sâmbãtã, 4 mai, 2024

Special Arad Logo

    Tariful pentru apă ar urma să se majoreze considerabil, din toamnă, la Arad

    În viitorul apropiat va fi organizată o adunare generală la ADI Apă Canal, în vederea aprobării planului de afaceri pentru investițiile pe care le va face Compania de Apă Arad S.A. În acest plan, printre altele, se prevăd și majorări considerabile pentru tarifele aferente apei și canalizării.

    Compania de Apă Arad este coordonată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Canal, care îl are ca președinte pe Iustin Cionca și ca membre pe toate UAT-urile din județul Arad (comune, orașe, municipiu), deciziile pentru operare fiind luate printr-un vot al tuturor membrilor. În viitoarea adunare generală se va supune la vot Planul anual de evoluției a prețului și tarifului unic pentru perioada cuprinsă între anii 2023 – 2027.

    Pentru ca primarul Călin Bibarț (reprezentantul în asociație al Municipiului Arad) să poată participa la adunarea generală menționată, consilierii locali i-au acordat un mandat special în ședința de Consiliu Local de miercuri, 26 iulie. Nu au lipsit însă criticile, consilierii USR comentând că este inacceptabil ca în acest plan să se vireze bani „grei” către salariile a circa 700 angajați ai Companiei de Apă, iar pe de altă parte să se majoreze atât de mult costul apei. Criticile însă au rămas fără efect, întrucât s-a obținut numărul necesar de voturi, iar primarul va putea astfel lua parte la adunarea de la ADI Apă Canal, unde trebuie menționat că nu votul edilului va fi decisiv, ci decizia majorității.

    Majorare la tariful pentru apa uzată de aproape 50%

    Dacă până acum, prețul pentru apă era de 4,24 lei per metru cub, potrivit documentului, ar urma ca din 1 septembrie 2023 să fie majorat cu 33,93%.

    O majorare chiar mai mare este propusă pentru apa uzată (canalizare, epurare) care până acum era de 4,80 lei per metru cub, însă de la 1 septembrie 2023 ar urma să se majoreze cu 47,91%.

    Pentru aceste majorări, în document se menționează că s-a luat în considerare următoarele aspecte: costurile de operare, de întreţinere şi reparaţii, costuri financiare, redevenţa, realizarea de investiţii şi reparaţii capitale, plata serviciului datoriei aferent creditelor contractate (incluzând rambursarea, dobânzile şi comisioanele), respectiv profitul.

    Strategia de tarifare se elaborează pentru o perioadă de 5 ani. În cazul de față, majorările considerabile sunt planificate pentru 1 septembrie 2023, iar apoi, anual, sunt estimate majorări procentuale modice, după cum se poate observa în următorul tabel:

    strategia de tarifare apa arad

    De menționat că prețurile stabilite din tabel vor putea suferi modificări ulterioare, aceasta fiind doar o proiecție.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Pentru modernizare si investitii au fost la dispozitie fonduri nerambursabile! Ceea ce ridica atat de mult costurile sunt sinecurile!!! Este un oras jefuit, nu gospodarit! Sigur ca puteti plati aceste costuri din salariile, indemnizatiile si sporurile nerusinoase pe care le aveti nu pe criterii de merit ci de apartenenta indoielnica!

      +15 voturi
      +1
      -1
    2. Cum se justifică aceste preturi crescute?, va veni în jur de 14 lei un metru cub de apa rece și canalizare ca se facturează împreună pt cei racordați și la canalizare.
      Nu mai bine așteptau sa facă dovada ca au reușit sa implementeze Masterplan-ul de apa și canalizare de 350 de milioane de euro și după sa ceară aceste scumpiri.
      În condițiile în care investițiile Companiei de apa societate privată fiind se fac cu fonduri publice nerambusabile din bani europeni unde sunt costurile lor ridicate? Doar cu salariile uriașe a celor din birouri puși politic?Si se știe ca, calitatea apei este execrabila atât în județ zona Ineu și în municipiu la fel.
      Nu destul taxează și apa de ploaie?
      Dacă ar fi venit cu vreo realizare de ultima generație se putea discuta.
      Aceste prețuri vor încuraja pe cei de la case sa își foreze puțuri și sa își construiască fose septice, pe termen lung își recuperează investiția apa le este gratis iar la fosa se plătește vidanja o dată pe an pt golire. Oricum consumul de apa e în scădere pe județul Arad Apa ar trebui sa fie gratuită fiind o condiție complementară(sine qua non) așa zisului Drept la Viață din Constituție.

      +20 voturi
      +1
      -1
    3. Aceasta asa zis companie de apa, ar trebui urgent desfiintata ,iar inventarul si retelele de apa transferate la primarii! Cu excrocii astia din subordinea judeteana a altui excroc-spagar, nu se mai poate! Apa este de o calitate indoielnica, iar consumatorii se otravesc band aceasta apa nociva pentru sanatate! Dar cu ce se ocupa totusi CAA?! Pai printre alte chiulangeli, ea este un cimitir al elefantilor PDL sau PNL….adica primarii si alti demnitari dati afara pe motive ANI sau penale, sunt angajati aici ca sa taie frunza la caini! Pe salarii mari, fireste…..

      +17 voturi
      +1
      -1
    4. De ce va mirati?! Compania de apa-canal este trezoreria PD inca de la revolutie de unde se aprovizioneaza cu bani acest partid. Nu am gresit cu pd .In Arad nu exista PNL! Cristina face orice i se spune ca sa prinda si el cate o firimitura ,in rest nu mai sunt veritabili penelisti.Si Nelutu a” lucrat”marea majoritate ca bugetar.Inclusiv la nivel central de conducere al peneleului marea majoritate sunt bugetari .Antonescu.Orban,Catu,Ciuca etc!!! Dar revin si o mai spun odata -VIN ALEGERILE, este foame de bani, ca si in cazul „modernizarii” parcului de langa bazinul si polivalenta. Maresc preturile la „caseria” partidului .

      +12 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.