marþi, 23 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ăla nu-i polițist local, care nu-l ajută în campanie pe primar

  de Valer Mărginean | 13 iunie 2024, 9:09 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  17

  După avalanșa de informații de după alegeri, după victorii reale și „victorii” din vorbe, o știre despre încălcarea unui statut profesional și, totodată, a regulilor campaniei electorale poate părea banală. Chiar dacă privește un polițist local. Sau, poate, tocmai pentru că privește un polițist local din Arad.

  Viața, așa cum e. Minciună și incompetență în ordinea și siguranța publică arădeană 

  Poliția locală este o structură ce se vrea funcțională, componentă a Aparatului de specialitate al primarului. Cât de funcțională este „locala” noastră, vom vedea când se va instaura normalitatea funcțională în Primăria municipiului Arad. Cert este că instituția de interes local a devenit în ultimii ani una dintre cele mai controversate din Arad, măcinată de scandaluri, divizată în „bisericuțe”, cu polițiști locali protejați și indisciplinați, dar intangibili și greu de „convins” să nu-și facă de cap.

  O adevărată moară în care se macină foarte mulți bani din bugetul local, pe rezultate îndoielnice – nu suntem atât de naivi încât să credem că vreodată va fi făcut un audit serios la această instituție, măcar în ce privește achizițiile, dar, cine știe ce surprize poate aduce viitorul Consiliu local?

  O mostră de indisciplină a oferit-o recent, un „local”, unul dintre protejații directorului general. În plină campanie electorală, polițistul local cu pricina s-a trezit să-l ajute pe primar, pornit cum am văzut, la „vânătoarea” de voturi și imagine. Asta, dacă nu cumva a fost însărcinat să pună și el „umărul” la reușita „vânătorii”.

  Este vorba de polițistului local Lazăr Flavius-Radu sau, după „numele de scenă”, Radu Flavius. Nu știm dacă avea nevoie de biluțe roșii de la primar sau de cine știe ce alte avantaje visate ori promise, cert este că Radu mamii, Flavius și-a scos în public talentele de politolog și s-a pus pe criticat USR într-un comentariu la o postare electorală.

  Local postare Flavius

  Un comentariu care posibil să-l fi răcorit pe „influensărul” Radu Flavius. Posibil chiar și să dea bine comentariul în fața primarului – o chestiune nu tocmai de neglijat în plan local. Doar că i-ar putea atrage ceva necazuri mai mari decât aprecierea primarului, „colegului” local cu aceleași prenume. Pentru că, ce să-i faci?, legea spune că:

  „polițistului local îi este interzis să exprime opinii sau preferințe politice la locul de muncă sau în public”.

  Necazul va veni, desigur, doar dacă în Arad (și în special la Poliția locală) mai contează legea. Că pe la-mpărăție nu prea se obișnuiește (în acest caz, IPJ a scăpat pentru că n-are competență).

  Prin alte părți, nu prea există protecție – poate pentru că DNA nu-i IPJ Arad. E drept, pentru cazuri mai serioase decât comentariile politice pe facebook, dar nu mai grave decât omorul…

  Trei polițiști locali din București au fost reținuți de DNA. Ar fi luat mii de euro șpagă la controalele făcute în Sectorul 1

  Deocamdată întreaga conducere a Primăriei, dar și a DGPLA au de oferit explicații față de această problemă, întrucât consilierul local Dorian Curcanu tocmai ce a depus o solicitare în acest sens.

  După modelul brevetat la „locală”, probabil răspunsul va fi o înșiruire de vorbe goale de conținut, plus promisiunea că se va cerceta și se vor lua măsuri. În rest, nimic. Ce lege? Ce Cod administrativ? Ce dacă-i polițist local? Ce disciplină și profesionalism? Ce comunicare? Ce competență?

  Iar pentru că apare în presă acest caz, țâfna va fi și mai mare. În consecință, măsurile vor fi, ca de obicei, inexistente. Primăria are experiență în domeniu, știe așadar să „îngroape” cazuri și necazuri.

  Arădeni, fiți liniștiți, Poliția locală Arad doarme pentru voi, pe bani de la voi!  

  A trecut mai bine de un an și jumătate de când am publicat fotografia polițistului local ce dormea ca un bușteam în timpul serviciului. A fost făcută și o interpelare, primarul a promis în plină ședință de Consiliu local că va fi cercetat cazul în Comisia de disciplină și de atunci se tot cercetează (uitând că, în realitate, cazul fusese „rezolvat” în Comisie).

