luni, 15 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Ambasadorul SUA, la Arad: Românii vor scăpa de vize când vor fi rezolvate problemele legate de statul de drept

  de Raluca Medeleanu | 17 decembrie 2020, 5:05 PM | Administraţie | Topic special

  1

  Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman, s-a aflat astăzi într-o vizită la Arad, unde după o ședință între „șase ochi”, avută în Sala Ferdinand doar cu primarul Călin Bibarț și vicepreședintele CJA Ionel Bulbuc, a ținut și o conferință de presă în cadrul căreia a lăudat pașii pe care i-a făcut România în decursul anului 2020. Întrebat fiind despre ridicarea vizelor de călătorie, acesta a lăsat să se înțeleagă însă că „mai este mult până departe”.

  „Sunt probleme cauzate în primul rând de lucruri care nu au fost reparate în ultimii 10-15 ani, legate de statul de drept. Anul acesta noi am lucrat cu Ministrul Justiției Predoiu și Ministrul de Interne Vela ca să reparăm sistemul statului de drept, ca legea să fie aplicată, crima organizată să nu mai fie tolerată, corupția să nu mai fie tolerată, traficul de persoane să nu mai fie tolerat. Lucrurile acestea nu au fost făcute la același nivel înainte și o mulțime din lucrurile acestea au cauzat ca rata de rejecție pentru oamenii care aplică pentru vize să fie prea mare”, a spus Zuckerman.

  Acesta a menționat că la ora actuală rata de respingere este în jur de 9-10% și că doar atunci când va ajunge să fie în jur de 3%, sau sub 3%, România o să se califice pentru renunțarea la vize, iar românii vor putea circula liber, fără nicio restricție, către SUA.

  Ambasadorul a subliniat că totuși, față de ultimii 30 de ani, anul 2020 a însemnat un an de progres, România făcând „pași mari” ca partener al Statelor Unite. Acesta a amintit și mari investiții făcute cu ajutorul financiar al SUA.

  „Am avut o discuție foarte bună astăzi după-masă despre dezvoltarea nu numai a Aradului ci și a vestului României la infrastructură și continuăm să facem relațiile bilaterale între România și America, mult mai bune. Anul acesta am făcut trepte enorme în acest respect, cu dezvoltarea (centralei, n.red.) Cernavodă, pentru care banca americană a dat 7 miliarde de dolari, care este cel mai mare împrumut pe care l-a făcut vreodată oricărei țări, și dezvoltarea de la Cernavodă care o să coste în jur de 8 milioane de dolari, dezvoltarea din Marea Neagră de extragere de gaz și împreună o să pună România să fie unul dintre cei mai mari producători și exportatori de energie din Europa”, a spus ambasadorul.

  Zuckerman a ținut să evidențieze că principalul domeniu pe care țara noastră trebuie să se axeze pentru dezvoltarea economică este infrastructura: șoselele și căile ferate.

  În încheiere, ambasadorul SUA a dorit să transmită și un mesaj de admirație și respect pentru eroii de la Revoluția din 1989, explicând că acesta este motivul deplasării lui în această perioadă la Arad și Timișoara.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Chair daca sunt apartinic , musai sa fac o declaratie politica. Boss…sa ma pupi in frunte la miezu noptii. Vi-a dat tara asta 90% din resursele naturale pesches pe o sapca si o vorba buna , nici acum nu ati platit compensatiile de razboi , dupa bomabrdamentele de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, va bagati cu bocancii in politica noastra interna….Ia mai date-n pana mea de bosorog libidinos.

   +9 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  7 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.