Aradul primește 3,25 de milioane de franci elvețieni pentru iluminat public cu led

  de Special Arad | 3 iunie 2015, 11:53 AM | Administraţie

  0

  Locurile de joacă pentru copii, șoseaua de centură a orașului și străzi din Municipiul Arad vor beneficia de iluminat public cu led. Oraşul primeşte 3,25 milioane de franci elveţieni, finanţare prin Programul de cooperare elvețiano-român, pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

  Sevil Shhaideh – ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Marc Bruchez – consilier de afaceri în Ambasada Elveției la București, Attila Gyorgy – secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice (MFP) şi Levente Bognar – viceprimar al Municipiului Arad, au semnat documentele pentru finanţarea proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”:

  Acordul de proiect, încheiat între Ambasada Elveţiei – în calitate de reprezentant al statului finanţator, MFP – în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice – în calitate de Organism Intermediar pentru Aria nr. 4 a Programului;

  Acordul de implementare,încheiat între MFP – în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului şi Primăria Municipiului Arad – în calitate de beneficiar al finanţării.

  Proiectul are un buget total de 3.249.469 de franci elvețieni (13.865.809,17 lei). Din această sumă, contribuţia financiară elveţiană nerambursabilă este de 2.762.049 de franci elvețieni (11.785.939,29 lei). Practic, cofinanţarea asigurată de statul elveţian acoperă 85% din costurile eligibile. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni.

  Punctele luminoase cu LED-uri vor fi dotate cu sisteme fotovoltaice individuale și vor fi instalate pe coronamentul digului Mureş, de la Pod rutier la Pod Traian, în locurile de joacă din cartiere și pe şoseaua de centură a oraşului, pe str. Ovidiu, str. Tenețchi şi str. Tribun Corcheș.

  Noul sistem va genera costuri de întreținere mai mici şi va contribui la îmbunătățirea mediului înconjurător. Acest sistem LED este mai economic decât unul clasic. Prin implementarea proiectului, puterea instalată medie pe punct luminos va scădea de la 173 W la 37 W.

  Informaţii suplimentare despre programul de cooperare elveţiano-român

  La 7 decembrie 2009 Parlamentul elveţian a aprobat contribuţia financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elvețieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioadă de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) şi o perioadă de plată de până la 10 ani (plăți 2009-2019), începând cu data aprobării contribuţiei de către Parlamentul elveţian.

  MDRAP are, în cadrul Programului, rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 “Îmbunătăţirea mediului înconjurător”. Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elvețieni. Unitatea Naţională de Coordonare a programului, care asigură, din partea României, managementul contribuţiei elveţiene, este Ministerul Finanţelor Publice.

  În cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului, până în luna decembrie 2014, partea elveţiană a aprobat finanţarea pentru:

  •   4 oraşe: Arad (2 proiecte: termoficare şi iluminat), Braşov (2 proiecte: termoficare şi reabilitare clădiri), Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local – autobuze electrice, iluminat şi reabilitare clădiri) şi Suceava (2 proiecte: iluminat şi vehicule electrice pentru parcul auto al primăriei).

  •   Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum şi de securitate);

  •   Proiectul „Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România”;

  •   Proiectul „Fondul destinat acţiunilor pentru energie sustenabilă”.

  Până în prezent, au fost semnate acorduri de proiect şi de implementare pentru:

  •  Studiu de pre-fezabilitate (SPF) şi studiu de fezabilitate (SF) pentru construcţia liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul”, beneficiar S.C. Metrorex S.A. (septembrie 2013).

  •   „Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava”, beneficiar Municipiul Suceava (aprilie 2015).

  •   „Instituționalizarea Premiului European pentru Energie în România” (aprilie 2015)- pentru care a fost lansat apelul de candidaturi.

  •   „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, beneficiar Municipiul Arad (mai 2015).

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.