  Interesant este că, deși n-a avut timp să răspundă consilierului Curcanu, directorul general a transmis un fel de notă internă prin care atrage atenția polițiștilor locali despre prevederile legale privitoare la exprimarea unor opinii în public.

  Ăsta poate fi un semn rău pentru „influensărul – local”. În celelalte cazuri, cu polițiști locali adormiți sau acționând în civil, nu s-au emis note interne…

  Când nu comentează postarile electorale, „influensărul- local” scrie procese-verbale…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Domnule Valer Mărginean, încep prin a spune că nu țin nici cu unii nici cu alții, nici măcar cu persoana menționată în articol și nici nu îl cunosc, nici măcar din vedeere. Țin doar cu limba română pe care mulți știm să o vorbim și citim, doar că unii citesc dar nu înțeleg ce citesc sau întorc cuvintele cum vor ei ca să le fie bine lor.
   Am doar o mică/mare întrebare, sau mai multe, către dumneavoastră.
   Dacă tot acuzați pe cineva că ține cu cineva sau că a ajutat pe cineva, aveți vreo dovadă? Că acea poză al acelui comentariu nu denotă nici că ține cu x sau cu y sau că scrie în favoarea cuiva.
   Dacă ar fi comentat în favoarea USR v-ați mai fi legat de el?
   Dreptul la liberă exprimare este garantat de către Constituția României, și nu poate fi îngrâdit de către nicio notă internă sau de vreun articol din altă lege.
   Din ce a scris acolo se cam poate înțelege, fără sa răstălmăcim cuvintele, că:
   1. Unii sunt disperați, nu contează cine.
   2. Aceeași se leagă de orice consideră ei o neregulă.
   3. Că oamenii știu ce să aleagă, fără să facă aluzie sau să îndemne pe cineva să aleagă pe x sau y.
   4. Că în pandemie anumiți oameni nu au fost văzuți pe stradă.
   Așa că, dacă aș fi în locul acelei persoane despre care ați scris, eu unul personal, pe baza a ce ați scris, fără să aveți vreo dovadă concretă că a influențat în favoarea cuiva, v-aș da în judecată pentru defăimare și calomnie
   Asta doar fiindcă sunteți puțin ” analfabet funcțional” ( sper că cunoașteți sintaxa ), sau doar ați răstălmăcit unele cuvinte ca să mai aveți și dumneavoastra de ce vă lega.
   Iar ca și PS: Nu sunteți la primul articol în care o luați pe arătură, și întoarceți lucruri cum vreți, și în trecut v-am atras atenția asupra acestui lucru printrun comentariu ( care nu a fost aprobat )… Deci: „Trăiască cenzura”, care se mai practică și pe la Special Arad câteodată.

   +20 voturi
   +1
   -1
   • Pentru că tot mă „faceți praf” acuzându-mă de analfabetism funcțional, vă invit să vedem cine „știe să citească, dar nu înțelege ce citește”.
    Domnule, libertatea de exprimare nu este absolută, cum sugerați, făcând dovada că vă legați de noțiuni pe care nu le înțelegeți.
    Am explicat în text că polițiștii locali nu au voie să exprime în public anumite opinii. Or, domnul în cauză este polițist local, platforma facebook este spațiu public, iar comentariul său are conotații politice.
    E drept, n-am făcut și desene ca să înțelegeți dvs. Promit să vă anunț când voi „scrie” cărți de colorat, pe înțelesul unor comentatori.

    --15 voturi
    +1
    -1
  2. Greierele lui Pinnochio

   Eu nu intentionez sa ”va fac praf”, eu doar ma amuz copios cum ati gasit de repede vinovatul pentru lamentabilul esec! V-ati ”dat sufletul” in campania asta ca sa sustineti o optiune gresita. Au fost persoane care au recurs chiar la gesturi de mahala. Chiar atat de tare doare?

