vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Arădenii au celebrat 100 de ani de administrație românească în oraș. În amintirea lui 17 mai 1919 | Foto

    de Raluca Medeleanu | 17 mai 2019, 7:50 PM | Cultură | Topic special

    0

    Un secol. Atât a trecut de când orașul nostru a trecut pentru prima dată sub administrație românească. Cu acest prilej, Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad, împreună cu Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean au organizat o serie de evenimente care să marcheze acest centenar.

    Expoziții, lansări de carte, conferințe, orașul a fost într-o permanentă forfotă joi și vineri, iar apogeul l-a atins, cu siguranță, seara de vineri, în jurul orei 19:00, când pe Bulevardul Revoluției s-a desfășurat o paradă, atât a porturilor populare specifice fiecărei localitate din județul nostru, cât și una militară, cu uniforme de epocă, din perioada Primului Război Mondial, parada dorindu-se să fie, în fapt, o reconstituire istorică a momentului în care Regimentul 6 Vânători a venit la Arad, condus de colonelul Pirici.

    exponat centenar

    (Intrarea trupelor române la Arad – fotografie din arhiva Complexului Muzeal Arad)

    „Succinta incursiune cronologică are menirea de a restitui prezentului o secvență din istoria trăită de arădeni. Actul de la 1 Decembrie 1918 a determinat diverse poziționări ale autorităților locale. Prezența armatei franceze, încă din luna ianuarie 1919, și atmosfera tensionată generată de curentul bolșevic venit dinspre Ungaria au intensificat activitatea gărzilor naționale. După încercarea nereușită de a-l instala ca prefect pe avocatul dr. Iustin Marșieu, a urmat, în 24 aprilie 1919, vizita generalului Gondrecourt la Radna, moment care a consfințit recunoașterea lui Iustin Marșieu ca prefect al județului Arad.

    Armata română a înaintat în fostele teritorii transilvănene, atingând la începutul lunii mai linia Mureșului. În ziua de 16 mai, avocatul dr. Sever Istravnic a anunțat autoritățile că a doua zi vor sosi trupele române. S-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocații dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp și dr. Eugen Costina. Cu concursul autoritățile militare franceze și al administrației maghiare s-a organizat o paradă militară. În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi poartă numele, „Calea 6 Vânători”, avându-l în frunte pe colonelul Pirici. Dr. Sever Ispravnic a binecuvântat armata română rostind cuvintele: «Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni». În acele momente, studenții Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulțimea adunată a întâmpinat-o cu flori și urale. Pe unele instituții a fost arborat tricolorul românesc. În fața primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea conducerii locale. Momentul a însemnat începutul instaurării administrației românești”, spun reprezentanții Complexului Muzeal Arad.

    La parada militară de vineri au participat militarii din Batalionul 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, deoarece, în ultimul moment, cadeții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu nu au mai primit aprobarea Marelui Stat Major de a părăsi garnizoana.

    În timpul defilării de pe Bulevardul Revoluției, militarii au intonat „Treceți batalioane române Carpații“. Sosiți în fața Primăriei, ofițerii și soldații au fost întâmpinați cu flori aruncate pe jos, după care fanfara a intonat Imnul Regal.

    Evenimentele dedicate Zilelor Administrației Românești au fost organizate din bugetul local al orașului, pentru cele două zile alocându-se inițial 300.000 lei, iar ulterior – potrivit municipalității – cheltuielile s-au diminuat la aproximativ 280.000 lei.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.