sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Aradul primește 10 milioane de franci elvețieni pentru energia termică și sistemul de iluminat

  de Special Arad | 26 septembrie 2014, 11:35 AM | Administraţie | Știri Arad

  0

  Aradul beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 10,3 milioane de franci elveţieni acordată de Guvernul elvețian pentru investiţii în reţeaua de distribuţie a energiei termice şi în sistemul de iluminat public.

  Cele două proiecte ale municipiului Arad, depuse pentru finanţare nerambursabilă prin Programul de Cooperare Româno-Elveţian, în cadrul Obiectivului 1 al Ariei de concentrare 4 -„Îmbunătăţirea mediului înconjurător” sunt: „Reabilitarea reţelei de distribuţie şi transport a energiei termice (termoficare) în Arad şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou”, respectiv „Extinderea reţelei de iluminat public în Municipiul Arad şi implementarea panourilor fotovoltaice pentru alimentarea parţială”.

  Investiţia aprobată prin Programul de Cooperare Elveţia- România se ridică la 12,2 milioane de franci elveţieni, din care Guvernul Elveţiei asigură 10,3 milioane de franci, restul de 1,9 milioane franci elveţieni, reprezentând 15% din valoarea proiectului, fiind contribuţia locală.

  Cea mai mare parte din suma alocată – 8,5 milioane de franci elveţieni – va fi utilizată pentru modernizarea sistemului de încălzire din cartierul Aradul Nou. Actualul punct termic va fi transformat într-o modernă centrală termică de cartier, care va fi echipată cu cazane termice ce vor folosi drept combustibil, gazele naturale şi respectiv biomasă.

  Lungimea reţelei de transport a energiei termice care urmează să fie reabilitată este de 7.000 metri şi reprezintă aproximativ 9% din lungimea totală de 79.000 metri, cât are reţeaua existentă în municipiu. Lungimea reţelei de distribuţie care urmează să fie reabilitată este de 6.500 metri, reprezentând 6,56 % din lungimea de 99.000 metri reţea extinsă.

  A doua componentă a proiectului prevede extinderea reţelei de iluminat public prin implementarea de panouri fotovoltaice pentru alimentarea parţială. Panourile fotovoltaice vor fi montate în 70 de locuri de joacă din oraş, dar şi pe faleza Mureşului (între podul Micălaca şi podul Traian) sau pe centura rutieră, parte din drumul naţional DN 7.

  La conferinţa de presă organizată cu prilejul lansării celor două proiecte au participat şi reprezentantul Unităţii Naţionale de Coordonare a Programului, Gyorgy Attila, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, precum şi Cornel Bobancu, director al CET Hidrocarburi.

  aradul 1

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.