marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Două primării din Arad, mult mai bogate. S-a eliberat autorizația de construire pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

    de Adriana Barbu | 13 iunie 2023, 1:00 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    2

    La începutul lunii iunie, două primării din Arad au devenit mult mai bogate decât au fost probabil vreodată. Primăria Grăniceri și Primăria Pilu, pe teritoriul administrativ-teritorial al cărora se va ridica, începând din toamna acestui an, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa au emis autorizațiile de construire și au încasat banii pentru acestea. Și nu este vorba de orice sume, ci de sume pe care nu le-au văzut, probabil, niciodată primăriile de aici: 1% din valoarea autorizată a lucrărilor de construcţie de pe teritoriul lor.

    Cheltuielile necesare realizării obiectivelor de investiţie la faza DTAC sunt, potrivit celor trecute în acte, de 146.924.594,79 euro. Valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 800 de milioane euro și aparține unui producător independent de energie verde din Europa Centrală și de Sud-Est.

    Autorizaţiile de construire au fost obţinute în data de 08.06.2023 iar începerea lucrărilor este preconizată pentru toamna acestui an.

    Cine sunt proiectanţii?

    Documentația tehnică a viitorului parc, care a stat la baza obținerii autorizației de construire, a fost elaborată de S.C. Pro Arhitectura SRL Arad, firmă deţinută de europarlamentarul Gheorghe Falcă și soția acestuia, Ela Falcă. Autorizaţia de acum vorbeşte, potrivit comunicatului remis de firmă, de realizarea unui parc fotovoltaic în extravilanul localităţilor Grănceri şi Pilu, pe o suprafaţă de 1.064 de hectare, dintre care 928 de hectare se află pe raza unităţii administrativ-teritoriale a primăriei Grăniceri, iar alte 136 de hectare se află pe UAT Pilu.

    Puterea parcului va fi de 1057,5 MW, ceea ce îl va face cel mai mare parc din Europa, detronând astfel parcul solar Escatrón-Chiprana-Samper din Aragon, Spania, care are o putere de 850 MW.

    1.706.302 de panouri fotovoltaice

    În extravilanul celor două localități vor fi 1.706.302 de panouri fotovoltaice de tip monocristalin-bifacial, 310 posturi transformare / conversie, 9 stații de transformare de 33/110 kV, o staţie principală de transformare de 33/110/400 kV și o staţie de conexiune de 400 kV care va secționa LEA 400 kV Nădab – Bekescsaba circuitul 1.

    Titularul proiectului de realizare a parcului este firma Proiect West Power Investments, proiectantul de specialitate în arhitectură şi consultanţă Pro Arhitectura S.R.L, iar proiectant general – Monsson Alma S.R.L., firma care gestionează întreaga etapă de realizare a investiţiei.

    Mai mare decât un reactor de la Cernavodă

    Parcul fotovoltaic care urmează a fi construit aici, în județul Arad, va genera, se spune, o putere mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă.

    Potrivit unei declarații recente a lui Sebastian Enache, de la Monsson, firma de investiții din România care gestionează etapa de realizare a parcului, oferită celor de la ProTv, „peste 300.000 de gospodării din România, ca să vă dați seama de magnitudine, pot fi conectate”.

    Proiectul de construire a celui mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi urmat de un alt proiect, care marchează o a doua investiție aici, de aproximativ 200 de milioane de euro: o unitate de stocare a energiei, tot cea mai mare de pe continent.

    „Până în decembrie 2024 vrem să livrăm prima cantitate de energie în reţea”, a declarat, la începutul anului, Sebastian Enache.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Dna-ul e tot al lor, și oricum sunt niște zerouri acolo…. Toate construcțiile importante din județul Arad se fac cu pro arhitectura… Toate! Altfel nu primești avizele și nu construiești. Mafia italiană e zero pe lângă ce face falca în Arad.

      +7 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.