   +2 voturi
   +1
   -1
   • Uf, ce noroc pe mine că n-ați vrut să mă „faceți praf” (nici n-am curaj să-mi imaginez ce-ar fi ieșit dacă ați fi avut această intenție).
    Dragă domnule Mari…, pardon, Greiere, nu pot comenta o opinie. Pentru că asta este comentariul dvs., o opinie despre una, alta.
    Că duceți orice idee pe un teren „semănat” cu „semințe de Bibi”, o fi vreo sarcină de serviciu.
    Sper că nu-mi imputați mie „lamentabilul eșec”. Măcar din bun simț (știu că aveți) ați putea vedea „eșecul” dintr-o perspectivă ceva mai obiectivă. Bibarț n-a câștigat nimic. El a fost împins spre „victoria” asta de o conjunctură și de anumite interese ale unor contracandidați.
    Cu siguranță ați interpreta altfel „victoria” dacă n-ați fi angajatul primarului. Apropo: mă întreb dacă trebuie să-i explicați comentariile sau are încredere? Pentru că îmi este greu să cred că înțelege mare lucru din subtilitățile dvs.
    Gesturi de mahala? Poate vă dă voie să fiți mai explicit.

    --4 voturi
    +1
    -1
  3. Domnule Valer Mărginean, iarăsi continuați să citiți și să înțelegeți doar ce doriți, iar pe lângă vă mai și contraziceți singur:
   1. Nu v-am făcut praf, doar v-am contrazis ceea ce era scris în printscreenul de pe facebook cu ce ați înțeles dumneavoastră din acel mesaj.
   2. În articol ați scris ” opinii și preferințe politice „, iar în răspunsul la comentariu ” nu au voie să exprime la locul de muncă sau în public anumite opinii „, iar ” conotația politică cred că o vedeți doar dumneavoastră acolo în acel printscreen. Opinii are dreptul toată lumea să aibă, chiar dacă diferă.
   3. Dacă eu vă spun dumneavoastră acuma ” Lăsați, cetătenii știu ce să aleagă „, ia deduceți-mi și mie care a fost opțiunea mea politică la vot? Să vedem dacă o nimeriți, fac pariu că veți rata chiar și din mai multe încercări.
   4. Iar cu cărțile de colorat, vă cam puteți apuca să „le scrieți” doar că vă sugerez să începeți cu desenele, vor fi mai ușoare pentru dumneavoastră, le fac și copii care au doar câțiva anișori.

   PS: Știu că libertatea de exprimare nu este absolută, și este îngrădită de anumite norme ( că altfel am ajunge să ne bălăcărim, înjura și alte chestii, aducând în față „libera exprimare” )

   +2 voturi
   +1
   -1
   • „Asta doar fiindcă sunteți puțin ” analfabet funcțional” ( sper că cunoașteți sintaxa ), sau doar ați răstălmăcit unele cuvinte ca să mai aveți și dumneavoastra de ce vă lega”. Asta ai scris în primul comentariu. Deci, cum spui acum, nu „m-ai făcut praf” doar ai susținut că sunt „puțin analfabet funcțional”. Apoi, ca să dovedești cât ești dumneata de „funcțional”, întrebi, doct nevoie mare, dacă „cunosc sintaxa”. Dragă „filozofule”, probabil ai vrut să spui „sintagmă”, pentru că „sintaxă” înseamnă altceva.
    Pornind de aici, poate vei înțelege că îmi este imposibil să port un dialog cu dumneata. Nu înțelegi chestiuni elementare (chiar așa, știi ce înseamnă „conotație”?).
    Dumneata folosești clișee, fără să le înțelegi sensul
    Zici că înțelegi limitele libertății de exprimare. Și totuși, susții că oricine are dreptul la opinii… Am să-ți fac un desen și ți-l trimit la Poliția locală – ești „local” nu-i așa?
    Și cu asta, dialogul nostru s-a încheiat.

    +1 voturi
    +1
    -1
  4. D-le Mărginean,
   Dați-mi voie voie sa va felicit pentru ca sunteți printre putinii care aveți aplecarea, competenta și nu în ultimul rând curajul sa întrați în subiecte de esență care deranjează anumite organe, instituții sau amgajati care sunt în contradicție cu legea, morala sau însăși menirea lor. Bravo. V-am citit și va citesc cu interes

   +3 voturi
   +1
   -1
   • Nu sunt din Timișoara, ci din Arad. Unul dintre ei este chiar Radu Flavius (cel care vorbește și întocmește procesul-verbal). Iar cel din spatele lui, retras și tăcut este un coleg de-al lui, al cărui nume chiar nu are importanță în caz.

    0 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  0 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.