaccin (care nu are niciuna din caracteristicele unui vaccin, nici ca procedură de creare și nici ca rezultate).
   ȘI AUTORUL se manifestă tot în stilul ăsta distructiv, condamnator, inchizitor. După ce se dă mare modernist și tolerant la honosexuali, mare ortodox se victimizează că nu îi este tolerată intoleranța față de cei care decid (se pare că nu au dreptul ăsta) să nu se vaccineze.
   Uită convenabil și parțial că antivacciniștii sunt o categorie, poate extrem de vocală, care se apără de vacciniști.
   Întrebare pentru vaccinofilul ortodox homofil:
   – cine sau ce va face să credeți că aveți căderea să-i condamnați pe antivacciniști?
   – Cu toate că nevaccinații sunt o majoritate în RO ei nu au dreptul la înțelegere și la fel ca homosexualii sau ateii să beneficieze de o recunoaștere a dreptului de a nu se vaccina?

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.