miercuri, 28 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Alţi doi bărbaţi, la spital după ce au fost atacaţi de urşi. 4 victime în doar 24 de ore

  de Special Arad | 6 octombrie 2014, 12:34 AM | Naţional

  0

  Doi bărbaţi au ajuns la spital, duminică după-amiază, după ce au fost atacaţi de urşi în judeţul Harghita, în timp ce culegeau cartofi, un incident similar având loc şi sâmbătă, 4 octombrie, într-un sat din apropiere de Topliţa, două persoane având nevoie de îngrijiri medicale, transmite Gândul.info

  Doi bărbaţi, în vârstă de 32 şi 37 de ani, au fost atacaţi de urşi, duminică după-amiază, în timp ce culegeau cartofi, pe un câmp, între localităţile Sâncrăieni şi Sântimbru.

  ”Noi culegeam cartofii şi lângă noi, într-un lan, secerau porumbul. Din porumb au ieşit trei urşi, doi mai mici şi unul mare de tot şi negru, care ne-a atacat. Pe mine m-a pus la pământ, m-a sfâşiat cu ghearele şi m-a muşcat, apoi a fugit la un alt culegător de cartofi şi l-a aranjat şi pe el”, a spus Ballo Andras, una dintre victime.

  Cel de-al doilea bărbat a fost muşcat şi rănit la un picior de urs, în timp ce un al treilea bărbat a scăpat, sărind într-o remorcă.

  ”Norocul nostru a fost că tractoriştii care secerau porumbul şi restul culegătorilor de cartofi au început să claxoneze puternic, să ţipe cât au putu şi până la urmă ursul a fugit, dar cei doi oameni sunt răniţi foarte grav”, a spus Gyorgy Robert, bărbatul care a scăpat.

  Cele două victime au fost transportate cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

  ”Cele două persoane au venit cu foarte multe muşcături şi răni sfâşiate de ghearele ursului la umăr, la picioare şi la mâini. Au fost cusuţi şi vor fi transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase de la Şumuleu, unde vor începe tratamentul antirabic”, a declarat corespondentului Mediafax medicul primar Lokos Csaba de la Secţia chirurgie a SJU Miercurea Ciuc.

  Şeful Serviciului de Ambulanţă Harghita, Peter Szilard, a declarat că în total, în ultimele 24 de ore, patru persoane au ajuns la spital după ce au fost atacate de urşi.

  Astfel, sâmbătă, alţi doi bărbaţi au fost transportaţi la spital după ce au fost atacaţi de un urs în satul Subcetate din apropiere de Topliţa.

  Potrivit sursei citate, este vorba despre un bărbat de 38 de ani şi altul de 52 de ani, care au suferit multiple muşcături şi răni sfâşiate. Bărbatul de 52 de ani a pierdut mult sânge, fapt pentru care medicii de la Spitalul Municipal Topliţa au decis să fie transferat la SJU Târgu Mureş.

  Oamenii spun că în ultima perioadă atacurile urşilor s-au înmulţit şi sunt mai puternice.

  Reprezentanţii mai multor primării din judeţul Harghita au depus sesizări la Agenţia pentru Protecţia Mediului, solicitând luarea unor măsuri de urgenţă în cazul urşilor, care sunt văzuţi zilnic în lanuri de porumb sau chiar pe străzile unor comune.

  Săptămâna trecută, în timpul meciului de hochei pe gheaţă Steaua Bucureşti – Sport Club Miercurea Ciuc, desfăşurat în comuna Cârţa, trei urşi au fost văzuţi de forţele de ordine în timp ce escaladau gardul patinoarului, fugind apoi prin curţile localnicilor.

  Autorităţile harghitene susţin că trebuie schimbată legislaţia care în prezent protejează animalele sălbatice, nu oamenii şi reclamă că dacă în cazul pagubelor materiale produse de urşi se acordă despăgubiri, în cazul atacurilor asupra oamenilor nu se dau nici măcar bani pentru spitalizare.

  ”Ceea ce mă nemulţumeşte foarte tare este că dacă ursul omoară o vacă sau distruge un lan de cereale, statul acordă despăgubiri, chiar dacă cu mare greutate. În schimb, dacă omul este atacat, nimeni nu primeşte nici măcar bani pentru spital şi asta este de neconceput. Cineva trebuie să se gândească că legea trebuie schimbată şi să nu protejeze numai animalele sălbatice, ci şi pe oameni”, a spus Marton Istvan, preşedintele Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Nimrod, din zona Gheorgheni.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.