Ambulanța pentru Monumente începe miercuri punerea în siguranță a serei de la Bulci

  de Special Arad | 13 iulie 2020, 2:46 PM | Știri Arad

  0

  Comunicat. Între 15 și 19 iulie ne campăm la conac, în Bulci, la prima intervenție din 2020 a Ambulanței pentru Monumente – Arad.

  Cu sprijinul Primăriei Bata (gazdă), a Primăriei Arad (proprietar), Direcția Județeană pentru Monumente Arad, ISU Arad și a susținătorilor noștri Alteța sa Regală Prințul Charles prin Prince Foundation, Asociația Monumentum, și membri ai societății civile din Arad, ne organizăm pentru a pune în siguranță în regim de urgență sera din cadrul domeniului Mocsony din Bulci, comuna Bata.

  Scopul major al acestei intervenții este de a îndepărta vegetația invazivă din interiorul și imediata vecinătate a serei, cu grijă atât pentru clădirea valoroasă de la început de secol XX cât și pentru monumentul cel mai organic dintre monumente, impresionantul parc al conacului.

  Lucrările vor avea ca îndrumător pe primul arborist român certificat International Society of Arboriculture, Alex Purcaru și echipa sa, iar voluntarii implicați în execuție sunt atât specialiști din domeniu (arhitecți, peisagiști) cât și membri ai societății civile care în ultimii ani s-au alăturat intervențiilor de salvgardare a monumentelor, inițiate prin proiectul Ambulanța pentru Monumente.

  Intervenția va aborda trei aspecte: imediata punere în siguranță prin îndepărtarea vegetației (menționată anterior), înregistrarea situației actuale a clădirii prin relevarea și diagnosticarea ei și conservarea stadiului actual, și, nu în ultimul rând, inițierea unui studiu al vegetației valoroase existente împreună cu anamneza, etapă esențială în studiul istoric, destinată redescoperirii situației inițiale a domeniului și a teritoriului asupra căruia acesta și-a manifestat influența.

  Precum ne-am obișnuit la fiecare proiect al Ambulanței pentru Monumente, comunitatea locală va avea un rol important în sprijinirea voluntarilor, în toate aspectele pe care această intervenție și le propune.
  Toți cei care doresc să se implice în salvarea patrimoniului Arădean ne pot susține cu donații în contul Asociatia Culturala Vernacular, IBAN: RO33BTRLRONCRT0515937601, cod Swift: BTRLRO22, nume bancă: Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.