joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Ambasada SUA, îngrijorată de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileț

  de Mihai Todoca | 15 decembrie 2021, 11:24 AM | Naţional

  0

  După ce judecătorul Cristi Dănileț a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM, societatea civilă a reacționat.

  Grupul pentru Dialog Social subliniază că „eliminarea lui din magistratură este, fără îndoială, un linşaj – venit dinspre structurile cele mai toxice din interiorul sistemului public de justiţie din România. A tăcea în faţa unui asemenea linşaj ar însemna abandonarea acelei Românii europene pe care o dorim cu toţii. Dacă acceptăm acest linşaj, atunci România e cu adevărat un stat eşuat”.

  Excluderea unuia dintre cei mai reformiști judecători din România cu influențe pozitive în societatea civilă a ajuns să arunce România într-o postură în care ambasadele statelor aliate să-și exprime dezacordul față de decizie.

  În acest context, ambasada Statelor Unite ale Americii la București posta pe pagina proprie de facebook că:

  „Ambasada SUA este profund îngrijorată de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc.”

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.