joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    În Arad, „cornul și laptele” e un eșec și copiii au de suferit! Cine spune asta…

    de - | 25 august 2015, 5:25 PM | Educaţie

    0

    Orașul nostru a fost luat în vizor de către fostul premier pentru modul în care se desfășoară în școlile arădene programul „Cornul și laptele”.

    Adrian Năstase, al cărui guvern a introdus programul „Cornul şi laptele” pentru şcolari, a criticat modul în care se desfășoară programul, dând ca exemple negative, pe lângă județul nostru, și județele Satu Mare și Sălaj. Adrian Năstase consideră că se impune efectuarea de corecții, care să fie în avantajul copiilor și nu al marilor producători de panificație și lactate.

    Astfel, marile unități producătoare au început sâ cîștige licitațiile în multe județe din țară oferind prețuri din ce în ce mai mici deoarece legea a fost modificată, distribuirea putând fi realizată zilnic pentru localități de până la 25 de km, bisaptamanal pentru cele la distanță între 25 și 50 de km față de sediul unității de producție sau săptămânal pentru localitățile la distanță de peste 50 de km. Spre exemplu, câștigător al licitației din Sibiu pentru anul școlar 2014-2015, a fost o firmă din Turda, distanța de la Turda la Mediaș (prima localitate din județul Sibiu, fiind de peste 90 de km., deci copiii de acolo au primit cornuri o dată pe săptămână. Ne mai mirăm dacă, în aceste condiții, multe cornuri sunt aruncate la gunoi? Am înțeles că aceeași firma aproviziona, în aceleași condiții, școlile din Sălaj, Satu-Mare și Arad. Și în ceea ce privește laptele, situația este asemănătoare. Unele județe, din comoditate, cer, prin caietul de sarcini, doar lapte UHT. În plus, cerința inițială era ca aceste produse să fie livrate între orele 7 și 9,30, pentru a se asigura prospețimea lor”, scrie fostul premier pe blog.

    Fostul premieri propune și o soluție pentru a se îmbunătății acest program.

    Din păcate, în funcție de diverse interese locale și de capacitatea de lobby a producătorilor (tot mai numeroși), calitatea programului are de suferit. Consiliile județene, în loc să incurajeze o „sectorizare” a firmelor, astfel încât să asigure fluxul zilnic de produse proaspete pe o rază de maximum 25 de km, acceptă, ținând seama doar de criteriul preț, un sistem de distribuire pe spații de sute de km, dar cu livrare săptămânală, din partea unor semi-monopoluri. Responsabilitatea realizării unor corecții în program revine Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Agriculturii și Ministerului Sănătății. Poate că și Ministerul Educației ar trebui să fie interesat de menținerea standardelor pentru acest program! Sau poate că, la fel ca în Bulgaria, deciziile ar trebui să aparțină, în comun, părăinților și autorităților locale, pentru a asigura și o diversificare a produselor. Ar fi păcat ca un program extrem de util să se deprecieze. El a fost gândit, în primul rând, pentru copii și nu pentru marii producători de panificație și lactate”, consideră Adrian Năstase.

    Sursa: Vocea Transilvaniei

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.