Alo, chemați vidanja! Alin, directorul Filarmonicii Arad, dejectează pe Facebook (ATAȘĂRI)





L-am cunoscut într-o zi de noiembrie a anului 2011, undeva în Belgia. Ne aflam pe holul Casei de Cultură din localitatea Heist op den Berg. Părea stingher, dar l-am văzut vorbind românește cu o doamnă. Îmi era clar că este din echipa Filarmonicii, prezentă acolo pentru un concert, la un eveniment în care localitatea amintită se înfrățise cu Aradul.
Eu îi căutăm pe Titi și pe Mircea, prietenii mei, oameni faini. Titi e maestru al viorii, Mircea excelează la violoncel. Sunt doi dintre vechii profesioniști ai Filarmonicii arădene. Știam că sunt acolo, dar nu deslușeam unde anume. M-am îndreptat spre tinerelul dezorientat și a urmat un scurt dialog:
EU: – Ceau, lucrezi la Filarmonica din Arad? (n.r. nu îl cunoșteam. Nu l-am mai văzut până atunci)
EL: – Da, sunt directorul! (n.r. cred că trebuia să cad pe spate. Era în funcție de doar câteva luni, poate doar de câteva săptămâni. Încă nu s-a remarcat cu nimic. Nu aveam de unde să știu pe atunci că nici nu are cu ce…)
EU: – Îi caut pe Mircea și pe Titi. Știi cumva unde îi pot găsi?
EL: – Sunt pe aici pe undeva… (a fost răspunsul lui, pe care evident că îl știam și eu dinainte).
În fine, în cele din urmă i-am găsit, dar m-am depărtat amuzat de tinerelul stingher, al cărui nume nu îl știam, și mi se derula continuu acea scurtă frază: „Da, sunt directorul…”. Îmi era foarte clar că omul se credea și se voia important.
Au urmat de la acea întâlnire cinci ani de chin în clădirea Filarmonicii. Cinci ani în care, cu mai multe ocazii, un număr de peste 60 de angajați, majoritatea profesioniști ai instrumentelor muzicale, au ieșit în fața instituției, cerându-i demisia celui care, nonșalant, îi numește lebede plângăcioase pe Facebook.
De fapt, viața acestui stingher tinerel se desfășoară doar pe Facebook și prin excursii în care nu pleacă mai niciodată singur, ci de mânuță cu fratele său.
Alin Văcean, directorul – încă – în exercițiu al Filarmonicii arădene, mai există doar pe Facebook, și acolo doar pentru cei cărora încă nu le-a dat „Block”. Mie mi-a dat… Pe celebra rețea de socializare s-a și remarcat. Altfel, un director de duzină, Alin dejectează pe Facebook toate frustrările sale, iar țintele sunt evident persoanele incomode lui.
A început prin 2012, cu un atac sub centură la adresa jurnaliștilor arădeni. Se referea la toți, încă nu nominaliza. Apoi, pentru că el nu era în stare, își ruga fratele să jignească în cel mai grosolan mod pe toți cei care făceau referire la (in)activitatea sa. Așa s-a întâmplat cu fostul primar al Aradului, Silviu Rațiu, cu Adriana Barbu și Simona Butaru, de la Jurnalul Arădean.
Timpul a trecut și Alin părea că se face mare. A prins curaj și, în dulcele stil al fratelui său mai mare – mult mai mare, Adrian -, a scuipat cu venin în Cătălin Lazurcă, fostul consilier local care în acea vreme făcea parte din comisia de evaluare a directorașului de buzunar al Filarmonicii din Arad.
Susținut tacit de primarul Gheorghe Falcă, cel care l-a și instalat în această funcție, Alin a câștigat lupta cu Lazurcă, Cătălin preferând să demisioneze atât din Consiliul Local Municipal, dar și din acea comisie care oricum părea fără nicio putere.
S-a schimbat comisia, iar Alin tot incompetent a rămas. A primit nota 3,84 la ultima evaluare! Nici măcar 4… Chiar Alin se lamenta pe același Facebook că cifra se apropie de 3,14, constanța matematică π („pi”). Știm că este constant în nota 3, ne-a demonstrat, dar avem nedumeriri în ce fel se apropie de „pi”? Singurele cuvinte din vocabularul lui Alin Văcean care încep cu „pi”, sunt pițipoancă și pi…a (cuvânt vulgar, care nu credem că este în DEX, care apare în primul rând pe care Alin mi l-a dedicat pe privat, evident, pe Facebook. Din ceea ce lasă de înțeles, acest termen care începe cu „pi”, Alin îl cunoaște doar din poze și filmulețe XXX, pentru că lumea lui pare doar virtuală).
Evident că s-a simțit lezat, chiar abuzat, așa cum scrie pe Facebook. Ce i-a mai rămas de făcut? Să conteste nota și să jignească, din nou, pe aceeași rețea de socializare, atât Comisia de Evaluare, cât și pe – coincidență sau nu – trei dintre candidații la funcția de primar al Aradului: Marin Lupaș, Levente Bognar, și ultimul, Călin Costea. Facem precizarea că postarea pe care i-a dedicat-o lui Marin Lupaș este din februarie, dată la care consilierul PSD Arad nu își anunțase candidatura pentru funcția de primar.
Textele sunt adevărate dejecții virtuale. Dacă spațiul virtual al Facebook-ului s-ar transforma prin absurd într-unul real, nici trei vidanje nu ar fi de ajuns pentru a curăți mizeria lăsată de Alin. Dacă invectivele la adresa lui Lupaș și Bognar sunt ironico-vulgare, ceea ce a scris despre Călin Costea depășește orice limită. Alin face referire la o tragedie din viața lui Costea, afirmația sa fiind pe cât de nesimțită pe atât de penală.
Într-o țară normală, Ministerul Culturii nu ar mai ține cont nici de notele de la evaluare, nici de diplomele însușite, și ar demite un asemenea director doar după textele pe care mereu le afișează în spațiul public prin rețelele de socializare. Un astfel de personaj nu merită nici măcar să fie demis ci să fie direct aruncat la coșul de gunoi al Filarmonicii. „Trash”…
UPDATE
Ca penibilul situației să depășească cu adevărat toate limitele, Alin Văcean a distribuit postarea în care îl jignește în cel mai crud mod pe Călin Costea și pe contul de Facebook al Filarmonicii Arad!
Vă redăm integral, mai jos, dejecțiile virtuale ale directorului Filarmonicii asupra celor trei, iar la final un text „drăguț” la adresa mea, scris pe Messenger, după ce i-am dedicat în urmă cu o săptămână un articol despre o… spaghetă.
POSTARE A LUI ALIN VĂCEAN DEDICATĂ LUI CĂLIN COSTEA
POSTARE A LUI ALIN VĂCEAN DEDICATĂ LUI LEVENTE BOGNAR ȘI COMISIEI DE EVALUARE
POSTARE A LUI ALIN VĂCEAN DEDICATĂ LUI MARIN LUPAȘ
POSTARE A LUI ALIN VĂCEAN DEDICATĂ MIE, LUCIAN DĂNILĂ, PE MESSENGER
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)