Aradul, numărul 1 în topul celor mai poluate orașe din România, potrivit unui studiu realizat de spanioli





Aradul este pe primul loc dintre orașele din România în ceea ce privește nivelul de poluare, potrivit unui vast studiu asupra sănătății în mediul urban, făcut de Institutul de Sănătate Globală (ISGlobal) din Barcelona pentru aproape o mie de oraşe din Europa. Aflat pe locul 102 la nivel european, Aradul e primul oraș din România care apare în clasament, urmat de Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Galaţi, Satu Mare, Târgu Mureş, Oradea, respectiv Brăila.
Mai exact, din totalul de 858 de orașe europene, Aradul e pe locul 102, în ceea ce privește poluarea cu PM2.5, adică cea legată de combustie provenită din încălzirea locuințelor, combustie industrială, respectiv arderea lemnului ori a cărbunilor, studiul indicând că un număr de 115 decese premature corelate cu acest tip de poluare ar fi putut fi evitate în anul 2021, dacă s-ar fi respectat ghidurile Organizației Mondiale de Sănătate.
„Particulele fine sau PM2.5 sunt unul dintre principalii poluanți ai aerului. Toate particulele PM sunt particule care conțin un amestec de elemente solide și lichide suspendate în aer, inclusiv particule de praf, metale, ciment și materie organică. Ele sunt clasificate după dimensiunea particulelor, măsurată în micrometri (mii de milimetru): cu cât particulele sunt mai mici, cu atât pot pătrunde mai ușor în corpul nostru. PM2,5 sunt particule fine cu un diametru între 0,1 și 2,5 µm. Ele pot pătrunde în sistemul respirator până în alveolele pulmonare. O componentă a PM2,5 este carbonul negru, un produs al arderii incomplete, în special a motorinei. Principalele surse de PM2,5 în orașe includ traficul, arderea locală a combustibilului din încălzirea gospodăriei, arderea industrială și arderea lemnului și a cărbunelui”, se arată în studiu.
Pe de altă parte, în ceea ce privește poluarea cu NO2, Aradul stă mult mai bine, fiind „pe verde” și ocupând locul 440 din 858, în studiu rezultând 28 de decese care ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi respectat ghidurile Organizației Mondiale de Sănătate.
„NO2 sau dioxidul de azot este unul dintre principalii poluanți ai aerului: un gaz toxic iritant care afectează sistemul respirator. NO2 poate irita căile respiratorii din sistemul respirator uman, agravând bolile respiratorii (cum ar fi astmul) și ducând la creșterea internărilor în spital și a vizitelor la camerele de urgență. Pe termen lung, expunerea la NO2 poate duce la dezvoltarea astmului și la creșterea susceptibilității la infecții respiratorii. Principala sa sursă sunt emisiile autovehiculelor, în special de la motoarele diesel (cu cât sunt mai vechi, cu atât poluează mai mult). Nivelurile de NO2 sunt în general mai ridicate în orașe datorită volumului lor mai mare de trafic și sunt de obicei legate de modul în care sunt proiectate orașele”, se arată în documentul ISGlobal.
Sursa: isglobalranking.org
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)