Tariful pentru apă ar urma să se majoreze considerabil, din toamnă, la Arad
În viitorul apropiat va fi organizată o adunare generală la ADI Apă Canal, în vederea aprobării planului de afaceri pentru investițiile pe care le va face Compania de Apă Arad S.A. În acest plan, printre altele, se prevăd și majorări considerabile pentru tarifele aferente apei și canalizării.
Compania de Apă Arad este coordonată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Canal, care îl are ca președinte pe Iustin Cionca și ca membre pe toate UAT-urile din județul Arad (comune, orașe, municipiu), deciziile pentru operare fiind luate printr-un vot al tuturor membrilor. În viitoarea adunare generală se va supune la vot Planul anual de evoluției a prețului și tarifului unic pentru perioada cuprinsă între anii 2023 – 2027.
Pentru ca primarul Călin Bibarț (reprezentantul în asociație al Municipiului Arad) să poată participa la adunarea generală menționată, consilierii locali i-au acordat un mandat special în ședința de Consiliu Local de miercuri, 26 iulie. Nu au lipsit însă criticile, consilierii USR comentând că este inacceptabil ca în acest plan să se vireze bani „grei” către salariile a circa 700 angajați ai Companiei de Apă, iar pe de altă parte să se majoreze atât de mult costul apei. Criticile însă au rămas fără efect, întrucât s-a obținut numărul necesar de voturi, iar primarul va putea astfel lua parte la adunarea de la ADI Apă Canal, unde trebuie menționat că nu votul edilului va fi decisiv, ci decizia majorității.
Majorare la tariful pentru apa uzată de aproape 50%
Dacă până acum, prețul pentru apă era de 4,24 lei per metru cub, potrivit documentului, ar urma ca din 1 septembrie 2023 să fie majorat cu 33,93%.
O majorare chiar mai mare este propusă pentru apa uzată (canalizare, epurare) care până acum era de 4,80 lei per metru cub, însă de la 1 septembrie 2023 ar urma să se majoreze cu 47,91%.
Pentru aceste majorări, în document se menționează că s-a luat în considerare următoarele aspecte: costurile de operare, de întreţinere şi reparaţii, costuri financiare, redevenţa, realizarea de investiţii şi reparaţii capitale, plata serviciului datoriei aferent creditelor contractate (incluzând rambursarea, dobânzile şi comisioanele), respectiv profitul.
Strategia de tarifare se elaborează pentru o perioadă de 5 ani. În cazul de față, majorările considerabile sunt planificate pentru 1 septembrie 2023, iar apoi, anual, sunt estimate majorări procentuale modice, după cum se poate observa în următorul tabel:
De menționat că prețurile stabilite din tabel vor putea suferi modificări ulterioare, aceasta fiind doar o proiecție.
Comentariile portalului
„Perfecțiunea este pe toate drumurile însă nu se poate afirma pentru că dă cu oiștea-n gard când trebuie să se exprime”. Am să vă trimit un desen (...)
Rareș Bogdan o invenție a lui Iohannis. Și desigur o ratare! Marele politician.. Nu ai ce să îi ceri... Păcălici zarzavagiu, un papagal frumos colorat cu Rolex (...)
Normal ca după alegeri să vadă lumea că "muncești!" De 40 de ani au aceeași tactică... Și noi picăm în plasa ca proștii! E mare putreziciune într-o (...)