Cum stă Aradul în analiza financiar-economică a mediului de afaceri
Asociația Firmelor Bihorene (AFBH), în colaborare cu portalul de analize și informații financiare B2I.app – Bridge to Information – a realizat o analiză financiar-economică a mediului de afaceri din cele trei regiuni de dezvoltare din Transilvania: Nord-Vest, Vest și Centru, în analiză fiind incluse și date privitoare la județul Arad.
Prin această analiză se oferă un diagnostic al economiei a 16 județe pe care Asociația Firmelor Bihorene le consideră relevante ca areal economic, respectiv ca structură a mediului de afaceri, atât la categoria IMM, cât și la categoria Companii Mari. Analiza a fost structurată și pe categorii de companii, respectiv IMM-uri și Companii mari, pentru a înțelege corelarea între actualele politici publice de susținere a mediului economic și realitățile economice efective.
Aradul, numărul 7 „cu noroc”
Din cele 16 județe incluse, Aradul se află pe locul 7 în ceea ce privește numărul de IMM-uri, având în jur de 18.000 IMM-uri și pe locul 6 în ceea ce privește numărul de companii mari, având în total 46, în anul 2023. Pe locul 1 se află județul Cluj, cu 55.000 de IMM-uri și 114 companii mari, urmat de Timiș cu 39.000 IMM-uri și 90 de companii mari. Codașul listei este județul Covasna în cazul IMM-urilor (6000), respectiv Caraș-Severin în cazul marilor companii (doar 4).
Județul Arad se află tot pe locul 7 și în ceea ce privește cifra de afaceri înregistrată anul trecut. Pentru IMM-uri, cifra de afacere însumată ajunge la 27 miliarde lei, iar pentru marile companii ajunge la 19 miliarde lei. Clasamentul este și în acest caz condus de Cluj (IMM-uri: 63 miliarde lei / companii mari: 51 miliarde lei), urmat de Timiș (IMM-uri:51 miliarde lei / companii mari:54 miliarde lei). Covasna și Caraș-Severin sunt și în acest caz ultimele pe listă, Covasna cu o cifră de afaceri însumată a tuturor IMM-urilor în 2023 de 8 miliarde, respectiv la marile companii de 3 miliarde lei, iar Caraș-Severinul cifra de afaceri de la IMM-uri de 7 miliarde lei, respectiv la marile companii de 2 miliarde lei.
Tot locul 7 în top este alocat județului Arad și pentru numărul de angajați, ponderea fiind mai mare pentru cei angajați la IMM-uri: 59.000 persoane, iar la companiile mari figurând în total că activează un număr de 27.000 persoane. Fără vreo surpriză, județele fruntașe din clasament sunt tot Cluj (139.000 angajați la IMM-uri / 68.000 angajați la companii mari) și Timiș (114.000 angajați la IMM-uri / 74.000 angajați la companii mari), la fel și codașele, tot Caraș-Severin (20.000 angajați la IMM-uri, 5000 angajați la marile companii) și Covasna (22.000 angajați la IMM-uri, 4000 angajați la marile companii).
Același loc 7 în top îl ocupă județul Arad și când vine vorba de profitul net înregistrat de IMM-uri în 2023, datele indicând un total de 2,2 miliarde lei. Cluj și Timiș continuă să conducă și aici, având 7,5 miliarde lei, respectiv 4,9 miliarde lei profitul net al IMM-urilor înregistrat anul trecut.
Profitul net al companiilor mari care activează la noi în județ urcă însă Aradul cu o poziție în top, ajungând pe locul 6, având un total de 0,8 miliarde lei. La această rubrică însă, cele două județe fruntașe au fost surclasate, pe primul loc la profitul net pe 2023 ajungând marile companii din Sibiu, cu 3,3 miliarde lei. Tot la această rubrică se înregistrează și singurul județ care are profitul net pe minus: companiile mari din Hunedoara au înregistat în 2023 pierderi, potrivit datelor totalul profitului net în acel județ fiind de -0,9 miliarde lei.
Rata profitului IMM-urilor trage Aradul mai jos în clasament
Județul Arad coboară în clasament când vine vorba de rata profitului, poziționându-l pe locul 13 din 16 în ceea ce privește rata profitului pentru IMM-uri (8,2%). În schimb, companiile mari urcă județul Arad în top, pe locul 6 din 16, având înregistrată anul trecut o rată a profitului de 4,1%. Și în acest caz, Hunedoara este singurul județ pe minus, cu o scădere drastică de -30,7% pentru marile companii. În schimb, la rata profitului pentru IMM-uri stă ceva mai bine, fiind pe locul 13 cu un procent de 7,8%.
Întreaga analiză pentru situația economică și financiară din cele 16 județe studiate o puteți consulta în documentul de mai jos:
Citește și:
Comentariile portalului
Asta ne așteaptă pe toți daca vom vota ,pnl.psd, ciuca ,ciolacu și o să ne ia pe toți dracu ( daca mai stam in colonia asta numita (...)
Si la mine s-a blocat la depunerea primului document. Asta undeva la secunda 30. Cine a fost mai lent de 30-35 de secunde nu a mai prins nimic. 1 minut si 26 de (...)
Romani exagereaza ...zice cineva!dar realitatea ca fiecare face ce il taie capul iar ala cu tirul trebuia identificat si amendat asa tot oamenii necajiti vor fi am3ndati hotii (...)